witte asperges ingredient

Witte asperges koken

Het witte goud is weer volop verkrijgbaar: verse witte asperges. Maar hoe kun je witte asperges koken tot perfectie? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van witte asperges: waar je op moet letten bij het kopen van witte asperges, hoe je ze op de juiste manier schilt én wat de beste methodes zijn om ze te klaar te maken. Want wist je dat je witte asperges ook op andere manieren kunt bereiden dan alleen koken? We delen een aantal creatieve bereidingswijzen, zoals grillen, bakken en stomen. Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten om de perfecte witte asperges op tafel te zetten!

Zoek je direct een lekker recept? Maak dan deze witte asperge lasagne!

Witte asperges kopen: waar let je op?

Bij het kopen van witte asperges zijn er een paar dingen waar je op kunt letten om de beste kwaliteit te garanderen. Kies voor stevige, rechte asperges met gesloten kopjes. Let er ook op dat de asperges geen bruine vlekken of uitgedroogde uiteinden hebben. Versheid is essentieel, dus ga bij voorkeur voor asperges die pas zijn gestoken. Mocht je in het zuiden van het land wonen: misschien wil je er zelfs wel een stukje voor omrijden naar een goede aspergeteler…

asperges met ham en ei

Witte asperges bewaren

Witte asperges kun je tot ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Een handige tip is om ze direct in een vochtige theedoek te wikkelen voordat je ze in de koelkast legt, bij voorkeur onderin waar het wat koeler is. Op deze manier blijven ze het langste vers.

Wil je ze nog langer bewaren? Invriezen is ook een optie! Het is belangrijk om de asperges eerst te schillen voordat je ze invriest. Verpak de geschilde asperges in een plastic zak en zorg ervoor dat je de zak heel goed afsluit. Op deze manier blijven de asperges tot wel een half jaar goed in de vriezer. Wanneer je ze wilt gebruiken, hoef je ze alleen maar iets langer te koken dan normaal.

Asperges schillen: hoe doe je dat?

Het schillen van witte asperges is een belangrijke stap om de vezelige schil te verwijderen en de zachte, smaakvolle binnenkant te onthullen. Begin met het afsnijden van het houtige onderste deel van de asperges. Schil vervolgens voorzichtig de asperges vanaf nét onder het kopje naar beneden met behulp van een dunschiller (of een speciale aspergeschiller). Zorg ervoor dat je gelijkmatige druk uitoefent om breken te voorkomen. Na het schillen spoel je de asperges af onder koud water om eventuele schilresten te verwijderen.

Tip: gooi de schillen niet weg: die kun je meekoken, voor extra smaak in het kookwater!

Aspergesoep

Asperges koken: zo doe je dat

De meest traditionele en populaire bereidingsmethode van witte asperges is koken. Breng een ruime pan met water aan de kook en voeg een snufje zout en eventueel een klontje boter toe. Sommige mensen voegen ook laurierblad en wat hele peperkorrels toe. Leg de asperges voorzichtig in het kokende water en kook ze in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar, afhankelijk van de dikte. Hoe dikker de asperges, hoe langer ze moeten koken. En: hoe meer asperges in de pan, hoe langer!

Controleer de gaarheid door met een mesje in het onderste deel van de asperge te prikken. Ze moeten zacht zijn, maar nog wel een beetje stevigheid behouden. Haal de asperges voorzichtig uit het water en laat ze uitlekken op een schone theedoek.

Tip: gebruik een hoge aspergepan met een los mandje, dit is ideaal als je vaak asperges kookt.

Asperges bereiden: andere methodes

Naast het traditionele koken kun je witte asperges op een aantal andere manieren bereiden om nieuwe smaken en texturen te ontdekken. Grill bijvoorbeeld de geschilde asperges kort op een hete grillpan voor een licht rokerige smaak en knapperige bite. Je kunt gare asperges ook afbakken in een koekenpan, in wat boter of olie. Stomen is ook een gezonde en delicate manier om witte asperges te bereiden, waarbij je de natuurlijke smaak behoudt en ze een zijdezachte textuur krijgen. Witte asperges wokken kan ook: kook ze eerst nét beetgaar, snijd de asperges in drie stukken en wok ze kort op hoog vuur met allerlei smaakmakers.

Experimenteer met verschillende kruiden, specerijen en sauzen om je gegrilde, gebakken of gestoomde asperges nog meer karakter te geven.

Witte asperges met Hollandaisesaus

Onthoud: koop de beste kwaliteit asperges, schil ze zorgvuldig, kook ze perfect gaar en ontdek ook eens nieuwe bereidingswijzen om je smaakpapillen te verrassen. Of je nu gaat voor de klassieke gekookte asperges of wilt experimenteren met grillen, bakken of stomen, het witte goud wil je sowieso op tafel zetten.

Wat vind jij van dit recept?

3.8 (8 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in