Havermout koekjes
Koekjes bakken we zijn er dol op. Helemaal om ze daarna lekker op te eten natuurlijk. Deze havermout koekjes zijn lekker makkelijk, je bakt ze al in 10-15 minuten mooi goudbruin. Met een beetje afkoeltijd er nog bij. De havermout koekjes worden er ook mooi stevig van. Maar wij kunnen ons altijd slecht inhouden om er toch niet eentje al gelijk te proberen. Tijdens het maken gebeurd er nog wel iets spannends. Wanneer je de boter en honing in het steelpannetje hebt gesmolten voeg je het zuiveringszout (of baking soda – dat staat soms ook op de verpakking) toe. Schrik niet het gaat enorm bruisen. Haal gewoon de pan van het vuur en blijven roeren. Het stopt vanzelf met bruisen. Veel koekjes-bak-plezier!
De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ja, dat wil ik!Ingrediënten voor 16 st.
- 270 gr havermout
- 225 gr bloem
- 150 gr witte basterdsuiker
- 100 gr gember
- 90 gr honing
- 125 gr boter
- 1 tl baking soda
- 2 el kokend water
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden (electrisch)/ 140 graden (hete lucht)
Snijd de gember heel fijn. Doe de havermout, bloem, suiker en gember in een kom en meng goed door elkaar.
Snijd de boter in stukjes en doe ze samen met de honing in een steelpannetje. Zet op laag vuur en kook al roerend totdat de boter gesmolten is. Voeg de baking soda toe en het kokende water en meng opnieuw. Het gaat flink bruisen. Schrik niet, gewoon van het vuur halen en daarna rustig roeren. Giet het honing-botermengsel bij de havermout en meng opnieuw goed door elkaar.
Bekleed de bakplaat van de oven met bakpapier. Rol balletjes van het mengsel van elke keer 65 gram. Leg ze op de bakplaat en druk ze plat. Het worden flinke koeken (ongeveer 6cm doorsnede). Zorg dat ze een beetje ruimte hebben om nog wat uit te lopen. Dat gaan ze namelijk doen.
Bak de havermout koekjes in 10-15 minuten goudbruin. Laat ze licht afkoelen en leg ze daarna voorzichtig op een afkoelroostertje. Laat ze verder afkoelen.
Dit recept bewaren?
Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.
Maak een GRATIS account aan op Uit Paulines Keuken en geniet van vele extra’s:
- Sla je favoriete recepten op en organiseer ze op je persoonlijke borden;
- Voeg notitie’s toe aan je bewaarde recepten;
- Stel je eigen weekmenu’s samen, afgesteld op jouw smaak;
- Vul je profiel aan met persoonlijke gegevens om content te bekijken die speciaal voor jou is geselecteerd.