Babka met chocola
Babka is een soort vlechtbrood. Officieel komt het uit Oost Europa maar tegenwoordig vind je het overal. Het is een brioche achtig brood wat gevuld wordt met bijvoorbeeld kaneel, noten of chocola. Soms wordt hij gevuld met Nutella, maar wij hebben gesmolten chocolade gebruikt. So good! Niet alleen de smaak is fantastisch, de looks mogen er ook zeker wezen. Het brood wordt gevlochten en dit lijkt ingewikkelder dan het is. Je kan de broodvlecht in een tulband vorm maken, dan krijg je een ronde babka. Maar in een cake- of broodvorm kan ook.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 1 brood
- 300 gr bloem
- 2 el + 2 tl suiker
- 150 gr pure chocolade (of Nutella)
- 40 gr gemengde noten
- 120 ml lauwe melk
- 1 ei
- 125 gr roomboter (kamertemperatuur)
- 7 gr gedroogde gist
- 6 gr zout
Materiaal
- Cakevorm 25 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Zorg dat de melk lauwwarm is. Ik warm het altijd even op in de magnetron. Voeg de gist en 2 tl suiker bij de melk, roer het door en zet het even weg. Het mengsel begint vanzelf te borrelen.
Doe de bloem, 2 el suiker, het zout en het ei in de mengkom van je keukenmachine. Voeg de melk toe en kneed er een soepel deeg van in de keukenmachine. Voeg dan beetje bij beetje de zachte boter toe. Het deeg blijft vrij nat en plakkerig. Hoe langer je kneed hoe beter het wordt. Dit kan in de machine maar ook met de hand.
Stort het deeg op een met zonnebloem olie ingevet werkblad. Je kunt ook bloem gebruiken, maar dan neemt het deeg de bloem op en wordt het steviger van structuur. Vet je handen in met wat olie en kneed het deeg na, totdat het zicht tot een plakkerige bal vormt. Als je een bolletje deeg uit elkaar trekt, moet er een soort van vliesje ontstaan. Vet een kom in met een beetje olie, keer het deeg hier in om en laat het ongeveer 45 minuten rijzen onder een natte theedoek. Het deeg moet zich in volume verdubbelen.
Laat in de tussentijd de chocolade smelten. Dit kan in de magnetron maar ook au bain marie. De laatste methode is de veiligste omdat de chocolade niet kan verbranden. Laat de gesmolten chocolade vervolgens iets afkoelen. Hak de noten grof.
Bekleed de cakevorm met bakpapier. Stort je deeg op het aanrecht en druk de lucht er uit. Vorm er met je handen of met een deegroller een grote rechthoek van. Bestrijk het deeg met de gesmolten chocolade en verdeel de noten er overheen. Rol hem voorzichtig op in de lengte. Snijd de rol in de lengte doormidden en maak er een soort van vlecht van. Haal de ene helft over de andere helft, totdat je bij het einde bent. Druk de uiteindes goed aan. Doe de vlecht in de vorm.
Laat het gevlochten brood nogmaals 45 minuten rijzen onder een natte theedoek.
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) Bak de babka na het rijzen in ongeveer 30 minuten af in de voorverwarmde oven. Serveer het chocolade brood met een flinke lik roomboter.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in