Budget recepten + tips

Het leven wordt de laatste tijd steeds duurder. Door de inflatie en stijgende gasprijzen en we merken allemaal dat het eten in de supermarkt behoorlijk in prijs is gestegen. Wij geven handige tips en tricks voor budget recepten, zodat je nog steeds lekker en gevarieerd kunt eten, maar wel op een betaalbare manier. We geven tips hoe je goedkoop boodschappen kan doen, lekker en gevarieerd kan koken voor een klein budget. En dat betekent dus niet dat je niet meer gezond en lekker kan koken.

Ingrediënt broccoli

1. Kies voor seizoensproducten

Groente en fruit uit het seizoen is altijd voordeliger. Als groente en fruit in het seizoen is, komt het uit Nederland en is het breed verkrijgbaar. En als er veel aanbod is, dalen de prijzen. Koop dus geen aardbeien in de winter of boerenkool in de zomer, maar hou rekening met het seizoen. Deze handige seizoenskalender kan je daarbij helpen.

2. Maak een weekmenu

Met een weekmenu weet je precies wat je iedere dag gaat eten. Je kunt bij het plannen van je weekmenu meteen kijken naar de restproducten die je overhoudt. Dit kun je meteen weer gebruiken voor een ander gerecht in je weekmenu. Ga je bijvoorbeeld iets met zalm maken? Bewaar het restje voor door de pasta of lasagne. Zo verspil je minder eten. En je kunt veel gerichter boodschappen doen. Je doet geen overbodige boodschappen. Als je vaker in de supermarkt komt ben je geneigd extra dingen in je kar te mikken die je eigenlijk niet nodig hebt. Daarnaast ga je veel duurzamer om met de ingrediënten die je koopt. Doordat je minder eten verspilt, bespaar je automatisch geld. Je kunt bijvoorbeeld van allerlei restjes groente en ei een lekkere quiche maken voor op zondag. Zo creëer je weer een hele nieuwe maaltijd, zonder dat je daar extra ingrediënten voor in huis hoeft te halen. Je kunt met onze tool heel eenvoudig een weekmenu samenstellen.

Weekmenu samenstellen

Meal preppen tips

3. Kook voor meerdere dagen

Sommige ingredienten zijn voordeliger als je ze groot inkoopt. Denk aan rijst of pasta bijvoorbeeld. Kook grote maaltijden en vries de helft in voor een andere dag. Dit is voordeliger omdat je meteen een grote hoeveelheid kan maken en het scheelt tijd. Win-win! Doordat je groter inkoopt kun je ook grotere maaltijden maken, zonder dat je voedsel verspilt.

4. Let op aanbiedingen

Een inkoppertje natuurlijk, maar let op aanbiedingen. Iedere week stunten de supermarkten weer met nieuwe acties. Je kunt je weekmenu bijvoorbeeld aanpassen op de aanbiedingen. Door te koken op basis van de aanbiedingen bespaar je een hoop geld. En nog een tip: doe je boodschappen op de markt. De markt is vaak voordeliger dan de supermarkt. Als je aan het einde van de dag gaat kun je vaak voor een prikkie de laatste verse groenten, fruit en brood scoren.

5. Kook budget recepten

Wij hebben heel veel recepten online staan en daar staan ook zeker budgetrecepten tussen. Recepten met bonen, pasta en aardappels zijn goede voorbeelden van budget recepten. Onder goedkope recepten verstaan wij recepten van minder dan €3,- per persoon. Deze pasta arrabiata is een heerlijk budget recept. Maar ook deze stamppot met zoete aardappel is favoriet bij ons. Van beide recepten kun je veel maken en invriezen. Ook handig! Vlees of vis maakt een recept vaak duurder. Je kunt dit makkelijk achterwege laten bij veel van onze recepten. Deze pasta aglio olio is ook een aanrader. Een klassieker van een recept, superlekker en goed geprijsd! Soepen zijn vaak ook low budget recepten. Deze kerriesoep met prei of courgettesoep met pesto zijn lekker en voordelig. Serveer er wat brood bij en je hebt een heerlijke low budget maaltijd.

kerriesoep met prei

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in