Soufra: Griekse filodeegtaart
Soufra is een traditionele Griekse filodeegtaart, die bekend staat om zijn knapperige laagjes deeg en heerlijke vulling. Deze taart is gemakkelijk te maken en kan worden gevuld met zowel hartige (zoals spinazie en feta, yum!) als een zoete vulling. Het recept dat wij je vandaag geven is precies zo’n zoete variant: met blauwe bessen, sinaasappel en amandelschaafsel. Deze filodeegtaart is perfect als dessert of als snack met een kopje thee!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 10-12 personen
- 3 doosjes filodeeg (uit diepvries, elk pak van 225 gram)
- 1 ei
- 150 gr roomboter
- 250 ml slagroom
- 100 + 2 el gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl kaneelpoeder
- 0,5 tl zout
- 25 gr amandelschaafsel
- 50 gr blauwe bessen
- 1 sinaasappel
Materiaal.
- ronde bakvorm van 22 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) of 180 graden (hetelucht). Vet een dichte ronde bakvorm van 22 cm royaal in met boter. Bekleed de bodem met bakpapier. Heb je geen dichte bakvorm, gebruik dan een springvorm en bekleed deze aan de binnenkant met aluminiumfolie, zodat er geen vloeistof door de naadjes kan lopen. En: vet het aluminiumfolie goed in!
Vouw 1 filodeegvel (vellen van 25 bij 25 centimeter) op als een harmonica zodat er plooien/vouwen in het deeg ontstaan. Noot: het is niet nodig om de vellen eerst met boter te bestrijken. Rol deze ‘harmonica’ daarna op tot een roos en zet in het midden van de bakvorm. Vouw de rest van de vellen filodeeg ook op als een harmonica en leg tegen de roos aan. Ga zo door totdat alle vellen filodeeg op zijn en de hele bakvorm gevuld is.
Tip: leg het filodeeg onder een vochtige theedoek tijdens het werken, zodat het deeg niet uitdroogt.
Smelt de boter in een steelpannetje en bestrijk het filodeeg royaal met de gesmolten boter. Schrik niet van de flinke hoeveelheid boter: dit is nodig om het deeg lekker knapperig te krijgen en de soufra een heerlijk romige smaak te geven. Bak het filodeeg 20 minuten in de voorverwarmde oven, of tot het knapperig en goudbruin is.
Maak ondertussen de custard. Klop hiervoor de slagroom, suiker, vanillesuiker, ei en een snufje zout in een mengkom met de mixer tot een glad beslag. Schenk de custard over het gebakken filodeeg. Strooi de blauwe bessen en het amandelschaafsel er over. Zet opnieuw in de oven en bak nu 30-40 minuten tot de custard steviger aanvoelt.
Haal de taart uit de oven. Meng 2 eetlepels suiker, kaneelpoeder en de rasp van sinaasappel door elkaar en strooi over de nog warme bovenkant. Laat daarna de taart volledig afkoelen, zodat de custard kan opstijven. Zet eventueel een paar uur in de koelkast, dan kun je de taart gemakkelijker snijden.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in