Groente seizoenskalender
Wij eten het liefst met de seizoenen mee. Daarom leek het ons handig om een seizoenskalender te maken. Want wanneer eet je nou wat? De producten zijn ‘in het seizoen‘ op hun lekkerst. Vaak zijn de producten dan ook goedkoper, volop verkrijgbaar en is het beter voor het milieu. Ik kan ook niet wachten tot ik straks weer groente en fruit uit mijn eigen moestuin kan halen. Ik ga dit jaar voor het eerst goed te werk. Vorig jaar had ik het een en ander in potten staan, maar dat werkte niet echt. Pauline is daar een stuk beter is. Zij heeft van alles in haar moestuin staan en maakt daar ook al volop gebruik van.
Wil je nou weten wat je wanneer het beste kan eten? Pak dan deze groente seizoenskalender erbij. Dan ben je meteen op de hoogte van alle groentesoorten die in dat seizoen het lekkerst zijn. Ik geef daarbij meteen een paar suggesties voor lekkere recepten met groenten van dat seizoen. Hier komt de seizoenskalender:
Lente
Asperges– Bietjes- Chinese kool– Komkommer– Paksoi– Pompoen– Postelein– Prei– Raapstelen– Rabarber– Radijs– Rettich– Rode kool– Tomaat– Tuinbonen– Uien– Veldsla– Witlof– Witte kool- Wortelen
Asperges en rabarber zijn volop verkrijgbaar in de lente. Maak bijvoorbeeld deze lekkere aspergetaart van filodeeg of maak deze rabarber meringue taartjes. Met prei maak je deze heerlijke aardappel-preisoep of een lekkere quiche.
Zomer
Andijvie– Aubergine– Bietjes– Bleekselderij– Bloemkool– bBroccoli– Chinese kool– Courgette– Komkommer– Kropsla– Maïs- – Paksoi– Paprika – Rabarber– Radijs– Rucola– Snijbonen– Sperziebonen– Spinazie– Spitskool– Tomaten– Wortelen
Nieuw in dit seizoen zijn onder andere aubergines, bietjes, broccoli, mais en sperziebonen. Met de aubergine kun je heel veel kanten op. Deze vega lasagne is een favoriet van ons. En wist je dat je met bietjes heerlijke zomerse salades kunt maken? Deze met sinaasappel en geitenkaas is daar een goed voorbeeld van. Met broccoli en mais kun je alle kanten op, maar je kunt er bovenal heerlijke soepen van maken. En met de sperziebonen maak je natuurlijk lekker Indonesische sajoer boontjes, yum!
Herfst
Andijvie- Bietjes– Bloemkool– Boerenkool– Chinese kool– Groenekool– Knolselderij– Paddenstoelen– Pastinaak– Pompoen– Prei– Rode kool– Spitskool– Stoofpeertjes– Uien– Witlof– Witte kool- Wortelen
In de herfst zie je de wat meer stevige groenten voorbij komen. Heel veel koolsoorten en natuurlijk pompoen. Wij zijn dol op pompoen en op de site vind je dan ook talloze recepten met pompoen. Maak bijvoorbeeld een lekkere soep, hummus, of vul ze met quinoa. Boerenkool is ook al zo’n favoriet hier. Hier kun je alle kanten mee op. Maak in plaats van een stamppot een boerenkool lasagne, verwerk het in de pasta of in een salade.
Winter
Aardperen– Bietjes– Boerenkool– Groenekool– Knolselderij– Koolraap– Paddenstoelen– Pastinaak– Pompoen– Prei– Rode kool– Schorseneren– Spruitjes– Stoofpeertjes– Uien– Winterpeen– Witlof– Witte kool- Zuurkool
Weet je nooit wat je met groenten als pastinaak of knolselderij moet maken? Nou, met de pastinaak maak je bijvoorbeeld lekkere frietjes en van de knolselderij kun je een heerlijke romige soep maken. Ook typisch voor de winter: spruitjes. You hate it or you love it. Wij maken er onder andere een lekkere ovenschotel mee of wokken ze met spek en mosterd.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in