Rollade

Rollade met gedroogd fruit en appeltjes

Sindskort ben ik weer mijn klassiekers aan het ontdekken. Geroosterde kip uit de oven, beenham en ook een snelle rollade braden. Je kunt zelf een rollade maken van een groot stuk vlees en daar dan een vulling in rollen. Opbinden en dan vervolgens mooi bruinbakken in een koekenpan. Laat de rollade verder garen in de oven dan heb je er geen omkijken naar. Maar je kunt ook een kant-en-klare rollade kopen. Die zijn er in 2 soorten. Een stuk vlees opgerold of stukjes vlees opgerold. Het meest waarschijnlijk is dat je versie 2 te pakken krijgt, allemaal stukjes vlees in een rol. Om die rollade extra feestelijk te maken bedacht ik dit leuke snelle kerstrecept.

Wat is snel?

Niet zo snel dat je in 10 minuten aan tafel zit, elke rollade moet langzaam in de oven garen. Maar het staat wel snel in de oven met groots resulaat!  En daarna kun jij een salade maken of het nagerecht. Of op de bank gaan zitten. In het recept staat uitvoerig beschreven hoe je beide soorten rollades extra feestelijke kunt maken met de tutti frutti vulling. Gebruik voor het opbinden wel echt kooktouw. Dat kun je in een kookwinkel kopen of online bestellen. Ander touw geeft namelijk af, misschien ken je de scene wel uit de film (of boek) “Bridget Jones diary” dat ze een blauwe soep heeft gemaakt omdat ze de kruiden heeft opgebonden met blauw garen? Zo’n bolletje kooktouw daar doe je jaren mee. Het komt altijd wel weer handig van pas (en anders staat het ook leuk om cadeautjes).

ingredienten tutti frutti
Rollade
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 rollade (ca 500 gram )
  • 90 gr prociutto crudo
  • 1 ui (middelgroot )
  • 130 gr tutti frutti mix
  • 1 teen knoflook
  • 1 takjes salie
  • 2 kaneelstokjes
  • 90 gr hazelnoten
  • 2 el roomboter
  • Peper en zout

Lekker met

  • 4 st. kleine appeltjes
  • 5 el ahornsiroop
  • 2 kaneelstokjes
  • 30 gr roomboter

Materiaal

  • keukentouw
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (elektrisch), 155 graden (hetelucht).

  2. Begin met het maken van de vullling. Snijd hiervoor de ui en knoflook fijn. Hak de hazelnoten grof en snijd de tutti frutti in kleine stukjes. Snijd de blaadjes salie in dunne reepjes. Wil je tijd besparen? Doe alles in de keukenmachine of het hakmolentje van de staafmixer – een paar keer mixen en klaar!

  3. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui, knoflook, tutti frutti,  hazelnoten en salie 3-4 minuten. Neem uit de pan.

  4. Wanneer je een rollade hebt die uit 1 stuk vlees bestaat kun je de touwtjes (of het netje) doorknippen en de rollade afrollen.

    Een grotere kans is dat je een rollade hebt uit allemaal kleinere stukjes vlees. Wat je dan doet is de touwtjes of het netje losknippen en de rollade in 3 dikke plakken snijden (over de lengte). Voor een beter snijresultaat leg je de rollade even 10 minuten in de vriezer voordat je hem gaat snijden.

  5. Heb je een rollade uit 1 stuk vlees smeer de vulling er over uit. Rol het vlees opnieuw op,  wikkel de plakken prosciutto er omheen en bind met keukentouw op meerdere plekken vast.

    De in stukken gesneden rollade besmeer je met de vulling, leg dan de lagen weer op elkaar, wikkel de plakken ham er omheen en bind de de rollade op 3 of 4 plekken op met kooktouw.

    Bewaar het te veel aan vulling, dat kun je mooi naast de rollade leggen of aan tafel er bij geven.

  6. Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan, bak de rollade in 4 minuten rondom bruin. Haal uit de pan en leg hem in een ovenschaal en bak dan 60 minuten in de voorverwarmde oven.

  7. Boen de appeltjes schoon. Verwijder de klokhuizen met een mesje of appelboor (of laat ze erin zitten en verwijder ze tijdens het eten). Zet ze in een ovenschaal. Doe de ahornsiroop en 4 eetlepels water in een kommetje, meng door elkaar en overgiet de appeltjes er mee. Leg de kaneelstokjes en plakjes boter rondom de appeltjes. Zet de appeltjes 45 minuten in de oven.

  8. Haal de rollade en appeltjes uit de oven. Serveer de appeltjes bij de rollade en geef het te veel aan vulling erbij.

ingredienten appel
Rollade

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.