fbpx
Menu

DIY Nutella – Zelf hazelnootpasta maken

Ik eet eigenlijk nooit hazelnootpasta, toch vind ik zo’n grote pot Nutella er altijd waanzinnig lekker uit zien. Van die lekkere creamy hazelnootpasta met een volle chocolade smaak. In Amerika gebruiken ze Nutella heel vaak in recepten, cake met nutella, chocomelk van Nuttella en koekjes met hazelnootpasta.

Maar wist je dat je hazelnootpasta ook heel gemakkelijk zelf kunt maken? Stiekem is deze DIY Nutella nog veel lekkerder. Het heeft iets meer structuur en crunch door de gemalen hazelnoten. Je kan het natuurlijk zo grof malen als je zelf wilt.

hazelnootpasta

Ingrediënten voor 1 pot
150 gr hazelnoten
25 gr cacao
25 gr honing
100 gr pure chocola
50 ml zonnebloem olie

Zo maak je het
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Ze hoeven niet bruin te worden, door het roosteren komen er extra smaken vrij.

zelf nutella maken

Maal de noten glad in een keukenmachine. Je kan dit net zo fijn malen als je zelf wilt. Ik heb het redelijk fijn gemalen, dus zeker 5 minuten gemalen.

Verwarm de honing in een bakje in de magnetron.

hazelnootpasta

Voeg dit en de cacao en de zonnebloem olie bij de hazelnoten. Mix het nog eens door elkaar.

Smelt de chocolade in de magnetron. Doe dit steeds per 10 seconden, roer de chocola dan even door en verwarm het opnieuw. Chocola verbrandt snel, doe dit daarom voorzichtig.

Voeg de gesmolten chocola bij de noten en meng het geheel nog even door elkaar.

hazelnootpasta

Giet de hazelnootpasta in een schone pot.

Je kan het buiten de koelkast bewaren.

hazelnootpasta

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

36 reacties

  • Paula de Geus
    30 juli 2019 om 10:44

    Hoi Pauline, Gebruik je blanke hazelnoten of bruine met het velletje.....en kunnen die erom blijven of moeten ze ervan af? Gr Paula

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 augustus 2019 om 08:39

    Ik gebruik blanke! Ik zou de schilletjes wel zoveel mogelijk proberen te verwijderen.

    Beantwoorden
  • Carolien Van der Z
    31 maart 2019 om 00:18

    Vraagje ik heb inmiddels meerdere keukenmachines gesloopt op hazelnoten (o.a. Kitchenaid blender, nutribullit en een hele dure Zwitserse waarvan ik de naam vergeten ben.) Wat gebruiken jullie voor het malen van hazelnoten? Ps inmaak ook graag amandelspijs wat moet ik kopen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 april 2019 om 10:22

    De hakmolen van mijn Philips staafmixer :)

    Beantwoorden
  • Dries O
    16 september 2017 om 10:08

    Voor het maken van praline was ik ook op zoek naar betaalbare hazelnoten. Veel goedkoper dan dit (15 euro per kilo) kan ik het niet vinden. Altijd nog twee keer zo goedkoop als supermarkt. En ze leveren ook biologische noten. Die zijn nog steeds flink goedkoper dan de niet biologische in de supermarkt;

    Beantwoorden
  • Mariska Videler
    13 september 2017 om 21:40

    Erg Lekker! Vanavond voor de tweede keer gemaakt omdat ik er de eerste keer echt van gesmuld heb :) Vraagje: waar vind ik voor een mooie prijs hazelnoten? In de supermarkt en notenwinkel in de stad zijn ze nogal prijzig. Daardoor wordt het wel wat duur helaas

    Beantwoorden
  • Annika
    15 september 2017 om 11:03

    Misschien dat je ze bij de Turkse supermarkt goedkoper kan scoren. Of op de markt.

    Beantwoorden
  • Cleem
    11 december 2017 om 14:47

    Bij de Lidl verkopen ze gemengde noten voor 13,-/kilo. Ook de andere noten zijn er goedkoop.

    Beantwoorden
  • Debby
    4 augustus 2017 om 20:26

    Hoelang blijft deze goed?

    Beantwoorden
  • Jerina
    8 november 2016 om 09:07

    Heerlijk recept. Ik heb hem al twee keer gemaakt en het is echt smullen. Nu de derde keer wou ik hem in een grotere portie maken, maar het is helemaal mislukt. Het lijkt alsof de choco geschift is waarbij er een hardere massa onstaan is omringd door een vloeibare laag. Het vloeibare is niet puur olie maar echt vocht van de chocopasta. Ik heb hem extra gemengd in de keukenrobot, maar dat maakte het alleen maar erger. Ondertussen, een nachtje later is de olie helemaal opgesteven. Weet jij hoe ik dit nog kan redden? En hoe ik dit volgende keer kan verkomen? Of heb je ene goede tip hoe ik dit kan verwerken in een ander recept (bvb brownies)? Dankjewel

    Beantwoorden
  • Pauline
    8 november 2016 om 17:01

    Ik denk dat het helpt als je het warm maakt en dan nogmaals goed mengt. Dan vormt het weer een geheel.

    Beantwoorden
  • Nelleke
    25 juli 2016 om 15:42

    Hoi Pauline, wat voor cacao gebruik je hierin of maakt dat niet uit? Heb RAW staan en uit t gewone schap, die is wat bitterder.

    Beantwoorden
  • Dude
    31 mei 2015 om 11:26

    Het is best lekker, maar ik doe graag nog gezonder: De zonnebloemolie vervang ik voor kokosolie met geur en smaak en de honing heb ik vervangen voor berkensuiker (soort stevia, maar dan gezonder en minder duur). Om er voor te zorgen dat het nog een klein beetje vloeibaar is, gebruik ik een eetlepel arachideolie omdat deze smaak en geurloos is.

    Voor pindakaas gebruik ik ook kokosolie en berkensuiker.

    Beantwoorden
  • Marrit
    26 mei 2015 om 17:41

    Jammiiee! Erg lekker geworden :) Ik heb er nog een theelepel speculaaskruiden aan toegevoegd voor een extra kruidig smaakje!

    Beantwoorden
  • Marloes
    10 januari 2015 om 20:44

    De smaak is heerlijk! Ik vind alleen de textuur erg 'zanderig' geworden. Hoe maak ik het keer smeuïg?

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 januari 2015 om 16:14

    Iets meer olie toevoegen maakt het smeuiiger.

    Beantwoorden
  • Krisztina
    17 november 2014 om 12:40

    Zaterdag heb ik deze hazelnootpasta gemaakt (van zelf geplukte hazelnoten), en met kokosolie, het is zo lekker, voor ons geen Nutella meer!

    Beantwoorden
  • Anja
    22 oktober 2014 om 17:27

    Mijn kinderen hebben nog snel even hazelnoten gezocht voor nog een bakje; smaakt lekker choco-achtig en stuk goedkoper dan suikervrije chocoladepasta uit de winkel! Ik heb zelf geen cacao gebruikt maar extra 70% chocolade en bleef gewoon smeerbaar. De hazelnoten in foodprocessor laten draaien totdat olie vrijkomt en hazelnotenkruim gaat 'plakken'. Super-recept en ontzettend makkelijk om zelf te maken.

    Beantwoorden
  • Axel
    11 oktober 2014 om 08:24

    Bedankt voor het leuke recept. Bij mij werd de pasta ook hard en brokkelig, hoewel ik bij voorbaat al extra olie had toegevoegd (en 15g poedersuiker). Verder vind ik de pasta erg naar pure chocola smaken (ik heb chocola van 70% gebruikt) en minder naar hazelnoten en ook niet erg zoet. Mijn idee voor de volgende keer is daarom om dan minder chocola te gebruiken (van 55%) en meer honing en meer olie.

    Beantwoorden
  • Barbara
    5 september 2014 om 21:12

    Hoi Pauline,

    Ik heb de nutella gemaakt, samen met mijn dochtertje van bijna twee, en de eerste dag ervan gesmuld. Helaas bleek hij de dag erna erg hard te zijn geworden en is niet meer goedgekomen. Heb je misschien een tip? Hij staat niet in de koelkast!

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 september 2014 om 23:01

    Op kamertemperatuur zou hij niet heel hard moeten worden. De volgende keer misschien iets meer olie gebruiken.

    Beantwoorden
  • Fullofcolour
    6 juli 2014 om 15:42

    Hoi!

    Ik had eerst de choco uit het boek geprobeerd (met olijfolie) ooojee, dat was echt niet lekker!

    Nu jouw versie geprobeerd, mét kokosolie want geen zonnebloemolie in huis. Ik vind het eerlijk gezegd niet zo lekker...
    Ik volg de voedselzandloper en denk niet dat zonnebloemolie daarin past, ook honing niet. Heb je een beter alternatief?

    :-)

    Liefs!

    Beantwoorden
  • Charissa
    11 april 2014 om 15:54

    Hoi Pauline

    ik wil dit graag maken met kokosolie in plaats van zonnebloemolie. Moet ik dit dan
    Eerst even smelten?

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 april 2014 om 13:37

    Ja dat zou ik wel doen

    Beantwoorden
  • Sander
    28 april 2015 om 12:42

    Kokosolie koop je in "vaste" vorm. Pas vanaf 24 graden wordt kokosolie vloeibaar. Is de pasta niet te hard wanneer je het volledig bereid hebt dan?
    Is arganolie ook een optie trouwens?

    Beantwoorden
  • Kelly
    8 september 2013 om 12:43

    Wat ziet dit er heerlijk uit!

    Beantwoorden
  • Cueva Don Pablo
    6 september 2013 om 20:59

    dit soort van choco maak ik al een tijdje maar in plaats van de zonnebloemolie gebruik ik kokosolie en in plaats van de chocolade, raw cacao poeder, de honing wordt vervangen door ahornsiroop en er gaat een klein beetje sojamelk of amandelmelk bij en wat vanille-extract. Deze pasta is stukken lekkerder dan de chocoladepasta uit de winkel en blijft zo'n twee weken goed in een glazen pot en is perfect smeerbaar. Noten fijnmalen in de blender, daarna de kokosolie erbij, blenden, de overige ingrediënten erbij, blenden en klaar is Kees.

    Beantwoorden
  • Smilla
    6 september 2013 om 16:28

    Oooooooh lekker, ik ben al heel lang van plan om pindakaas te maken misschien een idee voor de volgende keer. En als ik dan toch pindakaas maak kan ik dit er net zo goed bijmaken he :)

    Beantwoorden
  • choco mama
    11 oktober 2013 om 11:44

    vraagje.... die kokosolie, is dat niet die witte vaste substantie, maar een vloeibare olie?? die ken ik nog niet. ben zeer benieuwd want die toevoegingen die jij beschrijft op bovenstaand recept klinken geweldig.
    alvast bedankt

    Beantwoorden
  • Cueva Don Pablo
    19 november 2013 om 22:36

    kokosolie is inderdaad die witte vaste substantie maar die kan heel goed verwerkt worden zonder die vooraf te laten smelten - je kan die uiteraard altijd een beetje opwarmen en dan heb je een vloeibare olie :)

    Beantwoorden
  • Joyce
    6 september 2013 om 12:44

    Lekker, dit moet ik zeker eens zelf gaan proberen!

    Beantwoorden
  • Maura - YLT
    6 september 2013 om 10:15

    Ik houd niet van zoet op brood, maar dit ziet er wel heel lekker uit.

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    6 september 2013 om 10:05

    Dat is helemaal niet ingewikkeld! Lekker!

    Beantwoorden
  • Joyce
    6 september 2013 om 09:10

    Oeh!!!!! Hoe lang kun je dit bewaren en is dit dan ook 'gezonder' dan de reguliere Nutella?

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 september 2013 om 12:43

    Als je een gesterilliseerde pot gebruikt, kan je het wel een tijdje bewaren. Bij mij bleef het ongeveer 2 weken goed. Het is wel gezonder dan de gewone Nutella :)

    Beantwoorden
  • Dita
    6 september 2013 om 08:50

    lekker!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen