Ovenfriet test

Uit Pauline’s Keuken test: Ovenfriet

Pauline en ik hebben beiden geen frituurpan (uit zelfbescherming). We eten daarom graag ovenfriet. Maar welk merk of welke soort is nu de beste ovenfriet? We hebben het getest. Voor jullie natuurlijk, maar stiekem ook voor onszelf. Want friet maken in de oven is toch anders dan in de frituur. Je wilt wel dat het net zo knapperig is, maar dat is soms lastig in de oven. We hebben 5 verschillende soorten ovenfriet getest. We hebben zowel huismerken als A-merken in de test meegenomen. Waarschijnlijk hebben we niet alle soorten en merken die er zijn meegenomen in de test, maar deze 5 soorten vonden we in de supermarkten bij ons in de buurt. We hebben de frietjes getest op de smaak, knapperigheid, bereidingswijze en prijs. We hebben ze in een heteluchtoven bereid. Heb je een Airfryer? Dan kun je deze frietjes ook in de Airfryer klaar maken.

Ovenfriet test

Van boven naar onder: AH, Lamb Weston, DEKA, Aviko, Beyerlander. 

Lamb Weston Salt ‘n Pepper fries 

Prijs € 1,98,-

Hoeveelheid 600 gram

Bereidingswijze 25 minuten in de oven op 200 graden Celsius, na 10 minuten draaien

Krokant 8

Smaak 9

De frietjes van Lamb Weston zijn breed, vrij dun en geribbeld. Ze zijn al op smaak gebracht met peper en zout. Dit geeft ze meteen al een lekkere smaak. De frieten worden goed krokant in de oven. Ja, deze frieten zijn wat mij betreft geslaagd voor de test. Wel hebben ze een voorsprongetje door de toevoeging van peper en zout. Dit maakt ze al extra lekker. De prijs is wel aan de hoge kant in vergelijking met de andere frietjes.

Ovenfrites van huismerk Deka

Prijs € 0,95,-

Hoeveelheid 750 gram

Bereidingswijze 15-18 minuten in de oven op 220 graden Celsius, halverwege draaien

Krokant 9

Smaak 8

De ovenfrites van Deka zijn dun, zoals gewone frietjes. De frieten worden super krokant in de oven. Wat mij betreft de beste uit de test. De smaak doet wel iets onder ten opzichte van de andere merken, maar ik vind ze alsnog lekker. Ik ben ook meer fan van normale frietjes in plaats van dikke frieten. Dus het is ook maar net waar je voorkeur ligt. De prijs/kwaliteitverhouding is super. De frietjes van Deka zijn lekker voordelig.

Aviko Opa’s ovenfriet

Prijs € 1,76,-

Hoeveelheid 750 gr

Bereidingswijze 15-20 minuten in de oven op 220 graden Celsius, halverwege  draaien

Krokant 6,5

Smaak 8

Aviko heeft meerdere soorten ovenfriet, maar ik heb gekozen voor de Opa’s ovenfriet. Lekkere dikke frieten met schil. Doordat ze wat dikker zijn worden de frieten minder krokant en knapperig. De smaak is daarentegen wel goed, die scoort een dikke 8! Je proeft echt de aardappel en dat vind ik fijn. Ook de prijs/kwaliteit verhouding is in orde.

AH ovenfriet

Prijs € 1,06,-

Hoeveelheid 750 gram

Bereidingswijze 15-20 minuten in de oven op 220 graden Celsius, halverwege draaien

Krokant 6

Smaak 6

De frietjes van het AH huismerk zijn net als die van de Deka dun. Helaas worden de frieten niet echt krokant. En ook de smaak vind ik persoonlijk wat minder. Er zit niet heel veel smaak aan naar mijn mening. Daarnaast blijven ze vrij bleek. Dit hoeft natuurlijk geen invloed te hebben op de smaak, maar het ziet er wel een beetje gek uit. De prijs is goed, maar de kwaliteit minder. Helaas, misschien dat ze in de Airfryer wel krokant worden.

Beyerlander dikke ovenfrites

Prijs € 2,39,-

Hoeveelheid 600 gram

Bereidingswijze 10-12 minuten in de oven op 225 graden Celsius

Krokant 7,5

Smaak 9

De Beyerlander frietjes zijn lekker dik. De smaak is ontzettend goed. Ze smaken lekker naar aardappel en dat is wat we willen. Helaas worden ze wel iets minder knapperig, maar dit komt omdat ze wat dikker zijn. De frieten blijven van binnen zacht. De bereidingstijd is lekker snel en je hoeft de frieten niet om te keren, handig! Ze zijn wel het duurst, maar dat zie je ook terug in de kwaliteit. Een aanrader dus!

Ovenfriet test

De frieten van Beyerlander en Deka zijn wat mij betreft de winnaars van deze test. Hou je van dikke frieten? Kies dan voor de Beyerlander frieten. En als je meer fan bent van normale frietjes, kun je het beste voor die van de Deka gaan. Wat is jouw favoriete ovenfriet merk? Laat het weten in de comments. Dan kunnen we die ook nog een keer proberen.

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Weekendbites: Avocadospread
Easy: Mac and cheese met spinazie
Bewaar
18 Comments
 • Annekeotten

  26 mei 2017 at 14:45 Beantwoorden

  Alle supercrunchy frietjes van Aviko.
  Zowel uit de oven als Airfryer heerlijk krokant en goed van smaak!

 • Charonee

  20 mei 2017 at 17:25 Beantwoorden

  Ribbel ovenfriet van de AH

 • Shirley de Hoog

  19 mei 2017 at 12:20 Beantwoorden

  Wij hebben altijd de Opa friet van Aviko. Twintig minuten op 220 graden en je hebt heerlijke, knapperige (beetje doorbakken) friet.

 • Esmee

  18 mei 2017 at 22:51 Beantwoorden

  Yum! Ovenfrietjes testen is zeker geen straf! Tof om de resultaten te zien. Wij bakken altijd zelf gewoon aardappeltjes in de oven, maar ik ga zeker eens ovenfriet uitproberen. Vooral dat knapperige is best lastig om te krijgen (en behouden zodra ze uit de oven zijn)!

 • Veronique

  18 mei 2017 at 14:43 Beantwoorden

  Ik denk dat het wel belangrijk is om te vermelden of ze voorgefrituurd of niet. Het iets gezondere is er dan meteen af.

 • Anne

  18 mei 2017 at 13:37 Beantwoorden

  beyerlander heeft ook dunnere frietjes. zijn heerlijk en snel klaar! En net als Mildred snijders verbaas ik mij er ook over dat 600 gram voldoende is voor ons. (wij eten ovenfrietjes als onder deel van de maaltijd)
  Zonder e-nummers en andere toevoegingen

 • Laura | LvanR.nl

  18 mei 2017 at 12:25 Beantwoorden

  Leuke test! Ik had laatst de ‘Supersnelle Ovenfriet’ van AH. Die was erg lekker! Wel langer erin gedaan dan die super snelle tijd om ze toch nog wat bruiner en knapperiger te krijgen. Waardoor het op een normale tijd komt. En die ovenfrieten die normaal een kwartiertje moeten zien bij mij er na een half uur pas goed uit.. kan aan mijn combimagnetron liggen.. Binnenkort heb ik een airfryer in mijn bezit! Mn oma gebruikte hem niet, vroeg of ik hem wilde.

 • Jolanda

  18 mei 2017 at 10:49 Beantwoorden

  Jammer dat er voor Deka is gekozen. Deze zit niet overal… Zelf hebben we meestal de Aviko Supercrunch Oven. Die vinden wij smaakvol en knapperig.

 • Mildred Snijders

  18 mei 2017 at 10:37 Beantwoorden

  Wij zijn hier thuis fan van de Beyerlander frites, je hebt ze in 4 soorten en ze zijn allemaal even lekker, fijn dat ze maar zo kort in de airfryer hoeven, en ik blijf het ook apart vinden dat we met één zak van 600 gr genoeg hebben voor 4 personen, terwijl we vroeger met diepvries patat uit de frituurpan nooit genoeg hadden aan één kilo.

 • Judith

  18 mei 2017 at 10:14 Beantwoorden

  De ovenfrietjes van de Lidl vind ik echt heerlijk.
  Dun en krokant en een euro voor een kilo!

 • Silke

  18 mei 2017 at 09:37 Beantwoorden

  Leuke test! Ik had alleen wel graag de ingrediënten gezien. Sommige ovenfrietjes bestaan namelijk uit samengeperst zetmeel met dextrine en rijsmiddelen (juk) i.v.m. gewoon “puur” aardappel met een coating van zonnebloemolie. Verse frieten uit de koeling zijn ook erg lekker!

  • Annika

   18 mei 2017 at 10:17 Beantwoorden

   Dat wilde ik eerst wel doen, maar omdat ik niet over elk ingredient alle kennis heb, heb ik besloten het niet te doen en alleen op smaak af te gaan.

   • Elisa

    18 mei 2017 at 10:30 Beantwoorden

    Je weet wel of er toevoegingen inzitten of het alleen aardappel is toch? 😉 ik mis die informatie ook!

    • Silke

     18 mei 2017 at 15:34 Beantwoorden

     Precies! Voor een test vind ik het gewoon jammer dat de basisinformatie mist (ook al snap ik dat je niet alle kennis ervan hebt; dat hoeft ook niet want je hoeft er geen oordeel over te hebben) Maar de basisinformatie of het “pure friet” is of bijvoorbeeld een coating bevat van diverse rijsmiddelen en suiker (zoals de frietjes van LambWeston) dat maakt voor het “eindoordeel” wel uit; zeker als foodblog!

 • thea de velde

  18 mei 2017 at 09:30 Beantwoorden

  Ik ben fan van de verse vlaamse ovenfrites van de AH. Liggen in het vers vak. Ook geen verdere toevoegingen dan alleen olie! Aanrader voor in ieder geval de airfryer!

  • Annika

   18 mei 2017 at 10:16 Beantwoorden

   Ah goed om te weten, moet ik die ook een keer proberen!

  • Jolanda

   18 mei 2017 at 22:42 Beantwoorden

   Hai Thea, ik wil de Vlaamse frites n keer proberen. Hoeveel en hoelang en op welke temp. doe jij ze in de airfryer? En nog voorkoken? Groetjes Jo

Plaats een reactie