Roodlof salade
Deze roodlof salade met peer, brie en walnoten is precies wat je wil op een najaarsavond: warm, kruidig, een tikkie zoet en toch lekker fris. Het is een salade, maar dan net even anders. Ook superlekker als kerst bijgerecht! Je kunt ‘m makkelijk serveren als voorgerecht (op losse bordjes) of bijgerecht (op één grote serveerschaal) bij een etentje of als onderdeel van een uitgebreid family style dinner.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 stronkjes roodlof
- 2 peren
- 50 gr roomboter
- 150 gr brie
- 50 gr pecannoten
- 3 tl suiker
- 1 el honing
- 2 takjes tijm
Vinaigrette
- 1 kleine rode ui
- 4 el balsamico-azijn
- 2 el olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Haal de schil van de ui en snijd in dunne halve ringen. Meng in een kommetje de balsamicoazijn met 2 eetlepels olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Leg de rode uiringen in de dressing en laat staan tot gebruik.
Schil de peren. Snijd ze in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd daarna in kleinere parten. Smelt de roomboter in een koekenpan en bak de peren ongeveer 2-3 minuten. Strooi de suiker en blaadjes van de takjes tijm over de peren. Bak nog zo’n 7 minuten tot goudbruin. Keer de partjes tijdens het bakken regelmatig om. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Snijd terwijl de peren afkoelen de onderkant van de stronkjes roodlof en verwijder eventueel de buitenste blaadjes. Haal de rest van de blaadjes los en snijd de helft van de roodlof in dunne reepjes. Leg de blaadjes en reepjes op een grote schaal. Snijd de brie in plakjes. Hak de pecannoten grof.
Schep de vinaigrette met de rode ui door de roodlof. Verdeel de peren over de roodlof. Leg de plakjes brie ertussen en strooi de pecannoten erover. Drizzle er tot slot nog wat honing over.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Kan ik deze roodlof salade ook lauwwarm serveren?
Ja, dat is zelfs erg lekker. Laat de peer en brie dan een paar minuutjes afkoelen voordat je ze op de salade legt.
-
Mijn roodlof is erg bitter, wat kan ik doen?
Snijd de harde kern eruit, die is het bitterst. Je kunt ook wat extra honing of balsamico toevoegen om het te balanceren.
-
Welke brie is het lekkerst hiervoor?
Wij gebruiken het liefst een rijpe, zachte brie. Maar een iets stevigere, meer uitgesproken brie kan ook heerlijk zijn.
Variatietips
- Vervang de pecannoten eens door walnoten
- Gebruik gorgonzola of roquefort als je van pittige blauwe kaas houdt
- Laat de kaas weg voor een vegan variant (voeg dan eventueel wat anders toe, zoals gebakken paddenstoelen, of meer fruit)
- Vervang de peer door appel of vijgen voor een andere zoete twist
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
