Menu
DSC_0065-3-710x380.jpg

Makkelijk kerstrecept Zalm in filodeeg

Dit is een heel fijn en makkelijk kerstrecept, ideaal om voor meerdere mensen te maken en gewoon heel erg lekker. Ik heb zalm in filodeeg voor jullie gemaakt met spinazie en roomkaas. Een klassieker voor kerst, maar het blijft gewoon een fijn gerecht. Ik ben zelf dol op alles waar maar een laagje deeg om zit en dan het liefst ook nog iets van kaas er in en dan ben ik helemaal in mijn element.

Voor dit recept kun je het beste een hele grote moot zalm kopen, dan krijg je gewoon het mooiste resultaat. In de supermarkt kan je in het versvak vaak grotere vellen filodeeg kopen, maar wil je echt enorme lappen hebben, dan kan je het beste even bij de Turk kijken. Kan je alleen kleinere vellen vinden, dan is dit ook geen probleem want je plakt ze zo aan elkaar met een beetje olie.

Ingrediënten voor 4 personen
1 grote moot zalm (600 – 800 gr)
5 grote vellen filodeeg
400 gr verse spinazie
1 ui
1 teen knoflook
Sap van een 1/2 citroen
3 el roomkaas (naturel)
Peper en Zout
Paprikapoeder
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Fruit de ui en de knoflook aan in een wok.

Voeg nu beetje bij beetje de spinazie toe en wok het even kort. Het gaat er om dat de spinazie geslonken is.

Breng de spinazie royaal op smaak met peper en zout en laat het vervolgens goed uitlekken.

Meng de uitgelekte spinazie met de roomkaas en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
Zalm in filodeeg

Leg een vel filodeeg op je werkblad en bestrijk deze met wat olie. Strooi een beetje paprikapoeder over het filodeeg. Leg vervolgens het volgende vel erop en herhaal de voorgaande stappen. Zorg dat je 4 laagjes op elkaar hebt. Het extra vel bewaar je voor de bovenkant.
Zalm in filodeeg

Verwijder eventueel het vel van de zalm en leg de moot op het filodeeg. Kruid de zalm met peper en zout en sprinkel er wat citroensap over heen.

Zalm in filodeegVerdeel het spinazie roomkaas mengsel over de zalm.

Dek de zalm af met het overgebleven fel filodeeg. Bestrijk deze wederom met wat olie.

Zalm in filodeeg

Vouw de buitenste zijdes (rechts en links) eerst naar binnen. Vouw de resterende lappen nu over elkaar heen.

Bestrijk het filodeeg wederom met wat olijfolie.

Bak de zalm in filodeeg in ongeveer 20 tot 25 minuten af in een voorverwarmde oven.
Zalm in filodeeg

Tips voor het kerstdiner

  • Serveer de zalm met lekkere bijgerechten
  • Je kunt de zalm al van te voren voor de helft afbakken, als de gasten er zijn doe je de rest
  • Zet het spinazie roomkaasmengsel alvast van te voren klaar
  • Variatietip: met bladerdeeg is het ook erg lekker

fijnefeestdagen

 

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan