Wortelstamppot
Dit wortelstamppot recept is een superleuke variant op de klassieke hutspot die je waarschijnlijk wel kent. Deze keer koken we de hutspotgroenten niet maar wokken we de wortels en uien in Kikkoman sojasaus en Chinese vijfkruidenpoeder. Ja echt! Hiermee geef je er een lekkere Aziatische twist aan. De wortels gaan een beetje karameliseren en krijgen hierdoor een heerlijke zoete smaak. Erg lekker in combinatie met de romige aardappelpuree met crème fraîche. Stamp de gewokte wortelen er doorheen en een nieuwe stamppot favoriet is geboren. Als finishing touch, serveren we er in honing gebakken spek bij. Dat zoet zoutige is echt heerlijk. Liever Vega? Dan kan je deze stap overslaan.
Kikkoman sojasaus is heel veelzijdig. Gooi een scheutje door de soep, gebruik het als marinade of wok er je groenten mee.
Wortelstamppot met sojasaus
De afgelopen tijd hebben we laten zien hoe veelzijdig Kikkoman sojasaus is. Doe een scheutje door je soep, maak er een lekkere marinade mee of wok er groente in. Door haar kenmerkende aroma en smaak geeft het ieder recept iets extra’s mee. Je zult merken dat je dan verder ook niet zoveel nodig hebt. Je hebt de sojasaus in 3 varianten, de gewone met de rode dop, de groene versie met minder zout. En er is ook een variant met een blauwe dop, deze is glutenvrij. Deze laatste hebben we gebruikt in dit recept.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg stamppot aardappels
- 500 gr winterwortels
- 500 gr uien
- 250 ml crème fraîche
- 3-4 el Kikkoman sojasaus (glutenvrij)
- 200 gr plakjes rookspek
- 1 el honing
- 1 el chinees vijfkruidenpoeder
- 3 takjes verse peterselie
- Peper en zout
- Zonnebloemolie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Schil de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een pan. Vul de pan met water zodat de aardappels net onderstaan, voeg wat zout toe en breng het water aan de kook. Kook de aardappels in 10-12 minuten tot ze gaar zijn.
Bak de plakjes rookspek in een enkele laag in een droge ruime koekenpan. Drizzle er wat honing over en bak kort opnieuw tot de honing is gekarameliseerd. Neem de plakjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
Snijd de wortels in plakjes en de uien in halve ringen. Verhit wat zonnebloemolie in een wok of koekenpan. Voeg de wortels en de uien toe en wok dit voor ongeveer 12-15 minuten op laag vuur. Zo worden de groenten heerlijk zacht. Schep het Chinese vijfkruidenpoeder door de hutspotgroenten en schenk de sojasaus in de wok. Wok al omscheppend 2-3 minuten tot de sojasaus goed door de groenten is opgenomen.
Giet de aardappels af en stamp de crème fraîche door de aardappels heen. Voeg de gewokte hutspotgroenten toe en breng verder op smaak met peper en zout. Schep de wortelstamppot op de borden en geef de plakjes rookspek erbij. Hak de peterselie grof en strooi over de stamppot.
Dit bericht is in samenwerking met Kikkoman, lees mijn disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in