kaneelbollen

Zelf kaneelbollen maken

Ik zag deze kaneelbollen al regelmatig voorbij komen op Twitter en Facebook en ze lieten me niet onberoerd! Kaneelbollen… van die grote zoete bollen met veel kaneel en suiker! Ik ben er dol op! Eindelijk had ik een moment gevonden om ze te maken. Via De keuken van Levinekwam ik bij 24 kitchen terecht. Helaas hebben wij deze zender niet, maar het recept incl. filmpje is hier terug te vinden. Met de aanpassingen van Levine heb ik ze gemaakt en ze zijn heerlijk.

kaneelbollen

Ingrediënten voor 10 grote bollen (14 kleine)
Deeg
500 ml melk
150 gr roomboter
12 gr gedroogde gist
13,6 gr zout
1 tl kardemom
850 gr bloem
1 ei
parelsuiker

Vulling
150 gr amandelen
150 gr suiker
100 gr roomboter
8 tl kaneel
4 el water

Bereidingswijze
Maak eerst het deeg, verwarm de melk en de boter tot handtemperatuur, laat de melk niet te heet worden. Voeg de gist, de suiker, het zout en de kardemom toe. Meng het geheel door elkaar.

Kneedt dit samen met de bloem tot een samenhangend deeg. Ik vond het iets te nat, dus heb nog een extra el bloem toegevoegd. Kneed het voor ongeveer 20 minuten, totdat het deeg niet meer plakkerig is en je het goed uit kunt rekken, zonder dat het scheurt.

Leg het deeg in een met olie ingevette kom en laat het 50 minuten rijzen.

Voor de vulling maal je de suiker en de amandelen fijn in de keukenmachine. Voeg de boter, het water en het kaneel toe en mix het tot een pasta.

Rol het gerezen deeg uit tot een grote rechthoek en bestrijk de helft van het deeg met de kaneelpasta. Vouw het deeg dubbel en snij er repen van.

Rol de repen kort en vouw ze twee keer om je handen heen. Dan maak je er bovenlangs een soort van knoop van, die onder eindigt.

Laat de bollen weer 50 minuten rijzen.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (hetelucht).

Bestrijk de bollen met een geklutst ei en de parelsuiker en bak ze in ongeveer 20 minuten af! (ik had geen parelsuiker, dus dit heb ik achterwege gelaten)

kaneelbollen

Kipsaté - Saté Ajam
Kaneelbollen
Bewaar
3 Comments
  • Eve

    17 december 2014 at 18:07 Beantwoorden

    Is de bloem te vervangen voor speltbloem?? Ik gok van wel. \r\nFijn dat je hier een recept van hebt, zag ze op pinterest maar het leek me nog best een klusje. Met jouw recept durf ik het aan.

  • Jiske

    21 maart 2014 at 14:58 Beantwoorden

    Zou je deze broodjes ook eerder kunnen maken, voor de helft afbakken en dan invriezen. Zodat je ze op een later tijdstip kan afbakken?\r\n\r\nGroetjes Jiske

Plaats een reactie