Pompoensalade

De saladewijzer: 5 stappen voor een perfecte salade

Met deze saladewijzer weet je altijd hoe je de lekkerste salade kunt samenstellen. Ik eet het liefst het hele jaar door salades, maar ik merk dat ik vooral in de lente en zomer vaker een salade eet. Dan heb ik toch wat meer behoefte aan een lichte maaltijd. Toch kun je in de wintermaanden ook heel goed salades eten. Dan maak ik ze net wat meer vullend en stevig door er bijvoorbeeld geroosterde pompoen en lekkere granen aan toe te voegen. Salades kun je eigenlijk met heel veel dingen lekker maken én het is de perfecte gelegenheid om restjes op te maken. In de saladewijzer vertel ik in 5 stappen hoe je de lekkerste salade op tafel tovert.

STAP 1 KIES JE BASIS
Waar vroeger vaak alleen sla als basis voor een salade gebruikt werd, zie je nu steeds meer varianten opduiken. Je kunt de basis van een salade in drie categorieën onderverdelen: Sla, Groente of Granen & Peulvruchten. Natuurlijk kun je deze categorieën ook met elkaar combineren. Wil je een lichte salade? Kies dan uit één van de vele slasoorten. Wil je een wat stevigere salade? Kies dan voor granen of groente als basis.

SLA
Rucola/Veldsla/Romaine/Little gem/Botersla/IJsbergsla/Kropsla/Eikenblad/Krulsla

GROENTE
Spinazie/Boerenkool/Cavolo nero/Venkel/Knolselderij/Witlof/Wortel/Broccoli/Waterkers/Sperziebonen

GRANEN EN PEULVRUCHTEN
Quinoa/Couscous/Bulgur/Linzen/Witte bonen/Kikkererwten/Farro/Boekweit/Parelgort/Noedels

STAP 2 VOEG HET HOOFDINGREDIËNT TOE
Kies een hoofdingredient wat je lekker vindt en bouw daar je salade om heen. Kies voor vlees, vis of een lekkere kaas. Maar ook eieren of tofu doen het goed in een salade. Heb je nog een restje kip of vis over van het avondeten van de vorige dag? Perfect om in de salade te verwerken!

VIS
(Gerookte) zalm/Tonijn/Gerookte makreel/Gerookte forel/Gamba’s/Krab/Ansjovis

VLEES
Gerookte kip/Gegrilde of gepocheerde kip/Prosciutto/Biefstuk/Ossenhaas/Bacon/Chorizo

OVERIG
Geitenkaas/Feta/Mozzarella/Parmezaan/Blauwe kaas/Tofu of tempé/Eieren

Ingredienten granaatappel

STAP 3 VOEG EXTRA GROENTE EN/OF FRUIT TOE
Nu is het tijd om je salade verder op te bouwen. Dit doe je door extra groente en/of fruit toe te voegen. In de zomer voeg ik graag fruit toe aan mijn salades, maar in de winter kies ik juist voor extra groenten. Kies maximaal 3 extra ingrediënten, anders wordt het wel een hele bonte salade.

GROENTE
Komkommer/Tomaat/Paprika/Wortel/Mais/Courgette/Aubergine/Pompoen/Bieten/Tuinbonen/Doperwten/
Sperziebonen/Paddenstoelen/Kiemen/Asperges

PEULVRUCHTEN
Linzen/Kikkererwten/Zwarte bonen/Kidneybonen/Witte bonen/Cannellinibonen/Bruine bonen

PICKLES ETC.
Augurken/Zilverui/Ingelegde groente/Ingelegde uien/Zongedroogde tomaatjes/Olijven/Kappertjes

FRUIT
Appel/Peer/Mango/Ananas/Perziken/Sinaasappel/Grapefruit/Mandarijn/Avocado/Granaatappel/Rood fruit

STAP 4 KIES EEN TOPPING
Een salade met een crunch of bite is extra lekker. Noten en zaden zijn voedzaam en zorgen voor die extra bite in een salade.

ingredient-walnoten

NOTEN
Walnoten/Pecannoten/Hazelnoten/Macadamia’s/Cashewnoten/Amandelen/Pinda’s

ZADEN
Pompoenpitten/Zonnebloempitten/Pijnboompitten/Lijnzaad/Sesamzaad

STAP 5 KIES JE FAVORIETE DRESSING
Een salade maak je af door een goede dressing toe te voegen. En wist je dat zelf een dressing maken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn? Waarschijnlijk heb je de helft van de ingrediënten al in je keukenkastje staan. Tipje van mij: de verhouding van een goede dressing is altijd 1 deel azijn en 3 delen olie. Dat is de basis van de dressing. In plaats van azijn kun je ook kiezen voor citroensap, sinaasappelsap of limoensap. Of denk eens aan een dressing op basis van yoghurt in plaats van olie?

AZIJN/ZUUR
Citroensap/Sinaasappelsap/Grapefruitsap/Balsamicoazijn/Frambozenazijn/Appelazijn/Mangoazijn/Rode of witte wijnazijn

OLIE
Olijfolie/Walnotenolie/Arganolie/Sesamolie/Pompoenpitolie/Hazelnootolie/Yoghurt/Mayonaise/Avocado-olie

SMAAKMAKERS
Honing/Mosterd/Sojasaus/Gembersiroop/Tuinkruiden/Specerijen/Chilipeper/Knoflook/Tahin

Dat was het, mijn 5 tips voor het maken van de lekkerste salades. Wat is jouw favoriete salade? En werk je al volgens deze saladewijzer? Laat het achter in de comments, dat vind ik leuk.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Annika"

Geschreven door:

Annika

Annika is mede-eigenaar van Uit Paulines Keuken en vervult een veelzijdige rol binnen het team. Ze is is nauw betrokken bij alle aspecten van het platform. Van website optimalisaties tot SEO strategie en marketing. Annika heeft een passie voor mooie plekken, reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.