Menu

Oliebollen met ananas en kokos

Kerst is weer voorbij, dus we maken ons op voor Oud en Nieuw. En daar horen natuurlijk oliebollen bij!  I love oliebollen. Het is een soort familietraditie om oudjaarsdag de hele dag oliebollen te eten. En dan gaat het niet om één keurig bolletje bij de bubbels (of in ons geval koffie). Nee er worden er gerust 8 de man opgegeten. Zowel warm als koud. Ik heb er nu al zin in.

Vroeger bakte mijn vader altijd zelf oliebollen. En dat ging met emmers tegelijk. Dat moet ook wel als je zo’n familie hebt die er geen genoeg van kan krijgen. En deze traditie houd ik er graag in. Het enige ding is dat ik natuurlijk mijn recepten met jullie wil delen. En dat betekent dat ik dus voordat kerst überhaupt begonnen was, al met oliebollen bezig was. Helemaal niet erg natuurlijk. Naast de gewone naturel oliebol en de oliebol met krenten vind ik het leuk om te variëren. Ik heb nu hele spannende en licht tropische oliebollen met ananas en kokos gemaakt. En dat was me toch lekker. Dat zoete van de ananas met de heerlijk kokosflakes. Zaaaalig zou mijn oma gezegd hebben..

oliebollen met ananas oliebollen met ananas

Ingrediënten voor ongeveer 20 – 25. st
500 gr bloem
500 ml lauwwarme melk
1 ei
10 gr gedroogde gist
1 el suiker
200 gr verse ananas in stukjes
40 gr kokosflakes (of geraspte kokos)
Snuf zout
Zonnebloemolie om in te bakken

Zo maak je het
Verwarm de melk kort in de magnetron of in een steelpannetje, zodat deze lauw wordt. Meng de lauwe melk met de suiker en de gist. Laat het 10 minuten staan. Als het mengsel begint te borrelen is de gist actief en kan je deze gebruiken.

Doe de bloem met het zout in een kom.

Voeg al kloppend met een garde of mixer het ei en de melk bij de bloem.

Dep de ananas droog met een keukenpapiertje. Snijd ze in kleine stukjes en dep ze nogmaals droog. Spatel de ananasstukjes en de kokosfakes door het beslag.

oliebollen met ananas

Dek de kom af met een natte theedoek en laat deze op een warme plek een uurtje rijzen. Het beslag is klaar als het in volume verdubbeld is.

Roer het beslag nog even kort door zodat de meeste lucht eruit gaat.

Verhit de olie in de pan tot 180 graden.

Schep met een natte ijsboltang bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden. Bij iedere bol maak je de tang weer even nat. Want alleen zo krijg je mooie bollen.

Keer ze na een paar minuten om.

Na een minuut of 5-6 zijn je oliebollen met ananas klaar. De bollen zijn klaar als ze goudbruin zijn.

Wil je de koud geworden bollen weer opnieuw opwarmen? Doe dit dan in een voorverwarmde oven op 110 graden. Na een minuut of 10 zijn ze wel weer warm.

oliebollen met ananas oliebollen met ananas
happy new year

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

13 reacties

 • Dini
  3 januari 2016 om 11:52

  Wouwww, lijkt me erg lekker!

 • Daniëlle
  2 januari 2016 om 19:37

  Inmiddels is het geen tijd voor oliebollen meer, maar ik bewaar het recept zeker tot volgend jaar! Ik ben echt dol op de combinatie van kokos en ananas!

 • Chantal
  31 december 2015 om 13:36

  Ik heb ze geproefd. Je proeft niet veel van de kokos, maar ik had dus kokosrasp gebruikt. En je moet flink wat zout erin doen anders wordt die flauw. Vond het jammer genoeg niet zo bijzonder.

 • Chantal
  31 december 2015 om 10:37

  Ok ik ben nu beslag aan het maken van dit recept. Ik had namelijk nog ananas en kokos liggen en dacht iets speciaals te doen. Ik ga er ook nog een beetje limoenrasp doorheen doen. Ik zal binnenkort wel vertellen of ze gelukt zijn;)

 • Jolanda
  30 december 2015 om 21:46

  Grappig, mijn oma was koningin oliebollen en appelbeignets (van beslag, niet met bladerdeeg) bakken. Op mijn verzoek heeft ze eind jaren '80 geëxperimenteerd met ananasbeignets . Ook lekker, mijn oma is nu bijna 90 en bakken doet ze niet meer, maar keuren nog wel. Ik zal haar deze bol eens laten proeven!

 • peter
  29 december 2015 om 15:37

  Ik wil je bedanken voor je duidelijke uitleg en de manier waarop je het allemaal beschrijft.
  Voor mij heel waarde vol. Nu lees ik hoe je oliebollen maakt en dat je dit met de ijsbollepel doet, maar dat je hem eerst nat moet maken. ( mensen zoals mij, zouden denken met water).
  Nu weet ik gelukkig ,dat je deze lepel dan in het warme vet moet houden.
  Je moet weten dat ik alles heel letterlijk van je recepten aflees en vast wel meer mensen.
  dus om ongelukken te voorkomen reageer ik maar even;)

 • Jaimy en Laura
  29 december 2015 om 11:04

  Oeh la la! Dit lijkt me lekker!

 • Proef de Smaak
  29 december 2015 om 09:45

  Dit lijkt me echt heerlijk! Kan me het helemaal voorstellen, oliebollen met een lichte kokossmaak en zoete ananas. Maak mijn oliebollen nu niet zelf, maar bewaar het recept zeker tot ik het ooit wel ga doen! :)

 • Wietske
  29 december 2015 om 08:47

  Lijkt mij lekker! Kan je de oliebollen ook gluten en lactose vrij maken door bijvoorbeeld lieke is vrij bloem te gebruiken en soya melk?

 • Esmée
  29 december 2015 om 08:18

  Wat een leuk recept! Ik heb nu echt zin in de oliebollen

 • Margot
  29 december 2015 om 07:25

  Hier wil ik er wel een van! Al moet ik zeggen dat ik nog nooit zelf oliebollen gebakken heb.

 • Nicole
  29 december 2015 om 07:25

  Ze lijken me ontzettend lekker. Jammer dat ik geen oliebollen kan eten.

 • Marlotte
  29 december 2015 om 06:55

  Oh, onwijs leuk recept dit! Elk jaar probeer ik wel wat te variëren qua ingrediënten voor oliebollen, maar ananas en kokos zijn nog niet langsgekomen en dat terwijl ik er echt dol op ben. Dit jaar ga ik voor ananas en kokos oliebollen dus, bedankt voor het leuke idee! :)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.