Ovenschotel met rode kool
Een ovenschotel vind ik altijd een goed idee. Het past bij de herfst, echt comfortfood. Vandaag deel ik het recept voor een heerlijke ovenschotel met rode kool en gehakt met jullie. Zo lekker! En heel makkelijk om te maken, een echt Fresh & Easy receptje dus. Ik cheat hier wel een beetje, want ik gebruik rode kool uit een zakje. Je kunt de rode kool natuurlijk ook from scratch maken (zoals ik hier gedaan heb), echt moeilijk is dat niet. Alleen heb je dan wat meer tijd nodig.
Wat ik fijn vind aan ovenschotels is dat je ze van tevoren klaar kunt maken. Je kunt ze eventueel ’s avonds maken en dan hoef je de schotel na je werk, alleen nog in de oven te schuiven. Lekker handig! Dit geldt ook voor de puree bijvoorbeeld. Als ik aardappelpuree maak, maak ik vaak extra veel en de andere helft vries ik in. Nu we nog met zijn tweetjes zijn, gaat een kilo natuurlijk nooit in een keer op. De andere helft gebruik ik dan weer voor een snel stamppotje. Soms moet je het jezelf lekker makkelijk maken.
Rode kool en appel zijn meant to be. Dus voegde ik nog wat plakjes appel toe aan deze ovenschotel. Ik ben zelf groot fan van warm fruit in mijn eten. Gruwel je hiervan, dan kan je het uiteraard achterwege laten. Want hierbij is het echt, you hate it or you love it. Hoe zit dat bij jou? Laat het vooral weten in de comments.
Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo kruimige aardappelen
500 gr rode kool (gekookt uit een zakje)
400 gr rundergehakt
1 appel
2 uien
1 teentje knoflook
Scheutje melk
20 gr paneermeel
40 gr geraspte kaas
0,5 tl nootmuskaat
Peper en zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in ruim water met zout. Giet af en stamp ze samen met een scheutje melk tot een romige aardappelpuree. Je kunt eventueel ook nog een klontje roomboter toevoegen voor een extra romige puree. Breng de aardappelpuree op smaak met wat peper en zout.
Bak in de tussentijd het gehakt rondom aan in een koekenpan. Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Voeg dit bij het gehakt en bak dit mee. Breng het gehakt op smaak met de nootmuskaat en wat peper en zout.
Was de appel en snijd deze in plakjes.
Verdeel het gehakt (verwijder het eventuele vocht) over een ovenschaal.
Laat de rode kool uitlekken en verdeel dit over het gehakt. Leg de plakjes appel op de rode kool.
Verdeel de aardappelpuree over de rode kool.
Meng de geraspte kaas met het paneermeel en strooi dit over de puree.
Bak de ovenschotel in ongeveer 15 – 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. In principe is alles al gaar, dus de ovenschotel is klaar als deze een mooi goudbruin korstje heeft.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in