hazelnootpasta

DIY Nutella – Zelf hazelnootpasta maken

Ik eet eigenlijk nooit hazelnootpasta, toch vind ik zo’n grote pot Nutella er altijd waanzinnig lekker uit zien. Van die lekkere creamy hazelnootpasta met een volle chocolade smaak. In Amerika gebruiken ze Nutella heel vaak in recepten, cake met nutella, chocomelk van Nuttella en koekjes met hazelnootpasta.

Maar wist je dat je hazelnootpasta ook heel gemakkelijk zelf kunt maken? Stiekem is deze DIY Nutella nog veel lekkerder. Het heeft iets meer structuur en crunch door de gemalen hazelnoten. Je kan het natuurlijk zo grof malen als je zelf wilt.

hazelnootpasta

Ingrediënten voor 1 pot
150 gr hazelnoten
25 gr cacao
25 gr honing
100 gr pure chocola
50 ml zonnebloem olie

Zo maak je het
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Ze hoeven niet bruin te worden, door het roosteren komen er extra smaken vrij.

zelf nutella maken

Maal de noten glad in een keukenmachine. Je kan dit net zo fijn malen als je zelf wilt. Ik heb het redelijk fijn gemalen, dus zeker 5 minuten gemalen.

Verwarm de honing in een bakje in de magnetron.

hazelnootpasta

Voeg dit en de cacao en de zonnebloem olie bij de hazelnoten. Mix het nog eens door elkaar.

Smelt de chocolade in de magnetron. Doe dit steeds per 10 seconden, roer de chocola dan even door en verwarm het opnieuw. Chocola verbrandt snel, doe dit daarom voorzichtig.

Voeg de gesmolten chocola bij de noten en meng het geheel nog even door elkaar.

hazelnootpasta

Giet de hazelnootpasta in een schone pot.

Je kan het buiten de koelkast bewaren.

hazelnootpasta

Franse uientaart met fetakaas
Eiwit over?
Bewaar
31 Comments
  • Dries O

    16 september 2017 at 10:08 Beantwoorden

    Voor het maken van praline was ik ook op zoek naar betaalbare hazelnoten. Veel goedkoper dan dit (15 euro per kilo) kan ik het niet vinden. Altijd nog twee keer zo goedkoop als supermarkt. En ze leveren ook biologische noten. Die zijn nog steeds flink goedkoper dan de niet biologische in de supermarkt;

  • Mariska Videler

    13 september 2017 at 21:40 Beantwoorden

    Erg Lekker! Vanavond voor de tweede keer gemaakt omdat ik er de eerste keer echt van gesmuld heb 🙂 Vraagje: waar vind ik voor een mooie prijs hazelnoten? In de supermarkt en notenwinkel in de stad zijn ze nogal prijzig. Daardoor wordt het wel wat duur helaas

    • Annika

      15 september 2017 at 11:03 Beantwoorden

      Misschien dat je ze bij de Turkse supermarkt goedkoper kan scoren. Of op de markt.

  • Debby

    4 augustus 2017 at 20:26 Beantwoorden

    Hoelang blijft deze goed?

  • Jerina

    8 november 2016 at 09:07 Beantwoorden

    Heerlijk recept. Ik heb hem al twee keer gemaakt en het is echt smullen. Nu de derde keer wou ik hem in een grotere portie maken, maar het is helemaal mislukt. Het lijkt alsof de choco geschift is waarbij er een hardere massa onstaan is omringd door een vloeibare laag. Het vloeibare is niet puur olie maar echt vocht van de chocopasta. Ik heb hem extra gemengd in de keukenrobot, maar dat maakte het alleen maar erger. Ondertussen, een nachtje later is de olie helemaal opgesteven. Weet jij hoe ik dit nog kan redden? En hoe ik dit volgende keer kan verkomen? Of heb je ene goede tip hoe ik dit kan verwerken in een ander recept (bvb brownies)? Dankjewel

    • Pauline

      8 november 2016 at 17:01 Beantwoorden

      Ik denk dat het helpt als je het warm maakt en dan nogmaals goed mengt. Dan vormt het weer een geheel.

  • Nelleke

    25 juli 2016 at 15:42 Beantwoorden

    Hoi Pauline, wat voor cacao gebruik je hierin of maakt dat niet uit? Heb RAW staan en uit t gewone schap, die is wat bitterder.

  • Dude

    31 mei 2015 at 11:26 Beantwoorden

    Het is best lekker, maar ik doe graag nog gezonder: De zonnebloemolie vervang ik voor kokosolie met geur en smaak en de honing heb ik vervangen voor berkensuiker (soort stevia, maar dan gezonder en minder duur). Om er voor te zorgen dat het nog een klein beetje vloeibaar is, gebruik ik een eetlepel arachideolie omdat deze smaak en geurloos is. \r\n\r\nVoor pindakaas gebruik ik ook kokosolie en berkensuiker.

  • Marrit

    26 mei 2015 at 17:41 Beantwoorden

    Jammiiee! Erg lekker geworden 🙂 Ik heb er nog een theelepel speculaaskruiden aan toegevoegd voor een extra kruidig smaakje!

  • Marloes

    10 januari 2015 at 20:44 Beantwoorden

    De smaak is heerlijk! Ik vind alleen de textuur erg ‘zanderig’ geworden. Hoe maak ik het keer smeuïg?

  • Krisztina

    17 november 2014 at 12:40 Beantwoorden

    Zaterdag heb ik deze hazelnootpasta gemaakt (van zelf geplukte hazelnoten), en met kokosolie, het is zo lekker, voor ons geen Nutella meer!

  • Anja

    22 oktober 2014 at 17:27 Beantwoorden

    Mijn kinderen hebben nog snel even hazelnoten gezocht voor nog een bakje; smaakt lekker choco-achtig en stuk goedkoper dan suikervrije chocoladepasta uit de winkel! Ik heb zelf geen cacao gebruikt maar extra 70% chocolade en bleef gewoon smeerbaar. De hazelnoten in foodprocessor laten draaien totdat olie vrijkomt en hazelnotenkruim gaat ‘plakken’. Super-recept en ontzettend makkelijk om zelf te maken.

  • Axel

    11 oktober 2014 at 08:24 Beantwoorden

    Bedankt voor het leuke recept. Bij mij werd de pasta ook hard en brokkelig, hoewel ik bij voorbaat al extra olie had toegevoegd (en 15g poedersuiker). Verder vind ik de pasta erg naar pure chocola smaken (ik heb chocola van 70% gebruikt) en minder naar hazelnoten en ook niet erg zoet. Mijn idee voor de volgende keer is daarom om dan minder chocola te gebruiken (van 55%) en meer honing en meer olie.

  • Barbara

    5 september 2014 at 21:12 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nIk heb de nutella gemaakt, samen met mijn dochtertje van bijna twee, en de eerste dag ervan gesmuld. Helaas bleek hij de dag erna erg hard te zijn geworden en is niet meer goedgekomen. Heb je misschien een tip? Hij staat niet in de koelkast!

    • Pauline

      5 september 2014 at 23:01 Beantwoorden

      Op kamertemperatuur zou hij niet heel hard moeten worden. De volgende keer misschien iets meer olie gebruiken.

  • Fullofcolour

    6 juli 2014 at 15:42 Beantwoorden

    Hoi!\r\n\r\nIk had eerst de choco uit het boek geprobeerd (met olijfolie) ooojee, dat was echt niet lekker!\r\n\r\nNu jouw versie geprobeerd, mét kokosolie want geen zonnebloemolie in huis. Ik vind het eerlijk gezegd niet zo lekker… \r\nIk volg de voedselzandloper en denk niet dat zonnebloemolie daarin past, ook honing niet. Heb je een beter alternatief?\r\n\r\n:-)\r\n\r\nLiefs!

  • Charissa

    11 april 2014 at 15:54 Beantwoorden

    Hoi Pauline\r\n\r\nik wil dit graag maken met kokosolie in plaats van zonnebloemolie. Moet ik dit dan\r\nEerst even smelten?

    • Pauline

      13 april 2014 at 13:37 Beantwoorden

      Ja dat zou ik wel doen

      • Sander

        28 april 2015 at 12:42 Beantwoorden

        Kokosolie koop je in “vaste” vorm. Pas vanaf 24 graden wordt kokosolie vloeibaar. Is de pasta niet te hard wanneer je het volledig bereid hebt dan?\r\nIs arganolie ook een optie trouwens?

  • Kelly

    8 september 2013 at 12:43 Beantwoorden

    Wat ziet dit er heerlijk uit!

  • Cueva Don Pablo

    6 september 2013 at 20:59 Beantwoorden

    dit soort van choco maak ik al een tijdje maar in plaats van de zonnebloemolie gebruik ik kokosolie en in plaats van de chocolade, raw cacao poeder, de honing wordt vervangen door ahornsiroop en er gaat een klein beetje sojamelk of amandelmelk bij en wat vanille-extract. Deze pasta is stukken lekkerder dan de chocoladepasta uit de winkel en blijft zo’n twee weken goed in een glazen pot en is perfect smeerbaar. Noten fijnmalen in de blender, daarna de kokosolie erbij, blenden, de overige ingrediënten erbij, blenden en klaar is Kees.

  • Smilla

    6 september 2013 at 16:28 Beantwoorden

    Oooooooh lekker, ik ben al heel lang van plan om pindakaas te maken misschien een idee voor de volgende keer. En als ik dan toch pindakaas maak kan ik dit er net zo goed bijmaken he 🙂

    • choco mama

      11 oktober 2013 at 11:44 Beantwoorden

      vraagje…. die kokosolie, is dat niet die witte vaste substantie, maar een vloeibare olie?? die ken ik nog niet. ben zeer benieuwd want die toevoegingen die jij beschrijft op bovenstaand recept klinken geweldig.\r\nalvast bedankt

      • Cueva Don Pablo

        19 november 2013 at 22:36 Beantwoorden

        kokosolie is inderdaad die witte vaste substantie maar die kan heel goed verwerkt worden zonder die vooraf te laten smelten – je kan die uiteraard altijd een beetje opwarmen en dan heb je een vloeibare olie 🙂

  • Joyce

    6 september 2013 at 12:44 Beantwoorden

    Lekker, dit moet ik zeker eens zelf gaan proberen!

  • Maura - YLT

    6 september 2013 at 10:15 Beantwoorden

    Ik houd niet van zoet op brood, maar dit ziet er wel heel lekker uit.

  • MySimplySpecial

    6 september 2013 at 10:05 Beantwoorden

    Dat is helemaal niet ingewikkeld! Lekker!

  • Joyce

    6 september 2013 at 09:10 Beantwoorden

    Oeh!!!!! Hoe lang kun je dit bewaren en is dit dan ook ‘gezonder’ dan de reguliere Nutella?

    • Pauline

      6 september 2013 at 12:43 Beantwoorden

      Als je een gesterilliseerde pot gebruikt, kan je het wel een tijdje bewaren. Bij mij bleef het ongeveer 2 weken goed. Het is wel gezonder dan de gewone Nutella 🙂

  • Dita

    6 september 2013 at 08:50 Beantwoorden

    lekker!

Plaats een reactie