Banoffee pie recept

Banoffee pie

Banoffee pie is zo’n dessert dat je meteen vrolijk maakt. Het combineert het beste van alles: een knapperige taartbodem, zoete karamel (alias: dulce de leche), zoete rijpe bananen en een flinke toef slagroom. Het is alsof je al je favoriete smaken in één hap krijgt. En het mooie? Deze taart ziet er indrukwekkend uit, maar is verrassend eenvoudig te maken. Als je die dulce de leche van tevoren klaarmaakt, heb je straks alleen nog maar het leuke werk over: laagjes bouwen!

Waar komt banoffee pie vandaan?

Banoffee pie komt uit het Verenigd Koninkrijk en de naam (en smaak) is eigenlijk een combi van “banana” en “toffee”. Dit heerlijke dessert werd in de jaren ‘70 voor het eerst gemaakt in een Brits restaurant en is sindsdien niet meer weg te denken. Snappen wij: met die romige laagjes banaan, karamel en slagroom is het gewoon een droom op een bordje. Geen wonder dat deze taart de harten wereldwijd heeft veroverd!

Banoffee pie recept
ingredient banaan

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 8 - 10 personen

Bodem

  • 250 gr bloem
  • 30 gr suiker
  • 125 gr roomboter
  • 1 ei
  • 3 el koud water
  • Snuf zout

Vulling

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 200 ml slagroom
  • 1 el suiker
  • 5 bananen
  • 100 gr pure chocolade

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Maak eerst de dulche de leche. Dit doe je door een blikje gecondenseerde melk gedurende 4 uur zachtjes te koken. Haal het papiertje van het blikje af en zet het in een ruime pan. Giet hier kokend water op en laat het zachtjes koken. Zorg dat het blikje continu onder water staat. Laat het blikje vervolgens afkoelen. Deze stap kan je ook prima een aantal dagen van tevoren doen.

  2. Maak dan het deeg voor de bodem. Snijd de boter in blokjes en doe deze samen met de bloem, het ei, de suiker en het zout in een keukenmachine. Laat het deeg rustig kneden en voeg beetje bij beetje het water toe. Het deeg is klaar als het zich tot een licht plakkerige bal gevormd heeft. Pak het deeg in, in huishoudfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast.

  3. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte).

  4. Vet een lage bakvorm (23 cm) in met bakspray of boter. Rol het deeg uit en bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes op de bodem. We gaan de bodem blind bakken. Neem een stukje bakpapier en maak dit nat onder de kraan. Wring het goed uit en verdeel het bakpapier over de bodem. Vul de bodem met rijst of droge bonen en bak de taart in ongeveer 35 minuten af. Verwijder 10 minuten voor het einde de inhoud zodat de bodem mooi bruin wordt. Laat de taartbodem afkoelen.

  5. Verdeel de dulce de leche over de bodem van de taart en zet de taart weg in de koelkast. Klop de slagroom stijf met de suiker en zet ook in de koelkast.

  6. Vlak voor het serveren ga je de taart afmaken, de banaan kan anders bruin worden. Halveer de bananen en snij ze in de lengte in lange plakken. Leg de plakken banaan op de caramel. Verdeel de slagroom over de banaan.

  7. Laat de chocolade au bain marie rustig smelten. Besprenkel de banoffee pie met de gesmolten chocolade.

Variatietips

Geen zin in pure chocolade? Witte chocolade werkt ook fantastisch, en geeft de taart een net wat zoetere twist. Je kunt ook een zoute touch toevoegen door een snufje zeezout (of Maldon-flakes) over de karamel te strooien. En voor een tropische vibe: combineer de bananen met wat verse kokossnippers. Ook een tip: gooi er nog wat gehakte noten overheen voor een crunchy bite.

Banoffee pie
Banoffee pie maken

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.5 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in