Menu

How To Een groot stuk vlees braden in de oven?

Ga je voor veel mensen koken met kerst? Dan is het ideaal om een groot stuk vlees te braden. Je kunt het makkelijk van te voren klaar zetten en de oven doet de rest. In de tussentijd heb je dan alle tijd om lekkere bijgerechten te maken. Ideaal voor veel eters.

Met kerst is het extra leuk om groot uit te pakken. Een hele kip, een groot stuk rosbief of een lamsbout staat hartstikke feestelijk. Serveer er lekkere sauzen bij en verschillende groente en aardappelgerechten en je weet zeker dat het smullen wordt aan tafel.

Waar moet je op letten als je een groot stuk vlees bereidt?

  • Het vlees moet op kamertemperatuur zijn, haal het een half uur van te voren uit de koelkast.
  • Reken ongeveer 150 gr vlees per persoon.
  • Over het algemeen geldt hoe langer het braadproces hoe beter en malser het vlees. Dus liever lang in de oven op een lage oventemperatuur, dan kort op 200 graden.
  • In principe kan je de oven op 100 graden zetten, een lamsbout is dan ongeveer in 1,5 uur klaar. Heb je meer haast, zet hem dan op 150 – 175 graden.
  • Ik ga uit van de hetelucht stand van mijn oven.
  • Gebruik een kernthermometer om de juiste garing van het vlees te krijgen. Deze thermometer steek je in het vlees en zodra hij de juiste temperatuur heeft, haal je het vlees uit oven.

kern thermometer

Welke kerntemperatuur?
Kip moet ivm salmonella compleet doorbakken zijn, dus hou bij kip altijd een temperatuur van 75 graden aan. Lamsvlees is rosé het lekkerste op 63 graden. Varkenshaas eet ik het liefst ook rosé op 63 graden. Rund is afhankelijk van wat je zelf lekker vindt. Ik vind zelf 63 graden een mooie temperatuur voor rund.

  • 50 graden rare
  • 55 graden medium rare
  • 60 graden medium
  • 65 graden medium well
  • 70 graden well done
  • 75 graden doorbakken en een veilige temperatuur voor kip

Hoe braad je een groot stuk vlees?
Gaasterland varken
Maak een lekkere marinade op basis van olie, kruiden, honing of sojasaus. Net wat je lekker vindt. Laat het vlees het liefst een nacht marineren in de koelkast. Wat je ook kunt doen is kruiden en knoflookteentjes in het vlees steken, deze geven tijdens het braden een heerlijk aroma af.

gaasterland varken
Laat het vlees voor het braden op kamertemperatuur komen. Leg het een half uurtje van te voren uit de koelkast.

Verwarm de oven voor op de juiste temperatuur.

groot stuk vlees bradenOm het vlees een mooie kleur te geven, braad je het eerst rondom aan in de pan in een combinatie van roomboter en olie. Olie kan goed heet worden en verbrand niet zo snel, roomboter zorgt voor een goudbruine kleur en veel smaak.

groot stuk vlees bradenLeg het vlees in de braadslede en voeg het braadvocht uit de pan toe. Je kunt eventueel uien, groente, knoflook en kruiden meebakken, deze geven veel smaak af tijdens het braden en zijn lekker om op te eten.

vlees in de oven garen
Steek de kernthermometer in het vlees en leg het braadstuk in de oven. Braad het vlees op een lage temperatuur af tussen de 100 en de 180 graden.

groot stuk vlees bereidenBedruip het vlees tussentijds met het braadvocht, hierdoor droogt het vlees niet uit. Je kunt er ook voor kiezen om een paar plakjes spek op het vlees te leggen voor extra malsheid en smaak.

groot stuk vlees bereidenHaal het vlees uit de oven en laat het ongeveer 10 minuten rusten onder aluminium folie. Dit rusten zorgt voor malsheid van het vlees, de sappen lopen er niet meteen uit en het vlees blijft hierdoor extra lekker.

groot stuk vlees bereidenServeer het braadstuk in zijn geheel of snij het alvast in plakken. Snij het vlees tegen de draad in, hierdoor eet het makkelijker en blijft het vlees malser.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Heb jij wel eens een groot stuk vlees bereidt?
groot stuk vlees bereiden
fijnefeestdagen

 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

17 reacties

  • Pauline
    17 juni 2019 om 10:59

    Dat zou je eens uit kunnen proberen!

  • Michiel
    16 juni 2019 om 12:11

    Dat half uurtje van te voren uit de koelkast is leuk voor een dun lapje ala-minute vlees maar veel te kort voor een groot stuk vlees. De kern zal dan nog geen graad opgewarmd zijn tov de koelkast temperatuur. Hoe lang dan wel? Geen idee, minstens een uur of 3 zou ik denken.

  • Annika
    23 april 2019 om 08:56

    Yum, klinkt goed! De aardappelen kunnen ook zo lang in de oven.

  • J.C. van der Meer
    20 april 2019 om 11:48

    Mooi geschreven stuk over groot vlees. Ook ik wil een groot stuk vlees met de Pasen langzaam op lage temperatuur (120graden)laten garen en dan wil ik onder het vlees aardappeltjes leggen om een lekkere smaak aan de aardappeltjes te krijgen. Het gaat oom een stuk procureur (varkensnek) van 2,5 kg. Het vlees zal naar verwachting minimaal 4 uur in de oven staan. Kunnen de aardappeltjes zolang in de oven blijven en moet ik ze voorkoken. Vast bedankt. Cor

  • Annika
    27 maart 2019 om 18:19

    Dat duurt ongeveer 75 minuten. Kijk ook hier voor meer tips: https://uitpaulineskeuken.nl/2014/12/rosbief-uit-de-oven-met-rozemarijn.html

  • Monique Robeers
    25 maart 2019 om 12:49

    Ik heb een vraag ik wil een stuk rosbief van 1 kg langzaam garen in de oven 100 graden. hoe weet ik wanneer ik hem in de oven kan zetten om om 18 uur aan tafel te kunnen gaan? Er moet toch ergens een tijdsindicatie zijn anders weet ik toch niet hoe laat ik hem in de oven moet stoppen.

  • jan
    16 maart 2016 om 10:02

    ik ga ook een lekker groot tuk vlees klaarmaken!

  • J.R. Ersche
    28 juni 2015 om 15:14

    Hallo Pauline, leuke foodblog. Even het volgende: uit ervaring braad ik het vlees aan zonder kruiden en/of mosterd, honing etc. want dat bakt zo aan en verbrand dan. Ik geef de voorkeur om na het aanbraden de evt. kruiderij en andere ingrediënten over het vlees te verdelen. Met 2 a 3 uur bereidingstijd in de oven(vooral met een deksel op de pan), krijgt het genoeg tijd om het vlees met smaak te beïnvloeden?!

  • Pauline
    2 juni 2015 om 19:24

    Nee eigenlijk niet want deze moet je echt langzaam garen. Anders wordt het vlees taai.

  • TLP Magazine
    1 juni 2015 om 17:22

    Ik hoop zo erg dat je reageert.
    Maare, ik gooi de kip altijd 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden,
    Kan dat ook met rund, riblappen bijvoorbeeld? Want die laat ik in de pan gaar worden, maar dat duurt te lang op een drukke werkdag.

  • Albertje
    7 december 2014 om 09:37

    Noem je dit een groot stuk vlees ???

  • Bert
    22 december 2013 om 08:51

    Dit is erg nuttig. Thanx

  • Sofie
    17 december 2013 om 21:54

    Zo interessant, ga ik zeker eens uitproberen!

  • Pauline
    16 december 2013 om 14:45

    Ja dat kan heel goed. Dan moet je alleen zelf de temperatuur in de gaten houden. Pas wel op, want hij wordt heel heet.

  • Roxanne
    16 december 2013 om 11:52

    Deze tips ga ik zeker gebruiken voor m'n beenham tijdens de kerst!

  • Lonneke
    16 december 2013 om 10:40

    Bedankt voor de fijne tips! Ik heb nog 1 vraagje, ik heb geen digitale thermometer maar gewoon een simpele, kun je die tijdens het braden van het vlees in de oven er gewoon in laten staan?

  • MySimplySpecial
    16 december 2013 om 09:53

    Wat een leerzaam artikel! Ik heb nog nooit een groot stuk vlees gemaakt.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.