Raclette

3x raclette ideeën

Ben je gek op gourmetten én dol op kaas, dan is racletten ook echt iets voor jou! Natuurlijk kun je dat gewoon in een gourmetstel doen. Wij geven je 3 superleuke ideeën waarmee je elke raclette (of gourmet) tot een feestje maakt. Bij raclette gaat het uiteraard om de kaas. De pannetjes vul je met lekkers en daar leg je plakjes raclette kaas over. Vervolgens zet je de pannetjes in het gourmetstel (het liefst ónder de warmtebron, zodat de hitte van boven komt) en wacht je tot de kaas gesmolten is.

3 x raclette recept

In dit artikel delen we 3 raclette ideeën: raclette van spruitjes en sjalotjes met mosterd, mini cheeseburgertjes en dunne aardappelplakjes met kruidenboter en gesmolten kaas. Genoeg inspiratie dus voor de komende feestdagen. Raclette is in Zwitserland al enorm populair, maar in Nederland zie je het nog niet zo vaak. Daar moet wat ons betreft verandering in komen. Want hoe lekker is het om gesmolten kaas over de aardappeltjes te eten? Of bij de spruitjes. Heerlijk!

Wij gebruiken de raclette van Emmi. Deze is heerlijk smeuïg en zacht van smaak. En het komt uit Zwitserland, dus dan weet je meteen dat het goed zit! Heb je plakjes kaas over? Doe ze dan zo in een pannetje en laat ze smelten tot een mini kaasfondue, dip er stukjes brood, tomaat of druiven in. Veel raclette-plezier!

Raclette
Raclette
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten spruitjes raclette

  • 300 gr spruitjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 el mosterd
  • 8 plakjes raclette kaas

Ingrediënten mini cheese burgers

  • 4 mini hamburgerbroodjes
  • 150 gr gemengd gehakt
  • 1 tomaat
  • 0,5 el mosterd
  • 2 plakjes raclette kaas
  • 0,25 tl gerookt paprikapoeder
  • 0,5 tl gedroogde oregano
  • 1 augurkjes
  • 4 el ketchup
  • 1 handje sla

Ingrediënten aardappel raclette

  • 4 vastkokende aardappels (a 70 gram per stuk)
  • 4 el kruidenboter
  • 8 plakjes raclette kaas
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Recept voor: 4 pannetjes met spruitjes raclette

  1. Maak de spruitjes schoon, snijd de harde onderkant er vanaf en halveer ze. Haal de schil van de sjalot en snijd in parten, haal de parten los van elkaar. Doe de spruitjes en sjalot in een mengkom en schep de mosterd er door.

  2. Verdeel de spruitjes aan tafel over de pannetjes, bak ze in 4-5 minuten af en toe omscheppend. Leg de plakjes raclette er over en zet de pannetjes in de gourmet om de kaas te laten smelten.

Recept voor: 4 pannetjes met aardappel raclette

  1. Borstel de aardappels goed schoon, dep ze droog met een schone theedoek of keukenpapier en snijd ze daarna in hele dunne plakjes. Bestrooi de plakjes met peper en zout.

  2. Verdeel aan tafel de (kruiden)boter over 4 pannetjes en laat smelten. Leg de plakjes aardappels dakpansgewijs in de pannetjes laat ze elke keer 0,5 centimeter overlappen.

  3. Leg na elk laagje een stukje raclette kaas er op. Maak in totaal 2 laagjes. Zet in de gourmet en gaar de aardappels in 10-15 minuten gaar. Leg dan nog een laatste plakjes raclette kaas op de bovenkant en laat smelten. Wanneer jouw gourmetstel niet heel warm wordt (minder dan 190 graden), kook de aardappelplakjes dan 2-3 minuten voor.

Recept voor: 4 mini cheeseburgertjes

  1. Meng in een mengkom de gehakt, mosterd, gerookt paprikapoeder en oregano door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en vorm er 4 mini burgertjes (elk ca 35-40 gram) van. Snijd de augurkjes en tomaat in dunne plakjes. Snijd de mini burgerbroodjes door midden. Doe de saus in een leuk kommetje. Snijd de plakjes raclette kaas in 4 vierkantjes.

  2. Bak de burgertjes op de bakplaat 2-3 aan beide kanten bruin. Rooster beide kanten van de burgerbroodjes aan de snijkant tot ze lichtbruin kleuren. Besmeer de onderkant van de broodjes met saus, leg de burgertjes er op, leg de tomaat er op. Leg de burgertjes in de pannetjes, verdeel 2 vierkantjes kaas per burgertje er over en laat de kaas smelten.

  3. Leg de burgertjes op de broodjes en geef de augurken en wat sla erbij.

Raclette
Raclette

Dit bericht is in samenwerking met Emmi Benelux. Lees hier onze disclaimer. 

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.