Menu

Varkenshaas met gorgonzolasaus en vijgen

Oh boy dit is een lekker kerst recept! Ik heb varkenshaas met gorgonzolasaus gemaakt en daarbij serveerde ik gegrilde vijgen. Nu is het soms lastig om in deze tijd van het jaar nog aan vijgen te komen, ik haal ze altijd bij de Turk en die heeft ze vaak het hele jaar door. Kan je ze niet vinden, dan is gegrilde peer ook een lekkere toevoeging.

Varkenshaas is ook makkelijk om te bereiden als je voor meerdere mensen gaat koken. Afgelopen maandag heb ik je laten zien je hoe je vlees het beste kunt bereiden in de oven. Dus nu je weet hoe dit moet, is het maken van varkenshaas appeltje eitje.

Ik maakte er een lekkere en eenvoudige gorgonzolasaus bij die enkel bestaat uit Gorgonzola en room. Het moet niet te ingewikkeld worden natuurlijk.

varkenshaas met gorgonzolasaus

Ingrediënten voor 4 personen
800 gr Varkenshaas
4 verse vijgen
50 gr Gorgonzola
100 ml room
Peper en zout
Olijfolie + Roomboter (want het is kerst)

Zo maak je het
Bekijk de hele how to van vlees braden hier.

Haal het vlees een half uurtje van te voren uit de koelkast.

Breng het op smaak met peper en zout.

Verhit de boter en de olie in een braadpan. Verwarm de oven alvast voor op 170 graden.

Braad het vlees rondom aan in de pan, zorg dat het een mooi kleurtje krijgt. Braad het niet te lang.

Leg het vlees in een ovenschaal en voeg het braadvocht toe. Steek de kern thermometer in het vlees en zet hem op 63 graden.

Snij de vijgen in parten en leg deze in de braadslee en zet het in de oven.

Braad het vlees totdat het de juiste kern temperatuur van 63 graden heeft bereikt. Bij niet te dikke haasjes duurt dit max 20 minuten.

Haal de schaal uit de oven en dek het af met aluminium folie. Laat het vlees rusten.

In de tussentijd maak je de saus. Breng de room aan de kook en laat de Gorgonzola er in smelten. Laat het op het vuur iets indikken en breng het nog wat op smaak met peper en zout.

Snij de varkenshaas in plakken en serveer het met de gorgonzolasaus en de vijgen.

varkenshaas met gorgonzolasaus

Tips voor het kerstdiner

  • Als je aan het voorgerecht begint, zet je de varkenshaas in de oven. Als je uitgegeten bent, zijn de haasjes klaar.
  • De saus kan je al van te voren maken, deze hoef je dan alleen nog even op te warmen.
  • Serveer de varkenshaas met gorgonzolasaus met lekkere bijgerechten en je hebt een heerlijk hoofdgerecht

fijnefeestdagen

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

8 reacties

  • Pauline
    12 december 2016 om 14:38

    Ik rooster ze gelijk met het vlees mee en ook net zolang. Dus 20 minuutjes.

  • Bep Rijksen
    11 december 2016 om 16:06

    Hoe lang doe hè de vijgen in de oven en welke temperatuur?

  • Empty the Fridge
    21 december 2014 om 10:07

    Ziet er super feestelijk uit met die vijgen. Nice!

  • Helen kets
    7 december 2014 om 21:27

    We gaan het uitproberen voor kerst!

  • Dita
    18 december 2013 om 14:44

    Wauw het ziet er mooi uit, helaas vind ik gorgonzola echt niet lekker maar mijn vriend zal hier dol op zijn ;)

  • Henriette
    18 december 2013 om 12:44

    Wow, wat een plaatje.... Ik ben nog met bezig met het uitzoeken van het kerstdiner..... Deze komt erbij...

  • Mariska
    18 december 2013 om 12:31

    Lijkt me heerlijk!

  • MySimplySpecial
    18 december 2013 om 10:01

    Dat ziet er goed uit!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.