Menu

Donuts met chocolade

Nee dit is niet healthy, maar donuts zijn zo lekker. Die moet je jezelf zo af en toe eens gunnen. In december hield ik samen met Laura en Marjon een donutparty. Compleet met sprinkles, chocolade en mierzoet suikerglazuur. Toen bleek wel weer dat ik geen 2 dingen tegelijk kan. Al kletsend zou ik wel even het deeg in elkaar draaien. Voordat ik het wist zat alles in de kom. Inclusief de suiker die voor de kaneel-suikertopping bedoeld was. Oeps. Er zat dus niets anders op dan overnieuw beginnen. En vooraf beter lezen.

Het recept is van Donna Hay. Zij maakt ze met kaneelsuiker. Het komt uit haar boek Modern Classics 2, een bakboek. Dit is het eerste boek van Donna dat ik in mij bezit had en zoals jullie weten niet het laatste. Als ik iets wil bakken of maken en ik weet niet hoe het moet, dan grijp ik steevast naar Donna. Wij hebben dezelfde visie op koken, simpel en niet te ingewikkeld. En dit recept voor donuts is ook niet ingewikkeld, je moet alleen even goed opletten. Ik heb ze nu geglaceerd met chocolade en oh boy wat is dat lekker. You got to try this!

donuts maken

Ingrediënten voor 30 st.
10 gr gedroogde gist
60 ml lauw water
250 ml lauwe melk
3 el suiker
100 gr gesmolten boter
575 gr bloem
3 eieren
Plantaardige olie om in te frituren

Voor de chocoladeglaze
200 gr gesmolten pure chocolade
Sprinkles

Zo maak je het
Meng de gist met het lauwe water, de melk en een lepel suiker. Zet dit apart. Het mengsel is goed als de gist actief wordt. Je ziet dan belletjes op het mengsel ontstaan.
Een tipje: als je de koude melk mengt met heet water, dan worden ze beide tegelijk lauw.

Doe de bloem, de boter, de eieren en de rest van de suiker in de kom van je keukenmachine. Voeg het gistmengsel toe en kneed er een soepel deeg van. Dit kun je uiteraard ook met de hand kneden.

Leg het deeg in een ingevette kom en deze het af met een natte theedoek of stukje huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plek. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

Kneed het deeg nogmaals 5 minuten door op een licht bebloemd oppervlak.

Rol het deeg uit tot een gelijkmatige lap van 1 cm dik.

donuts maken

Nu kun je de donuts uitsteken met een uitsteker. Neem een grote uitsteker van ongeveer 8 cm en een kleine van ongeveer 3,5 cm, voor het binnenste rondje.

Leg de uitgestoken donuts op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek ze af met een natte theedoek of wat vershoudfolie en laat ze nogmaals 30 minuten rijzen op een warme plek.

Verwarm in de tussentijd de plantaardige olie. Ik heb zelf zonnebloemolie in mijn friteuse gegooid, maar je kunt ook een andere soort gebruiken. Heb je geen friteuse dan kun je ook een wok gebruiken. Verhit de olie tot ongeveer 180 graden.

Laat in de tussentijd de chocolade au bain marie of in de magnetron smelten.

Bak de donuts in ongeveer 1 minuut per kant goudbruin. Laat ze iets uitlekken op een keukenpapiertje.

Dip een kant van de donut in de gesmolten chocolade. Leg ze op een bordje. Strooi tenslotte wat sprinkles over de donuts. Laat ze vervolgens  aan de lucht drogen.

Je kunt de donuts ongeveer 3 dagen bewaren. Maar vers zijn ze het aller lekkerste.

donuts maken

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

28 reacties

 • Pauline
  21 januari 2019 om 15:28

  Ik heb daar nog geen ervaring mee, maar meestal kan je 10% van de baktijd afnemen.

 • Nettie vd Graaff
  18 januari 2019 om 12:24

  Ik wil ze ook graag in de airfryer maken, maar op welke temperatuur en hoe lang?

 • Marjan v D
  20 december 2018 om 12:50

  Mijn deeg blijft bij dit recept heel plakkerig. Heb veel bloem extra toe moeten voegen om het überhaupt te kunnen kneden. Doe ik wat verkeerd of komt dit bekend voor?

 • Asha van Meel
  26 juni 2016 om 10:17

  Om de donuts te bakken in de airfryer hoelang moeten ze dan in de airfryer?

 • christa
  8 mei 2015 om 10:23

  heb je dat geprobeerd? Was ik nl ook benieuwd naar. Gr Christa

 • Dini
  27 april 2015 om 17:14

  Wat een heerlijk recept, ga ik zeker proberen!
  dank je wel

 • Pauline
  25 april 2015 om 12:25

  Oh wat goed! Ga ik ook een keer proberen!

 • Charlotte
  24 april 2015 om 21:37

  Een grove bloem is gelukt hoor, zag er leuk uit! Heb ze met oranje chocola en rood-wit-blauwe hageltjes gemaakt en ipv in de olie te bakken zijn ze in de airfryer gegaan, Dat ging prima. Bedankt voor het recept, die ga ik zeker bewaren!!

 • Iris
  22 april 2015 om 13:51

  Ik heb het gedaan in een pan met olie, ging prima!

 • Pauline
  21 april 2015 om 09:26

  Als het alleen al iets schuimt is het goed. Anders kan het zijn dat je gist dood is.

 • Pauline
  21 april 2015 om 09:24

  Leuk idee! Het rijst natuurlijk nogal, dus het kan snel vervormen. Maar hele grove vormen moet lukken denk ik.

 • Charlotte
  19 april 2015 om 11:07

  Dat ziet er helemaal niet moeilijk uit, nooit geweten dat je donuts zo makkelijk zelf kunt maken... Moet ik dus beslist eens proberen!
  Wist dan ook niet dat je gewoon vormpjes uit deeg moest steken, maar dit betekend denk ik dat je ook andere vormen zou kunnen gebruiken toch? Ook al hoort een donut rond te zijn... een bloemetje ofzo lijkt me ook wel heel erg schattig! Of letters/cijfers voor een speciale gelegenheid? Of zou dat niet gaan, zou het vervormen?

 • wendy
  18 april 2015 om 12:52

  Hoe lang duurt het voor dat het gist actief wordt?
  Belletjes laten lang op zich wachten namelijk...

 • Ger
  17 april 2015 om 22:46

  Oh heerlijk! Geef me er maar een paar, mmmm.. Helaas heb ik dat boek van Donna Hay niet, terwijl ik zoveel bakboeken heb. En ze is zo leuk! Ik hoop dat het nog te verkrijgen is.

 • Pauline
  17 april 2015 om 22:04

  Zij gebruikt dit als topping! Dat recept zal ik nog los delen! Na het bakken wentel je de donuts door een mengsel van kaneel en suiker.

 • Janneke
  17 april 2015 om 22:02

  Kun je i.p.v. 10 gram gedroogde gist ook zo'n zakje van 7g instantgist gebruiken?

 • Bas
  17 april 2015 om 21:58

  Ik moet ook maar eens een donutparty houden, want mijn liefde voor donuts is erg groot! Leuk recept!

 • Desiree
  17 april 2015 om 15:15

  Ziet er goed uit. Ik heb een donut uitsteekding van m'n oma gekregen van de week en was nog opzoek naar een recept, dus bedankt! Gaan we volgende week maar eens proberen.

 • Joyce - Beamingbeautynl
  17 april 2015 om 12:27

  Oh heerlijk! Dit moet ik ook snel eens proberen haha.

 • Rosalie
  17 april 2015 om 10:59

  Hoi pauline, je schreef dat donna kaneelsuiker gebruikt maar ik zie het niet in dit recept staan. Of heb ik het verkeerd begrepen?

 • Margot
  17 april 2015 om 10:44

  Oh daar wil ik er wel één van! Of twee...

 • Het Sushimeisje
  17 april 2015 om 10:34

  Wow, ik vind de kleur van de chocola zo mooi uitkomen hier! En de donuts glimmen zo mooi! Heb je daar een trucje voor?

 • Rob
  17 april 2015 om 08:33

  Ziet er super lekker uit! Ik ga ze zeker een keer proberen

 • gerhilde maakt
  17 april 2015 om 08:28

  Ziet er heerlijk uit! Een donutparty: leuk idee!

 • Dita
  17 april 2015 om 08:07

  Klinkt wel heel fijn!

 • Eef
  17 april 2015 om 07:42

  Wauw! Wat zien die er lekker uit zeg. Die ga ik even onthouden :)

 • Emily van Kampen
  17 april 2015 om 07:25

  Op dit moment baal ik wel dat wij geen frituurpan hebben. Het lijkt me zo leuk om zelf donuts te maken!

 • Renske
  17 april 2015 om 07:18

  Yummy! Dit recept ga ik eens proberen.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST