Fideuà: Spaanse pastaschotel met vis
Fideuà klinkt misschien onbekend, maar dat maakt deze Spaanse pastaschotel met vis zéker niet onbemind. Dit recept is een droom voor liefhebbers van paella, en een perfecte combinatie van zeevruchten, vis en pasta. Fideuà is een heerlijk gerecht voor een speciale gelegenheid of in het weekend.
Wat is fideuà?
Dit is een gerecht dat ooit is ontstaan aan de kust van Valencia, de geboorteplaats van de beroemde paella. De Fideuà is eigenlijk een soort paella, maar in plaats van rijst wordt er gebruikgemaakt van fideo, dunne spaghetti. Het geheim van dit gerecht zit hem in de bouillon. Het absorberen van de smaakvolle bouillon door de pasta is wat deze schotel echt bijzonder maakt.
Voor de vulling hebben we een trio van heerlijke zeevruchten en vis: garnalen, mosselen en kabeljauw. Maar varieer ook zeker met andere vissoorten, zoals roodbaarsfilet, zalmfilet of zeewolf of/en vervang de mosselen voor kokkels.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gr spaghetti
- 500 gr mosselen
- 285 gr kabeljauwfilet
- 300 gr jumbo-garnalen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 5 takjes peterselie
- 1 citroen (+ 1 extra voor aan tafel)
- 1 blik tomatenblokjes
- 0,5 tl chilivlokken
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 35 gr blanke amandelen
- 750 ml kippen- of groentebouillon
- olijfolie
- peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Begin met de mosselen schoon te maken. Gooi de kapotte exemplaren weg, spoel ze grondig af in koud water. Laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd de kabeljauwfilet in stukken van circa 3 centimeter. Maak de garnalen schoon.
Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Verhit in een ruime hapjespan (of diepe koekenpan met deksel) een flinke scheut olijfolie. Bak de garnalen kort aan, haal ze uit de pan.
Fruit de ui en knoflook in de pan, voeg eventueel wat extra olijfolie toe als de pan te droog is. Schenk de tomatenblokjes erbij en roer de chilivlokken en het gerookte paprikapoeder erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Breek de spaghetti in grove stukken en schep door de saus. Schenk de bouillon in de pan, breng langzaam aan de kook, leg de deksel op de pan en kook de pasta in circa 10-12 minuten beetgaar.
Tip: voor een extra voedzame en gezonde maaltijd gebruik je volkorenpasta.
Leg de stukken kabeljauw, mosselen en garnalen op de pasta, leg opnieuw de deksel op de pan en laat de vis en zeevruchten in circa 4-5 minuten gaarstomen.
Tip: De vis is gaar wanneer de vis in vlokken uit elkaar valt, de mosselen wanneer de schelpen helemaal openstaan.
Hak ondertussen peterselie en amandelen fijn. Doe ze over in een kommetje en rasp de citroen er boven. Meng 1 tl grof zeezout er door. Strooi dit vlak voor serveren over de fideuà. Serveer eventueel met wat citroenparten om de fideuà aan tafel extra op smaak te brengen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in