fbpx
Menu

Groente seizoenskalender

Wij eten het liefst met de seizoenen mee. Daarom leek het ons handig om een seizoenskalender te maken. Want wanneer eet je nou wat? De producten zijn ‘in het seizoen‘ op hun lekkerst. Vaak zijn de producten dan ook goedkoper, volop verkrijgbaar en is het beter voor het milieu. Ik kan ook niet wachten tot ik straks weer groente en fruit uit mijn eigen moestuin kan halen. Ik ga dit jaar voor het eerst goed te werk. Vorig jaar had ik het een en ander in potten staan, maar dat werkte niet echt. Pauline is daar een stuk beter is. Zij heeft van alles in haar moestuin staan en maakt daar ook al volop gebruik van.

Wil je nou weten wat je wanneer het beste kan eten? Pak dan deze groente seizoenskalender erbij. Dan ben je meteen op de hoogte van alle groentesoorten die in dat seizoen het lekkerst zijn. Ik geef daarbij meteen een paar suggesties voor lekkere recepten met groenten van dat seizoen. Hier komt de seizoenskalender:

Lente

Andijvie | Asperges | Bloemkool | Chinese kool | Courgette | Komkommer | Kropsla | Paddenstoelen | Paksoi | Paprika | Peulen | Prei | Rabarber | Radijs | Spinazie | Spitskool | Tomaten | Veldsla | Wortelen | Zuurkool

shop markt

Asperges en rabarber zijn volop verkrijgbaar in de lente. Maak bijvoorbeeld deze lekkere aspergetaart van filodeeg of maak deze rabarber meringue taartjes. Met prei maak je deze heerlijke aardappel-preisoep of een lekkere quiche.

Zomer

Andijvie | Aubergine | Bietjes | Bleekselderij | Bloemkool | Broccoli | Chinese kool | Courgette | Komkommer | Kropsla | Mais | Paddenstoelen | Paksoi | Paprika | Rabarber | Radijs | Rucola | Snijbonen | Sperziebonen | Spinazie | Spitskool | Tomaten | Wortelen | Zuurkool

ingrediënten gekleurde bietjes

Nieuw in dit seizoen zijn onder andere aubergines, bietjes, broccoli, mais en sperziebonen. Met de aubergine kun je heel veel kanten op. Deze vega lasagne is een favoriet van ons. En wist je dat je met bietjes heerlijke zomerse salades kunt maken? Deze met sinaasappel en geitenkaas is daar een goed voorbeeld van.  Met broccoli en mais kun je alle kanten op, maar je kunt er bovenal heerlijke soepen van maken. En met de sperziebonen maak je natuurlijk lekker Indonesische sajoer boontjes, yum!

Herfst

Bietjes | Bleekselderij | Bloemkool | Boerenkool | Chinese kool | Courgette | Groene kool | Knolselderij | Paddenstoelen | Pastinaak | Pompoen | Prei | Rode kool | Spitskool | Stoofpeertjes | Uien | Witlof | Wortelen | Zuurkool

In de herfst zie je de wat meer stevige groenten voorbij komen. Heel veel koolsoorten en natuurlijk pompoen. Wij zijn dol op pompoen en op de site vind je dan ook talloze recepten met pompoen. Maak bijvoorbeeld een lekkere soep, hummus, of vul ze met quinoa. Boerenkool is ook al zo’n favoriet hier. Hier kun je alle kanten mee op. Maak in plaats van een stamppot een boerenkool lasagne, verwerk het in de pasta of in een salade.

Winter

Aardperen | Bietjes | Boerenkool | Groene kool | Knolselderij | Koolraap | Paddenstoelen | Pastinaak | Pompoen | Prei | Rode kool | Schorseneren | Spruitjes | Stoofpeertjes | Uien | Winterpeen | Witlof | Witte kool | Zuurkool

Weet je nooit wat je met groenten als pastinaak of knolselderij moet maken? Nou, met de pastinaak maak je bijvoorbeeld lekkere frietjes en van de knolselderij kun je een heerlijke romige soep maken. Ook typisch voor de winter: spruitjes. You hate it or you love it. Wij maken er onder andere een lekkere ovenschotel mee of wokken ze met spek en mosterd.

Ik ben benieuwd, wat is jouw favoriete seizoen qua groente? En hou je rekening met de seizoenskalender? Laat je reactie achter in de comments, dat vind ik leuk!

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

7 reacties

  • Sushy
    6 april 2017 om 20:42

    Dat is handig! Ik vroeg me net af welke groenten nu in het seizoen zijn, dus dat weet ik nu :)

    Beantwoorden
  • Debbie Bodewes
    6 april 2017 om 11:47

    Handig overzicht en wat een mooie foto's!

    Beantwoorden
  • Richelle
    6 april 2017 om 11:27

    Oeeeh, ASPERGETAART! Jeez.. dat klinkt goed! Ik heb al 3x asperges gegeten sinds ze er weer zijn maar daar kan nog wel 1x bij ;-) x

    Beantwoorden
  • Margot
    6 april 2017 om 08:53

    Nu heb ik meteen zin om rabarber in hui te halen!

    Beantwoorden
  • Malou | Blonde Blossom
    6 april 2017 om 08:51

    De eerste zaadjes liggen alweer in mijn moestuin, heerlijk! Ik kan niet wachten tot de peultjes uitkomen. Paddenstoelen en asperges vind ik ook zo heerlijk! Vooral als je de paddenstoelen in Italië eet, word ik erg blij van! Malou x

    Beantwoorden
  • jonna@burgertrutjes
    6 april 2017 om 08:20

    Leuk overzicht! Ik koop de meeste groente en fruit bij de boer dus geniet van alle seizoensproducten :)

    Beantwoorden
  • Julie
    6 april 2017 om 07:31

    Leuk! Ik eet ook graag met de seizoenen mee maar een moestuin op een appartement (zonder balkon) is niet vanzelfsprekend. Waarschijnlijk ga ik daarom binnenkort eens langs bij een lokale bio-boerderij

    Beantwoorden

Reactie plaatsen