Donuts met chocolade
Nee dit is niet healthy, maar donuts zijn zo lekker. Die moet je jezelf zo af en toe eens gunnen. In december hield ik samen met Laura en Marjon een donutparty. Compleet met sprinkles, chocolade en mierzoet suikerglazuur. Toen bleek wel weer dat ik geen 2 dingen tegelijk kan. Al kletsend zou ik wel even het deeg in elkaar draaien. Voordat ik het wist zat alles in de kom. Inclusief de suiker die voor de kaneel-suikertopping bedoeld was. Oeps. Er zat dus niets anders op dan overnieuw beginnen. En vooraf beter lezen.
Het recept is van Donna Hay. Zij maakt ze met kaneelsuiker. Het komt uit haar boek Modern Classics 2, een bakboek. Dit is het eerste boek van Donna dat ik in mij bezit had en zoals jullie weten niet het laatste. Als ik iets wil bakken of maken en ik weet niet hoe het moet, dan grijp ik steevast naar Donna. Wij hebben dezelfde visie op koken, simpel en niet te ingewikkeld. En dit recept voor donuts is ook niet ingewikkeld, je moet alleen even goed opletten. Ik heb ze nu geglaceerd met chocolade en oh boy wat is dat lekker. You got to try this!
Ingrediënten voor 30 st.
10 gr gedroogde gist
60 ml lauw water
250 ml lauwe melk
3 el suiker
100 gr gesmolten boter
575 gr bloem
3 eieren
Plantaardige olie om in te frituren
Voor de chocoladeglaze
200 gr gesmolten pure chocolade
Sprinkles
Zo maak je het
Meng de gist met het lauwe water, de melk en een lepel suiker. Zet dit apart. Het mengsel is goed als de gist actief wordt. Je ziet dan belletjes op het mengsel ontstaan.
Een tipje: als je de koude melk mengt met heet water, dan worden ze beide tegelijk lauw.
Doe de bloem, de boter, de eieren en de rest van de suiker in de kom van je keukenmachine. Voeg het gistmengsel toe en kneed er een soepel deeg van. Dit kun je uiteraard ook met de hand kneden.
Leg het deeg in een ingevette kom en deze het af met een natte theedoek of stukje huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
Kneed het deeg nogmaals 5 minuten door op een licht bebloemd oppervlak.
Rol het deeg uit tot een gelijkmatige lap van 1 cm dik.
Nu kun je de donuts uitsteken met een uitsteker. Neem een grote uitsteker van ongeveer 8 cm en een kleine van ongeveer 3,5 cm, voor het binnenste rondje.
Leg de uitgestoken donuts op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek ze af met een natte theedoek of wat vershoudfolie en laat ze nogmaals 30 minuten rijzen op een warme plek.
Verwarm in de tussentijd de plantaardige olie. Ik heb zelf zonnebloemolie in mijn friteuse gegooid, maar je kunt ook een andere soort gebruiken. Heb je geen friteuse dan kun je ook een wok gebruiken. Verhit de olie tot ongeveer 180 graden.
Laat in de tussentijd de chocolade au bain marie of in de magnetron smelten.
Bak de donuts in ongeveer 1 minuut per kant goudbruin. Laat ze iets uitlekken op een keukenpapiertje.
Dip een kant van de donut in de gesmolten chocolade. Leg ze op een bordje. Strooi tenslotte wat sprinkles over de donuts. Laat ze vervolgens aan de lucht drogen.
Je kunt de donuts ongeveer 3 dagen bewaren. Maar vers zijn ze het aller lekkerste.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in