Platbrood met warmgerookte zalm
Ik ben helemaal gek op zalm. Rauwe zalm in dunne plakjes, perfect gebakken zalm dat hij mooi in vlokken uit elkaar valt, de rokerige smaak van gerookte zalm, maar mijn echte favoriet is warmgerookte zalm. Fantastisch! Bij warmgerookte zalm is de vis als het ware gebakken in de rookoven en met zout en de rook geconserveerd. De warmte zorgt ook voor een soort korstje op de zalm wat ik dus heel lekker vind. De rooksmaak komt omdat ze de zalm minimaal 3 kwartier in de rook te zetten. Het resultaat: een stukje zalm met een krokante bruine buitenkant en een lichtroze tint van binnen, die waanzinnig smaakt. Je kunt het gewoon bij de visboer, op de markt of in de supermarkt kopen! of je kijkt hier: zelf zalm roken. En hierbij een o zo lekker receptje voor die warmgerookte zalm: platbrood met warmgerookte zalm, ricotta en ingelegde rode ui!
Ingelegde rode ui
De combinatie tussen dat vettige van de zalm en zurige van de ingelegde rode ui is fantastisch. Je maakt het heel snel zelf door de rode ui eerst in dunne ringen te snijden. Daarna leg je ze in een bakje met appelazijn. Je kunt een hele fancy en lekker dikke appelazijn gebruiken (iets wat neigt naar een balsamicoazijn, zoiets koop je in een delicatessezaak) of je gebruikt een hele lichte appelazijn (gewoon uit de supermarkt). Beiden werken prima. Ze geven een ander effect en andere smaak. Voor dit recept gebruikte ik de lichte appelazijn, maar probeer die andere ook eens! Hoe langer je de rode ui laat staan hoe feller roze het resultaat en hoe beter de smaak. Je kunt het ook een dag(en) van tevoren maken en bewaren in de koelkast. (ingelegde rode ui smaakt ook fantastisch bij al je Mexicaanse creaties!)
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 4 platbroden (bijvoorbeeld een naanbrood)
- 300 gr warmgerookte zalm
- 100 gr ricotta
- 1 rode ui
- 1,5 el appelazijn
- 2 tl appel kappertjes
- 2 handjes veldsla
- 4 komkommertjes (snack)
- peper en zout naar smaak
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Bak de platbroden af zoals aangegeven op de verpakking.
Maak de ingelegde rode ui. Snijd de rode ui in dunne ringen (van ca 3-4mm) Doe ze over in een bakje en schenk de appelazijn er bij. Laat tenminste 10 minuten staan.
Besmeer de platbroden met ricotta. Snijd de komkommer in dunne lange plakken, leg op de ricotta. Bestrooi met peper en zout. Trek de warmgerookte zalm met een vork in vlokken en verdeel over de broden. Garneer met de veldsla, kappertjes en de ingelegde rode ui.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in