Kokosmelk

Alles over kokosmelk: kooktips en 7 recepten

Kokosmelk is een ingrediënt dat wij altijd in onze keukenkastjes hebben staan. Het geeft niet alleen een heerlijke smaak en romige textuur aan veel gerechten (van zoet tot hartig!), maar het zorgt ook voor die subtiele tropische twist die wij zo lekker vinden.

Maar er zijn zoveel verschillende blikken in het supermarktschap, en het kan soms lastig zijn om te weten welke je het beste kunt gebruiken. In dit artikel vertellen wij je alles over koken met kokosmelk. We leggen je uit welke soorten er zijn, wat het verschil is tussen kokosmelk en kokosroom, en of je wel of niet voor de light variant moet kiezen. Daarnaast delen we onze favo recepten met kokosmelk, van ontbijt tot curry.

Kokosmelk

Wat is kokosmelk eigenlijk?

Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Er zijn drie soorten kokosmelk die je kunt kopen: gewone kokosmelk, kokosroom en kokoscrème. Gewone kokosmelk (soms ‘klappermelk’ genoemd) bevat ongeveer 17-24% vet en is geschikt voor het maken van sauzen, soepen en curry’s. Kokosroom (‘coconut cream’) is dikker en bevat ongeveer 60% vet – dit wordt vaak gebruikt in desserts en gebak. Soms zie je in de supermarkt ook kokoscrème liggen, oftewel ‘blok santen’. Dat is super-geconcentreerde kokosmelk, die vaak in de Indonesische keuken worden gebruikt.

In principe zijn alledrie de soorten hetzelfde product, maar dan steeds een beetje verdund. Kokoscrème is de meest geconcentreerde, kokosroom is al een beetje verdund (‘de eerste persing’) en kokosmelk is nog meer met water verdunde kokosroom.

Als je op zoek bent naar een lichtere optie, kun je kiezen voor light kokosmelk. Dit bevat minder vet dan gewone kokosmelk, maar heeft ook een minder romige textuur. Het kan wel een goede optie zijn als je op je calorie-inname let, maar houd er rekening mee dat de smaak en structuur wel minder intens en creamy is.

kokosnoot

Recepten met kokosmelk

Kortom: kokosmelk is een veelzijdig ingrediënt dat je in allerlei gerechten kunt gebruiken. Of je nu een hartige curry of een zoet dessert maakt, kokosmelk voegt altijd net dat beetje extra toe. Nu je meer weet over de verschillende soorten kokosmelk, is het tijd om aan de slag te gaan met onze favoriete recepten met kokosmelk!

Begin je dag bijvoorbeeld goed met onze heerlijke havermoutpap met kokosmelk. Dit ontbijtje is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond en voedzaam.

Voor de lunch kun je de pindasoep of wortelsoep proberen. Deze soepen zijn beide hartverwarmend en heerlijk kruidig.

Tip voor het avondeten: de Indiase curry met bloemkool. Serveer het met rijst en je hebt een fantastische maaltijd!

Tot slot kun je de de chocolade avocado mousse proberen, of ons kokosijs van maar 3 ingrediënten. Supersimpel, superlekker.

1. Pindasoep

pindasoep

2. Indiase curry met bloemkool

Indiase curry

3. Wortelsoep met kokosmelk

Wortelsoep met kokosmelk

4. Havermoutpap met kokosmelk

vegan havermoutpap

5. Kokos panna cotta

kokos panna cotta

6. Chocolade avocado mousse

chocolade avocado mousse-8

7. Kokosijs van maar 3 ingrediënten

kokosijs

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in