Rum Rozijnen oliebollen
Als je ons al langer volgt dan weet je dat wij allebei oliebollen fanaten zijn. Dit recept voor rum rozijnen oliebollen mag daarom zeker niet ontbreken op de blog. Dol zijn op oliebollen, het is ons met de paplepel ingegoten. Ieder jaar op oudjaarsdag kochten onze ouders een lading oliebollen. Deze aten we de hele dag door, bijna tot we er misselijk van werden. En we hebben ook een aantal keren zelf oliebollen gebakken. De ene keer succesvol en de andere keer wat minder succesvol. Heel veel mensen vinden het gek om oliebollen als avondeten te nuttigen, maar wij weten niet anders dan dat je met Oudjaarsdag oliebollen eet. All day long! Haha. En deze traditie houden we in ere.
Ook dit jaar staan de oliebollen weer op het menu. En we gaan ze natuurlijk zelf bakken. Deze rum rozijnen oliebollen zullen ook weer van de partij zijn. Maar misschien maken we ook wel deze oliebollen met banketbakkersroom, of deze met appel. En misschien deze met ananas? Oh ik krijg er meteen helemaal zin in. Ik schrijf dit begin december en ik heb me nog weten in te houden. Ik ben al een paar keer langs de oliebollenkraam gelopen en elke keer dacht ik: Oh zin in! Maar ik ben er nog niet aan begonnen. Tegen de tijd dat deze blog verschijnt is daar hoogstwaarschijnlijk wel verandering in gekomen. Het recept voor deze rum rozijnen oliebollen is vrij eenvoudig. Je maakt gewoon een naturel oliebol, alleen voeg je er rozijnen aan toe die geweld zijn in rum.
Ingrediënten voor ongeveer 20-25 rum rozijnen oliebollen
500 gr speltbloem
500 ml lauwwarme melk
10 gr gedroogde gist (of 30 gr verse gist)
200 gr rozijnen
Rum
1 el suiker
1 ei
Snuf zout
Zonnebloemolie om in te bakken
Zo maak je het
Laat de rozijnen wellen in de rum. Giet het af en dep de rozijnen lichtjes droog met keukenpapier.
Verwarm de melk kort in de magnetron of in een steelpannetje, zodat deze lauwwarm wordt. Meng de lauwe melk met de suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan. Als het mengsel begint te borrelen is de gist actief en kan je deze gebruiken.
Doe de speltbloem met een snuf zout in een grote kom.
Voeg al kloppend met een garde of mixer het ei en het melk gistmengsel bij de bloem. Mix niet te lang, zodra het een egaal beslag is geworden, is het klaar. Voeg de gewelde rozijnen toe en roer door elkaar.
Dek de kom af met een natte theedoek en laat deze op een warme plek een uurtje rijzen. Het beslag is klaar als het in volume verdubbeld is.
Roer het beslag een keer of 15 door met een spatel zodat de ergste lucht eruit gaat. Doe dit wel met beleid want overall gezien moet je mengsel natuurlijk luchtig blijven.
Verhit de zonnebloemolie in de (frituur)pan tot 180 graden.
Schep met een natte ijsboltang bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bij iedere bol maak je de tang opnieuw nat. Zo glijdt het beslag makkelijk van de tang en krijg je mooie ronde bollen. Keer ze na een paar minuten om.
Na een minuut of 5-6 zijn je oliebollen. De bollen zijn klaar als ze goudbruin zijn.
Laat de rum rozijnen oliebollen uitlekken en afkoelen op een keukenpapiertje. Serveer meteen of bewaar de bollen tot gebruik in de koelkast.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in