Homemade Viennetta caramel
Deze homemade Viennetta caramel en mokka is precies zo’n dessert waar wij zelf enorm blij van worden. Het heeft alles: romige lagen, knapperige chocolade en noten, en de intense smaak van espresso en karamelsaus. Wij herinneren ons nog goed hoe we vroeger met een grote glimlach naar die klassieke Viennetta keek in de vriezer van onze ouders. Wat voelde dát luxe! Dit is onze eigen twist op de bekende ijstaart — net zo feestelijk, maar stiekem nóg lekkerder.
Homemade Viennetta: zo serveer je 'm
Serveer ‘m na een gezellig diner met vrienden of familie. Het leukste is om de Viennetta caramel aan tafel aan te snijden met een scherp mes, want de lagen maken echt indruk. Voor de ultieme combi serveren we hem graag met een kopje sterke koffie.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 150 gr pure chocolade
- 200 ml gecondenseerde melk
- 50 gr roomboter
- 500 + 100 ml slagroom
- 100 gr suiker
- 4 gr espresso-poeder (2 zakjes)
- 1/2 tl zout (fleur de sel / Maldon zout)
- 150 gr ongebrande noten (bv. hazelnoten, pecannoten, macadamia)
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht).
Verspreid de hazelnoten, pecannoten en macadamia over een bakplaat en rooster ze 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en hak ze grof voor de topping.
Smelt de pure chocolade au bain marie. Smeer de gesmolten chocolade in dunne lagen uit op bakpapier en laat in de koelkast volledig uitharden. Tip: maak lagen die goed in een cakevorm passen (maar je kunt die ook later op maat breken of uitsnijden).
Maak de karamelsaus door 100 gr suiker met een 50 milliliter water in een steelpan te verwarmen op middelhoog vuur. Doe dit zonder te roeren, tot de suiker smelt en een goudbruine kleur krijgt.
Voeg wanneer de suiker goudbruin kleurt voorzichtig 100 milliliter slagroom en 25 gr boter toe terwijl je blijft roeren. Zet terug op het vuur en roer tot een gladde karamelsaus. Voeg het zout toe en roer nog eens goed door. Laat de saus afkoelen, roer af en toe door zodat er geen suikerkristallen ontstaan. De saus wordt dikker wanneer hij afkoelt.
Tip: als je gewoon tafelzout gebruikt, gebruik je minder dan wanneer je bv. fleur de sel of Maldon-zout toevoegt. Je kunt altijd met een beetje beginnen en later meer toevoegen.
Klop 500 milliliter slagroom lobbig en meng de gecondenseerde melk (200 ml) erdoor. Verdeel het slagroommengsel in twee gelijke delen en meng de espresso-poeder door één van de helften om een mokkaroom te maken. Het andere deel gebruik je zonder er iets aan toe te voegen.
Bekleed de cakevorm met plasticfolie. Bouw de Viennetta op door eerst een laag zonder mokka in het blik te scheppen, gevolgd door een laag geharde chocoladestukken en een beetje karamelsaus. Schep daarna een laag mokkaroom op. Herhaal dit patroon met de overgebleven ingrediënten, tot alles op is en het blik gevuld is. Bewaar de rest van de karamelsaus als extra garnering.
Dek de Viennetta af met pasticfolie en zet minimaal 4 uur (maar liever een nacht) in de vriezer om stevig te worden.
Haal de Viennetta voor het serveren uit de vriezer en garneer met extra karamelsaus en de geroosterde noten als topping.
Variatietips
Geen koffie-fan? Geen probleem! Laat het espressopoeder achterwege en ga voor een klassieke vanillesmaak. Of voeg een snufje kaneel toe aan de slagroom voor een warme, kruidige twist. En als je van tropisch houdt, dan doet een handje geraspte kokos wonderen.
Bewaartip
Je kunt deze homemade Viennetta caramel prima een week in de vriezer bewaren. Wij dekken ‘m altijd goed af met plasticfolie, zodat hij z’n smaak en structuur perfect behoudt. Zo heb je altijd iets speciaals klaarstaan voor onverwacht bezoek (of gewoon als doordeweekse traktatie).
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in