fbpx
Menu

De saladewijzer: 5 stappen voor een perfecte salade

Met deze saladewijzer weet je altijd hoe je de lekkerste salade kunt samenstellen. Ik eet het liefst het hele jaar door salades, maar ik merk dat ik vooral in de lente en zomer vaker een salade eet. Dan heb ik toch wat meer behoefte aan een lichte maaltijd. Toch kun je in de wintermaanden ook heel goed salades eten. Dan maak ik ze net wat meer vullend en stevig door er bijvoorbeeld geroosterde pompoen en lekkere granen aan toe te voegen. Salades kun je eigenlijk met heel veel dingen lekker maken én het is de perfecte gelegenheid om restjes op te maken. In de saladewijzer vertel ik in 5 stappen hoe je de lekkerste salade op tafel tovert.

STAP 1 KIES JE BASIS
Waar vroeger vaak alleen sla als basis voor een salade gebruikt werd, zie je nu steeds meer varianten opduiken. Je kunt de basis van een salade in drie categorieën onderverdelen: Sla, Groente of Granen & Peulvruchten. Natuurlijk kun je deze categorieën ook met elkaar combineren. Wil je een lichte salade? Kies dan uit één van de vele slasoorten. Wil je een wat stevigere salade? Kies dan voor granen of groente als basis.

SLA
Rucola/Veldsla/Romaine/Little gem/Botersla/IJsbergsla/Kropsla/Eikenblad/Krulsla

GROENTE
Spinazie/Boerenkool/Cavolo nero/Venkel/Knolselderij/Witlof/Wortel/Broccoli/Waterkers/Sperziebonen

GRANEN EN PEULVRUCHTEN
Quinoa/Couscous/Bulgur/Linzen/Witte bonen/Kikkererwten/Farro/Boekweit/Parelgort/Noedels

gado gado salade

STAP 2 VOEG HET HOOFDINGREDIËNT TOE
Kies een hoofdingredient wat je lekker vindt en bouw daar je salade om heen. Kies voor vlees, vis of een lekkere kaas. Maar ook eieren of tofu doen het goed in een salade. Heb je nog een restje kip of vis over van het avondeten van de vorige dag? Perfect om in de salade te verwerken!

VIS
(Gerookte) zalm/Tonijn/Gerookte makreel/Gerookte forel/Gamba’s/Krab/Ansjovis

VLEES
Gerookte kip/Gegrilde of gepocheerde kip/Prosciutto/Biefstuk/Ossenhaas/Bacon/Chorizo

OVERIG
Geitenkaas/Feta/Mozzarella/Parmezaan/Blauwe kaas/Tofu of tempé/Eieren

Ingredienten granaatappel

STAP 3 VOEG EXTRA GROENTE EN/OF FRUIT TOE
Nu is het tijd om je salade verder op te bouwen. Dit doe je door extra groente en/of fruit toe te voegen. In de zomer voeg ik graag fruit toe aan mijn salades, maar in de winter kies ik juist voor extra groenten. Kies maximaal 3 extra ingrediënten, anders wordt het wel een hele bonte salade.

GROENTE
Komkommer/Tomaat/Paprika/Wortel/Mais/Courgette/Aubergine/Pompoen/Bieten/Tuinbonen/Doperwten/Sperziebonen/Paddenstoelen/Kiemen/Asperges

PEULVRUCHTEN
Linzen/Kikkererwten/Zwarte bonen/Kidneybonen/Witte bonen/Cannellinibonen/Bruine bonen

PICKLES ETC.
Augurken/Zilverui/Ingelegde groente/Ingelegde uien/Zongedroogde tomaatjes/Olijven/Kappertjes

FRUIT
Appel/Peer/Mango/Ananas/Perziken/Sinaasappel/Grapefruit/Mandarijn/Avocado/Granaatappel/Rood fruit

STAP 4 KIES EEN TOPPING
Een salade met een crunch of bite is extra lekker. Noten en zaden zijn voedzaam en zorgen voor die extra bite in een salade.

ingredient-walnoten

NOTEN
Walnoten/Pecannoten/Hazelnoten/Macadamia’s/Cashewnoten/Amandelen/Pinda’s

ZADEN
Pompoenpitten/Zonnebloempitten/Pijnboompitten/Lijnzaad/Sesamzaad

STAP 5 KIES JE FAVORIETE DRESSING
Een salade maak je af door een goede dressing toe te voegen. En wist je dat zelf een dressing maken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn? Waarschijnlijk heb je de helft van de ingrediënten al in je keukenkastje staan. Tipje van mij: de verhouding van een goede dressing is altijd 1 deel azijn en 3 delen olie. Dat is de basis van de dressing. In plaats van azijn kun je ook kiezen voor citroensap, sinaasappelsap of limoensap. Of denk eens aan een dressing op basis van yoghurt in plaats van olie?

AZIJN/ZUUR
Citroensap/Sinaasappelsap/Grapefruitsap/Balsamicoazijn/Frambozenazijn/Appelazijn/Mangoazijn/Rode of witte wijnazijn

OLIE
Olijfolie/Walnotenolie/Arganolie/Sesamolie/Pompoenpitolie/Hazelnootolie/Yoghurt/Mayonaise/Avocado-olie

SMAAKMAKERS
Honing/Mosterd/Sojasaus/Gembersiroop/Tuinkruiden/Specerijen/Chilipeper/Knoflook/Tahin

Dat was het, mijn 5 tips voor het maken van de lekkerste salades. Wat is jouw favoriete salade? En werk je al volgens deze saladewijzer? Laat het achter in de comments, dat vind ik leuk.

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

17 reacties

  • Irma
    20 januari 2019 om 19:34

    Ik heb net een yoghurt dressing gemaakt met verse kruiden. Ik wilde er een simpele salade bij maken van sla, cherrytomaat, ui en komkommer. Heb jij eventueel nog aanvullingen? Iedereen vond m goed maar er was niet zoveel spannends aan.

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 januari 2019 om 15:24

    misschien wat croutons, of iets van vis of gerookte kip of een lekker kaasje?

    Beantwoorden
  • Dorien
    6 mei 2017 om 17:04

    Ik vind het zelf ook heerlijk om (witte) druiven door mijn salade heen te doen! En verder ben ik dol op salades met zalm of andere vis :)

    Beantwoorden
  • Lise
    4 mei 2017 om 22:11

    Zeflgemaakte croutons zijn ook een aanrader! Hoef je ook geen oud brood meer weg te gooien ;)

    Beantwoorden
  • Annika
    5 mei 2017 om 08:59

    Ja idd, dat is altijd een goed idee!

    Beantwoorden
  • Wim
    4 mei 2017 om 18:21

    Mis hier de verse kruiden in de lijst bv, dille, koriander, basilicum, bieslook etc.

    Beantwoorden
  • Annika
    5 mei 2017 om 08:58

    Die staan er wel in, onder de noemer tuinkruiden.

    Beantwoorden
  • Laura - LvanR
    4 mei 2017 om 14:27

    Ik doe altijd maar wat met salades, kies groentes uit die ik lekker vind en doe er soms aardappeltjes of pasta bij en maak vaak zelf een dressing. Vaak neem ik gerookte kipfilet als vlees.

    Beantwoorden
  • Annika
    5 mei 2017 om 08:57

    Dat is ook altijd goed, als het maar lekker is :)

    Beantwoorden
  • Jorienkenl
    4 mei 2017 om 12:02

    Heel handig dit! Ik weet nooit goed hoe ik een salade moet opbouwen en waar ik moet beginnen. Bedankt voor deze tips!:)

    Beantwoorden
  • [email protected]
    4 mei 2017 om 11:31

    Nog nooit van een saladewijzer gehoord, wel leuk! Ik maak vaak een dressing op basis van balsamico en pistache olie. Super lekker!

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 mei 2017 om 13:45

    Oh dat klinkt heerlijk :)

    Beantwoorden
  • Ria
    4 mei 2017 om 11:03

    Fijn overzicht heerlijk sla

    Beantwoorden
  • Joyce - LemonyLifeNL
    4 mei 2017 om 10:27

    Wat een fijn en overzichtelijk artikel!

    Beantwoorden
  • Nikki
    4 mei 2017 om 10:26

    Wat een fijne post! Ben altijd een beetje hulpeloos met salades, gebrek aan inspiratie en kennis.. De salade op de eerste foto zet er ook héérlijk uit, wil je het recept hiervan delen? :-)

    Beantwoorden
  • Loes
    4 mei 2017 om 11:24

    Graag ook die van de 4e foto :)

    Beantwoorden
  • Annika
    4 mei 2017 om 11:56

    Ja hoor, deze staat al op de site: http://uitpaulineskeuken.nl/2016/02/gado-gado-salade-makreel.html

    Beantwoorden

Reactie plaatsen