Witte chocolade cheesecake van Ottolenghi
Als je fan bent van Ottolenghi’s recepten, dan weet je dat zelfs zijn eenvoudigste creaties boordevol smaak zitten. Deze witte chocolade cheesecake, waarvan het recept uit zijn boek Simpel komt, is daar een perfect voorbeeld van. Met een knapperige digestive koekjesbodem, een romige vulling van witte chocolade en een subtiele hint van citroen en tijm, is deze cheesecake een echte showstopper – en dat met minimale moeite!
Onze favo cheesecake van Ottolenghi
Deze cheesecake van Ottolenghi is perfect voor een speciale gelegenheid, maar ook voor ‘zomaar’ in het weekend. Het beste van alles is dat je geen oven nodig hebt om dit meesterwerk te creëren, waardoor het een ideaal recept is voor warme zomerdagen wanneer je de keuken zo koel mogelijk wil houden.
Serveer de cheesecake met geroosterde nootjes, vers fruit of een karamelsaus voor een extra feestelijk tintje.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 8 personen
- 200 gr digestive koekjes
- 500 gr Griekse yoghurt
- 400 gr roomkaas
- 60 gr gesmolten roomboter
- Rasp van 1 citroen
- 150 gr witte chocolade
- 40 gr poedersuiker
- 60 gr honing
- 1,5 el verse tijm blaadjes
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met een bakspray.
Van de yoghurt maak je eerst een hangop. Leg een schone theedoek in een zeef en plaats deze op een kom. Schep de yoghurt erin en haal de randen van de theedoek bij elkaar. Knijp de yoghurt in de doek uit zodat er zoveel mogelijk vocht uitloopt. Je houdt ongeveer 340 gram dikke yoghurt over. Zet deze tot gebruik opzij en gooi het vocht weg.
Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Voeg de gesmolten boter en 1 el tijmblaadjes toe. Meng door elkaar. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met een glas. Laat de bodem opstijven in de koelkast.
Smelt de witte chocolade au bain-marie. Doe de chocolade in een kom en zet deze op een pan met een laagje kokend water. Let erop dat de kom het water niet raakt. Laat de chocolade al roerende smelten.
Mix de roomkaas met de uitgelekte yoghurt, poedersuiker en rasp van de citroen tot een glad en gelijkmatig mengsel. Spatel de gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel. Giet de vulling op de bodem en laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm vlak voor het serveren de honing met een 0,5 el tijmblaadjes in een steelpannetje tot hij zacht en vloeibaar is. Haal de pan van het vuur en sprenkel de honing over de witte chocolade cheesecake.
Variatietips
Wil je een twist aan dit recept geven? Probeer de digestive koekjes te vervangen door gemberkoekjes voor een extra kick. Geen fan van tijm? Vervang het door een snufje vanille-extract in de vulling voor een klassiekere smaak.
Bewaartip
De cheesecake blijft in de koelkast tot 3 dagen goed, hoewel de bodem het knapperigst is op de dag dat je ‘m maakt. Zorg ervoor dat je de taart goed afdekt om te voorkomen dat hij andere geuren uit de koelkast opneemt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in