Preitaart
Weer eens wat anders op tafel: deze preitaart. Een prei recept die ook bij de kinderen in de smaak valt. Want wie wilt er nou niet taart als avondeten? De preitaart met gehakt ziet er ook nog eens prachtig uit doordat je de prei in een waaiervorm neerlegt. Voor de prei quiche maken we het deeg zelf. Heb je minder tijd? Dan kun je uiteraard ook vers bladerdeeg gebruiken. Net warm uit de oven vinden wij de hartige preitaart het lekkerst, maar je kunt hem natuurlijk ook koud eten. Serveer er een groene salade bij. Naast deze preitaart ook eens andere recepten met prei proberen? Een stamppot met prei is ook erg lekker!
Heb je minder tijd? Gebruik dan kant-en-klaar bladerdeeg.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gr bloem
- 125 gr boter
- 3 eieren
- 300 gr rundergehakt
- 5 stuks prei
- 1 ui
- 250 ml slagroom
- 100 gr geraspte kaas
- 1 el kerrie
- 1 tl nootmuskaat
- Peper en zout
Lekker met
- Een groene salade
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak eerst het deeg. Snijd de boter in blokjes en stop deze samen met de bloem, één ei en een snufje zout in een keukenmachine.
Laat het kneden op de laagste stand. Het deeg is klaar als het zich een bol gevormd heeft. Je kan het natuurlijk ook met je handen kneden.
Pak het deeg in, in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden.
Snijd de prei in stukken van ongeveer 8 cm. Halveer ze of snij ze in vieren als ze heel dik zijn. Was de prei grondig, maar zorg dat de stronken blijven bestaan. Wij hebben de parten één voor één gewassen.
Zet een pan op het vuur met een klont roomboter en laat de prei hierin ongeveer vijf minuten stoven. Kruid de prei met peper en zout en zet het apart.
Snijd de ui fijn, doe in een koekenpan en laat in vijf minuten glazig worden. Bak daarna het gehakt rul. Voeg op smaak met peper, zout en de kerriepoeder en zet het apart.
Klop de room luchtig met de eieren en breng het op smaak met peper, zout en de nootmuskaat.
Bestuif je werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een grote ronde lap.
Vet je vorm in met wat boter en verdeel het deeg over de vorm. Prik gaatjes in de bodem met een vork.
Verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Zorg dat zo min mogelijk het bakvocht meekomt.
Leg de preistukken in een waaier in de vorm.
Verdeel het room-ei mengsel erover en maak het geheel af met de geraspte kaas.
Bak de preitaart in ongeveer 30 minuten af in de voorverwarmde oven.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in