Groente seizoenskalender

Wij eten het liefst met de seizoenen mee. Daarom leek het ons handig om een seizoenskalender te maken. Want wanneer eet je nou wat? De producten zijn ‘in het seizoen‘ op hun lekkerst. Vaak zijn de producten dan ook goedkoper, volop verkrijgbaar en is het beter voor het milieu. Ik kan ook niet wachten tot ik straks weer groente en fruit uit mijn eigen moestuin kan halen. Ik ga dit jaar voor het eerst goed te werk. Vorig jaar had ik het een en ander in potten staan, maar dat werkte niet echt. Pauline is daar een stuk beter is. Zij heeft van alles in haar moestuin staan en maakt daar ook al volop gebruik van.

Wil je nou weten wat je wanneer het beste kan eten? Pak dan deze groente seizoenskalender erbij. Dan ben je meteen op de hoogte van alle groentesoorten die in dat seizoen het lekkerst zijn. Ik geef daarbij meteen een paar suggesties voor lekkere recepten met groenten van dat seizoen. Hier komt de seizoenskalender:

Lente

Asperges– Bietjes- Chinese kool– Komkommer– Paksoi– Pompoen– Postelein– Prei– Raapstelen– Rabarber– Radijs– Rettich– Rode kool– Tomaat– Tuinbonen– Uien– Veldsla– Witlof– Witte kool- Wortelen

shop markt

Asperges en rabarber zijn volop verkrijgbaar in de lente. Maak bijvoorbeeld deze lekkere aspergetaart van filodeeg of maak deze rabarber meringue taartjes. Met prei maak je deze heerlijke aardappel-preisoep of een lekkere quiche.

Zomer

Andijvie– Aubergine– Bietjes– Bleekselderij– Bloemkool– bBroccoli– Chinese kool– Courgette– Komkommer– Kropsla– Maïs- – Paksoi– Paprika – Rabarber– Radijs– Rucola– Snijbonen– Sperziebonen– Spinazie– Spitskool– Tomaten– Wortelen

Gevulde tomaten met quinoa

Nieuw in dit seizoen zijn onder andere aubergines, bietjes, broccoli, mais en sperziebonen. Met de aubergine kun je heel veel kanten op. Deze vega lasagne is een favoriet van ons. En wist je dat je met bietjes heerlijke zomerse salades kunt maken? Deze met sinaasappel en geitenkaas is daar een goed voorbeeld van.  Met broccoli en mais kun je alle kanten op, maar je kunt er bovenal heerlijke soepen van maken. En met de sperziebonen maak je natuurlijk lekker Indonesische sajoer boontjes, yum!

Herfst

Andijvie- Bietjes– Bloemkool– Boerenkool– Chinese kool– Groenekool– Knolselderij– Paddenstoelen– Pastinaak– Pompoen– Prei– Rode kool– Spitskool– Stoofpeertjes– Uien– Witlof–  Witte kool- Wortelen

In de herfst zie je de wat meer stevige groenten voorbij komen. Heel veel koolsoorten en natuurlijk pompoen. Wij zijn dol op pompoen en op de site vind je dan ook talloze recepten met pompoen. Maak bijvoorbeeld een lekkere soep, hummus, of vul ze met quinoa. Boerenkool is ook al zo’n favoriet hier. Hier kun je alle kanten mee op. Maak in plaats van een stamppot een boerenkool lasagne, verwerk het in de pasta of in een salade.

Winter

Aardperen– Bietjes– Boerenkool– Groenekool– Knolselderij– Koolraap– Paddenstoelen– Pastinaak– Pompoen– Prei– Rode kool– Schorseneren– Spruitjes– Stoofpeertjes– Uien– Winterpeen– Witlof– Witte kool- Zuurkool

Weet je nooit wat je met groenten als pastinaak of knolselderij moet maken? Nou, met de pastinaak maak je bijvoorbeeld lekkere frietjes en van de knolselderij kun je een heerlijke romige soep maken. Ook typisch voor de winter: spruitjes. You hate it or you love it. Wij maken er onder andere een lekkere ovenschotel mee of wokken ze met spek en mosterd.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in