Menu
Champignonsoep-met-kaasstengel-4-4.jpg

Champignonsoep met kaasstengel

Wij houden wel van goede klassiekers, maar dan wel met een leuke twist. Deze week delen we alles voor een klassiek kerstdiner en het recept van deze romige champignonsoep mag dan natuurlijk niet ontbreken. In de jaren ’90 stond dit overal op de kaart. Maar nu niet meer. Best wel zonde want deze champignonroomsoep is niet alleen heel lekker, maar vooral ook lekker snel klaar. En ook dat vinden wij fijn. De toevoegen van de kaasstengel met Grana Padano en walnoten maakt het extra lekker en ook een beetje speciaal. Want je mag best een beetje uitpakken toch met kerstrecepten?

Leuke twist

De kaasstengel maken we van bladerdeeg, walnoten en Grana Padano. Deze kaas heeft een lekkere uitgesproken smaak en dat is precies wat een kaasstengel nodig heeft. Die typische herkenbare smaak komt o.a. door het rijpingsproces. De kaas wordt minimaal 9 maanden gerijpt en dit gaat door tot meer dan 20 minden. Hoe korter de kaas gerijpt heeft, des te zoeter de smaak is.  Ja echt! De kazen van 16 maanden en ouder zijn dus wat pittiger en meer hartig dan haar jongere broertjes en zusjes. Ook verandert de textuur met de loop der maanden. De oudere kazen zijn wat korreliger en de jongere wat romiger. Leuk om te weten toch?

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 450 gr kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ltr (kippen)bouillon
  • 100 ml slagroom
  • 2 takjes verse tijm
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Ingrediënten voor de kaasstengels

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 40 gr Grana Padano
  • 30 gr walnoten
  • 1 ei

Zo maak je het

  1. Begin met het maken van de kaasstengels. Verwarm de oven voor op 225 graden (hetelucht). Rol de lap bladerdeeg uit en leg hem met de korte kant naar je toe. Bestrijk het bladerdeeg met een losgeklopt ei. Bestrooi met geraspte Grana Padano, gehakte walnoten en wat peper en zout. Vouw de lap dubbel en snijd deze in repen van ongeveer 2 cm breed. Draai ze een beetje zodat er een twister ontstaat en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de bovenkant nogmaals met wat eigeel en verdeel wat extra Grana Padano hier overheen. Bak de kaasstengels in 15 minuten goudbruin in de oven.

  2. Dan de soep. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie.

  3. Maak de kastanjechampignons schoon met een keukenpapiertje en snijd ze in plakjes. Voeg ze bij de uien. Voeg ook de blaadjes van 1 takje verse tijm toe. Bak dit rondom aan. Haal een flinke schep champignons uit de pan, dit gebruiken we ter garnering.

  4. Voeg de bouillon toe en laat de soep zo’n 10 minuten koken. Pureer hem dan glad met een staafmixer. Voeg de room toe en zet de soep nog even terug op het vuur,

  5. Breng de romige champignonsoep op smaak met peper en zout. Garneer met wat Grana Padano, verse tijm en de champignons. Serveer met de kaasstengel.

Dit bericht is in samenwerking met Grana Padano, lees mijn disclaimer.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan