Kaneelbroodjes
Er is niets lekkerders dan een sticky kaneelbroodje. Zacht, zoet en kleverig, zo horen deze cinnamon buns te zijn. In Noorwegen kan je deze kanelbullar bij iedere bakker kopen. In Amerika noemen ze het cinnamon rolls. Het enige verschil is volgens mij de manier van rollen. In Amerika rollen ze ze op en in Zweden maken ze er een mooi knoopbroodje van. Dat hebben we met dit recept ook gedaan. Lijkt misschien ingewikkeld, maar valt reuze mee. Probeer het zelf maar eens. Kijk hier voor nog meer lekkere broodrecepten.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 10 st.
- 500 gr bloem
- 280 ml melk
- 70 gr roomboter
- 30 gr suiker
- 8 gr gedroogde gist
- 10 gr zout
- 1 tl kardemom
- 1 ei (om te bestrijken)
Vulling
- 40 gr amandelmeel
- 60 gr bruine basterdsuiker
- 80 gr boter (kamertemperatuur)
- 4 tl kaneel
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met het het deeg, verwarm de melk en de boter tot handtemperatuur, laat de melk niet te heet worden. Voeg de gist, de suiker en de kardemom toe. Meng het geheel door elkaar. Kneed dit samen met de bloem en het zout tot een samenhangend deeg. Kneed het voor ongeveer 20 minuten, totdat het deeg niet meer plakkerig is en je het goed uit kunt rekken, zonder dat het scheurt. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en laat het afgedekt (onder een natte theedoek) 60 minuten rijzen.
Voor de vulling meng je alle ingrediënten tot een smeerbare pasta.
Haal het deeg uit de kom en druk de lucht er een beetje uit. Rol het deeg uit tot een grote rechthoek en bestrijk de helft van het deeg met de kaneelpasta. Vouw het deeg dubbel en snij er repen van. Draai de repen een beetje rond zodat er een soort twister ontstaat. Vouw ze twee keer om je handen heen. Dan maak je er bovenlangs een soort van knoop van, die onder eindigt.
Leg de kaneelbroodjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze afgedekt nogmaals 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Bestrijk de kaneelbollen met een geklutst ei e en bak ze in ongeveer 20- 25 minuten goudbruin.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in