fbpx
Menu

Healthy Bananabread Recept

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Dit gezonde bananabread is het meest bekeken recept op mijn blog. En ik snap wel waarom. Ieder weekend bak ik iets gezonds, zonder suiker en meestal ook zonder tarwe. Dit doe ik omdat ik dan de hele week een lekker en gezond tussendoortje heb. In mijn boek plaatste ik al een recept voor een bananenbrood en die is bij velen favoriet. Omdat bananabread ook mijn favoriete gezonde snack is, besloot ik een variatie op het recept te maken. En deze is stiekem nog lekkerder dan de versie in mijn boek. Later ontdekte ik dat dit brood ook heel lekker is met pindakaas. Echt probeer dat ook.

Eigenlijk weet ik niet zo goed waarom een bananabread een brood heet, waarschijnlijk door de vorm. De smaakt en structuur lijkt echter meer op cake, halleluja! De bananen maken het lekker zoet en daardoor heb je helemaal geen suiker nodig. Omdat ik niet voldoende amandelmeel meer had, gooide ik er wat boekweitmeel door heen. Je kunt dit dus ook van 100% amandelmeel maken. Het boekweitmeel zorgt voor een iets stevigere structuur.

Vind je dit een leuk idee?, bewaar het recept dan in je favorieten. Dat kan heel gemakkelijk in je persoonlijke profiel of in onze gratis app

Als je nog op zoek bent naar een ander bananabread recept, dan kan ik je deze chocolade versie ook  van harte aanbevelen. Superlekker. Voor de snelle trek maak je bananabread in a mug. Binnen 2 minuten klaar. Das ook fijn.

ingredient banaanbananabread recept

Ingrediënten voor 1 cake van 23 cm
3 rijpe bananen
3 eieren
150 gr amandelmeel
60 gr dadels (3 medjool dadels)
2 tl bakpoeder
50 gr pure chocola
75 gr gemengde noten
30 gr kokosrasp
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Pureer de bananen samen met de dadels (z0nder pit) glad met een staafmixer in een kom.

Voeg één voor één de eieren toe en klop ze met een garde door het beslag.

Spatel het het amandelmeel met het bakpoeder en een snuf  zout door het beslag.

Hak de noten en de chocola in stukjes en spatel deze door het beslag.

Spatel tenslotte de kokosrasp door het bananen beslag.

Vet een cakevorm (23 cm) in met een bakspray en giet het mengsel in de vorm.

Bak het bananabread in ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven. De cake is gaar als een prikker er schoon en droog uit komt, als je deze in het midden van de cake steekt,

Laat het bananenbrood iets afkoelen in de vorm en stort het dan op een taartrooster.

Bewaar het bananabread in aluminiumfolie buiten de koelkast.

gezond bananabread

Nog wat tips

  • Luchtdicht verpakt, of verpakt in aluminium folie kan je het bananabread ongeveer 5 dagen bewaren.
  • Je kunt het bananabread ook  heel goed invriezen. Bewaar de plakjes afzonderlijk in een diepvrieszakje.
  • Hou je van zoet voeg dan eventueel wat honing/kokosbloesemsuiker/agavesiroop toe.
  • Amandelmeel geeft het brood een lekkere nootachtige structuur en is glutenvrij.
  • Je kunt het bananabread ook met speltbloem maken. Ook kan je de helft van het meel vervangen voor quinoameel, havermeel of boekweitmeel. Daar wordt hij iets steviger van.
  • De pure chocolade van Vivani is gezoet met kokosbloesemsuiker

Dit recept is Voedselzandloper proof.

  • Bewaar
  • Reageer
  • Print

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

413 reacties

  • Yvonne Regout
    13 november 2016 om 18:54

    Wij thuis hier vinden de bananencake zoooooó lekker! Ik varieer het ook vaak met gedroogde gojibessen erin en soms doe ik verse noten erin., dat is niet zo zoet maar wel lekker smeuïg. Mijn Duitse vriendin vroeg om het recept want ook daar viel ie zeer goed in de smaak!

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 november 2016 om 12:55

    Nou wat leuk, you make my day.

    Beantwoorden
  • Fatma
    25 oktober 2016 om 16:49

    Oops.. 45 minuten op 175 graden was iets te lang in mijn hete luchtoven ? Zo jammer! Na 35 min toch eruit gehaald en half aangebrand aangetroffen.

    Beantwoorden
  • Phily van den Berg
    3 oktober 2016 om 12:17

    Als ik het brood in de vriezer bewaar is het na ontdooien heel zompig. Ik doe de plakjes per 2 in een diepvries plastic zakje en daarna met z'n allen in een goed afsluitbare kunststof doos. Hebben meer mensen dit probleem en valt er iets tegen te doen?

    Beantwoorden
  • Buiske
    4 juli 2016 om 22:12

    Hoi Pauline,

    Ik had altijd een hetelucht oven, maar deze is nu vervangen voor een normale oven. Op welke temperatuur kan ik het bananenbrood nu het beste bakken?


    Bedankt

    Beantwoorden
  • Hanneke
    10 juni 2016 om 15:16

    Pauline kan ik ook de amandelgebak vervangen door rijstmeel?

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 juni 2016 om 22:50

    Ik heb daar zelf nog geen ervaring mee dus dat durf ik niet te zeggen.

    Beantwoorden
  • Amanda
    8 juni 2016 om 12:03

    Ik heb het brood voor de 2e keer gemaakt, maar nu met boekweitmeel. Hele fijne en lekkere cake geworden, net om 11 uur een plak gehad bij de koffie met 3 vriendinnen, die vonden de cake ook heerlijk! Wel een beetje agave siroop er in gedaan.

    Beantwoorden
  • Lara
    1 juni 2016 om 10:50

    Hi Pauline, gebruik je gedroogde of verse dadels in dit recept? En ik hou niet zo van kokos dus ik wil de rasp weglaten, maar ben bang dat de structuur dan wat te zacht wordt. Kan ik dan beter 1/2 havermeel, 1/2 amandelmeel gebruiken zodat de cake iets meer structuur krijgt of maakt het niets uit? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 juni 2016 om 14:31

    Ik gebruik altijd Medjool dadels, dit zijn ook gedroogde dadels maar deze zijn wel wat zachter. En niet gedrenkt in suiker. En je kunt de kokos wel weglaten, merk je niet zoveel van. Of 1 el extra amandelmeel toevoegen.

    Beantwoorden
  • Herlinda
    7 juni 2016 om 11:04

    ik maak m alleen van bananen, amandelmeel, eieren en noten. Heerlijk!!

    Beantwoorden
  • PF
    23 mei 2016 om 22:02

    Heb banenbrood met 100gr amandelmeel en 50 gr amandelschaafsel, kokossuiker en een scheut agave-caramelsiroop en de dadels heel fijn gesneden was verrukkelijk.
    Volgende keer met 50 gr havermout en 100 gr amandelmeel maken?. Kijken hoe dit smaakt

    Beantwoorden
  • Bregtje
    6 mei 2016 om 14:18

    Recept gezocht bij drie overrijpe bananen uit de fruitschaal. Bleek ik al die andere ingrediënten ook in huis te hebben... nomnomnom! Hij is goed gelukt en de pindakaastip is goed ontvangen :-)

    Beantwoorden
  • Jennifer
    1 mei 2016 om 23:01

    Het Is super lekker! Hoe lang kan ik het bewaren in de vriezer? De laatste drie stukjes liggen er nu 10 dagen in.

    Beantwoorden
  • Fien vandamme
    30 april 2016 om 16:58

    Hey,

    Ik heb dit recept proberen te maken, maar er is iets fout gelopen en ik probeer te ontdekken wat de fout nu is. Ik heb kokosmeel ipv amandelmeel gebruikt (omdat ik dat in huis had) en mijn beslag was zeer korrelig. Het eindresultaat is dan ook zeer droog en het bananenbrood valt uiteen. Hebben jullie een idee waar het allemaal aan zou kunnen liggen? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  • Judy
    29 april 2016 om 08:29

    Wat een heerlijk recept. Ik had nog gedroogde cranberries liggen en toegevoegd. Ook lekker! Bedankt.

    Beantwoorden
  • Jetze
    24 april 2016 om 11:07

    Je kan eiwit scheiden en opkloppen. Dan is hij wel luchtig

    Beantwoorden
  • Donna Luisa
    21 april 2016 om 10:35

    Hoelang is dit brood ongeveer houdbaar? Ik zit nu op dag 5 en weet niet of ik het nog kan eten. Het ziet er nog prima uit, maar even voor de zekerheid! :)

    Beantwoorden
  • PF
    23 mei 2016 om 22:06

    Even goed kijken en ruiken, zit er een begin van een schimmel op is het niet meer goed, als het nog lekker en niet muf ruikt, is het nog te eten, en vooral ff goed proeven. Smaakverschil.... weg gooien.. Het andere bananenbrood heb ik 14 dgn in de koelkast bewaard voordat het niet meer lekker was.

    Beantwoorden
  • Esther
    13 april 2016 om 16:39

    Mijn vriend kan geen amandelmeel eten wat zijn goede vervangers voor dit? Kan bijvoorbeeld volkorenmeel ook of krijg je dan een heel andere effect?

    Beantwoorden
  • Tjitske
    13 april 2016 om 19:09

    "Je kunt het bananabread ook met speltbloem maken. Ook kun je bijv. 50 gram van het meel vervangen voor quinoameel, havermeel of boekweitmeel. Daar wordt hij iets steviger van."
    Zie onder het recept bij tips ^^

    Beantwoorden
  • Eefje Ederveen
    12 april 2016 om 13:15

    Kun je voor het amandelmeel ook smeltmeel gebruiken?

    Beantwoorden
  • Annika
    13 april 2016 om 08:44

    Je kan het proberen, maar ik denk dat de cake dan niet zo luchtig wordt.

    Beantwoorden
  • Jenneke Leidekker
    14 november 2016 om 11:48

    Ik heb hem gister met 150 gr speltmeel gemaakt en hij is goed gelukt en erg lekker.

    Beantwoorden
  • Puck
    1 maart 2016 om 11:44

    Stuitte zojuist op dit artikel, omdat op zoek was naar iets lekkers om mee te nemen naar m'n omaatje! Ben benieuwd wat ze ervan gaat vinden :)

    Beantwoorden
  • Laura
    26 februari 2016 om 19:57

    Hoi Pauline,
    Ik heb je site ontdekt en ben nu bijna iedere week wel wat lekkere receptjes van je op aan het slaan.
    Nu nog de tijd zoeken om ze allemaal te maken, het lezen van al je blogs en beschrijvingen is in ieder geval al genieten!
    Gisteren heb ik dit bananenbrood gemaakt zonder de chocolade en ik vond hem super lekker smeuïg. De suiker heb ik totaal niet gemist. Ik denk wel dat ik de volgende keer i.p.v. zoveel kokos misschien wat honing of kaneel toevoeg want ik vond de kokos wat overheersend.

    Verder super lekker dus bedankt voor het delen.
    Groetjes Laura

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 februari 2016 om 11:12

    Wat leuk om te horen, dankjewel!

    Beantwoorden
  • M.
    18 februari 2016 om 10:21

    Ik maak dit brood nu bijna iedere week en wilde even kwijt dat ik het een echt geweldig recept vind. Dankjewel daarvoor!

    Beantwoorden
  • Stephanie
    2 februari 2016 om 22:00

    Hoi Pauline, is het ook mogelijk om de dadels achterwege te laten? Groetjes Stephanie

    Beantwoorden
  • Annika
    3 februari 2016 om 09:15

    Ja hoor dat kan wel, het is alleen iets minder zoet daardoor.

    Beantwoorden
  • carmen Simone lewis
    31 januari 2016 om 17:16

    Kan je het ook met maïsmeel of gewone bloem maken. Zijn het dan de zelfde hoeveelheden?
    Groetjes carmen

    Beantwoorden
  • carmen Simone lewis
    31 januari 2016 om 18:21

    Hij staat nu in de oven met 100 gr bloem en 50 gr maïsmeel. Ben benieuwd!!

    Beantwoorden
  • Annika
    1 februari 2016 om 10:20

    Nee, dat is niet altijd het geval. Je kunt het beste zelf even proberen en testen wat de juiste hoeveelheid is met een ander soort bloem/meel.

    Beantwoorden
  • Sabrina
    13 januari 2016 om 15:17

    Ben hem nu aan het maken.. zo'n trek in! Had het al eerder gemaakt..

    Beantwoorden
  • Tirza
    10 januari 2016 om 12:24

    Hi Pauline,
    Ik vind dit echt een fantastisch recept en maak deze vaak met veel pleizer! :) Nu ben ik voor mijn werk een tijdje in het buitenland en heb ik hier tot nu toe nog geen bakpoeder of baksoda kunnen vinden, is het heel erg om dit achterwege te laten in het recept?
    Alvast bedankt!
    Groetjes, Tirza

    Beantwoorden
  • Mariël
    6 januari 2016 om 14:54

    Helaas had ik geen amandelmeel in huis. Wel had ik nog havervlokken. 75 gram daarvan gemalen tot meel en 75 gram pecannoten tot meel vermalen. Chocolade had ik niet.
    Het is wel bijzonder lekker geworden ?

    Beantwoorden
  • Nicole
    22 december 2015 om 15:08

    Ik vond mijn bananenbrood best geslaagd! Een deel van de amandelmeel vervangen door gewoon bloem en de chocolade achterwege gelaten (niet in huis). Was verbaasd dat de suiker echt niet nodig was voor een beetje zoete smaak. Kinderen vinden het erg lekker. Na ruim 45 minuten in de oven, was het brood nog wel zacht (beetje sponzig) aan de binnenkant maar hij leek me wel gaar verder, kan dat kloppen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2015 om 15:43

    Wat leuk om te horen. De cake is inderdaad wat zacht, dat komt door het amandelmeel :)

    Beantwoorden
  • Nicole
    22 december 2015 om 18:15

    oh echt waar?!? Helemaal niet bij stil gestaan dat dat het was, handig om te weten! We maken regelmatig je Giant Cinnamon roll recept (ook lekker), soms met en soms zonder amandelmeel maar het is goed om te weten welk effect het heeft als je er mee gaat bakken. :)

    Beantwoorden
  • Selina
    9 december 2015 om 22:41

    Hoi, kan ik het recept ook in een taartvorm bakken of moet ik dan meer beslag maken? Kan ik trouwens ook de ingredienten verdubbelel en dus twee keer zoveel in 1 keer maken of zakt dan de cake in?

    Bedankt!

    groetjes Selina

    Beantwoorden
  • Angela
    21 november 2015 om 22:01

    Ondanks dat ik per ongeluk gezouten noten had, is hij superlekker geworden!

    Beantwoorden
  • B. Vermeer
    20 november 2015 om 13:49

    ECHT HEERLIJK..! Dit ga ik vaker maken, ook zeker voor mijn gasten thuis :-) Ik heb de chocolade vervangen door rozijnen!!! Ook super lekker :-)

    Beantwoorden
  • Marielle Selhorst
    17 november 2015 om 22:18

    Aanrader, Te lekker!!!?

    Beantwoorden
  • Sonja Tolkamp
    19 oktober 2015 om 15:59

    Pauline, de pure chocolade past niet bij de zachte smaak van banaan en kokos, ik laat hem eruit de volgende keer.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen