Gravad Lax
Het maken van Gravad lax (ook wel gravlax genoemd) lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is niet zo. Het is juist heel eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt, is een portie geduld. De zalm moet namelijk een paar dagen marineren in de koelkast. Maar het voorbereiden is nog geen 10 minuten werk. Ideaal voor het kerstdiner of luxe lunch. Ook als je veel gasten krijgt. Gravad lax komt uit Scandinavië, daar wordt het vaak bij het aperitief gegeten. Wij hebben er een lekker voorgerechtje van gemaakt met mosterd dille crème fraîche. Lekkere combinatie!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer.
Ingrediënten voor 8 pers.
- 800 gr zalm met huid
- 3 el zeezout
- 1 el peper
- 1 el suiker
- 30 gr dille (fijngehakt)
- Rasp van 1 citroen
Dille mosterd crème fraîche
- 200 gr crème fraîche
- 1,5 tl mosterd
- Kneepje honing
- 2 takjes dille
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Zorg ervoor dat de zalm echt vers is. Ik haalde hem ’s ochtends bij de visboer en heb hem daarna meteen verwerkt. Dep de zalm droog met een keukenpapiertje en verwijder eventuele graten.
Leg de zalm met de huid naar beneden op een groot stuk huishoudfolie. Leg dit op een bakplaatje met iets opstaande randen.
Maak een rub van het zeezout, de peper, de suiker en de rasp van 1 citroen. Verdeel dit over de zalm. Hak de dille fijn en verdeel dit ook over de zalm.
Pak de zalm nu helemaal in met het huishoudfolie.
Leg een snijplank op de zalm en leg hier iets zwaars bovenop. Leg de zalm in de koelkast en laat het 2 dagen marineren. Ik maakte hem op dinsdagochtend en we aten hem donderdag.
In de tussentijd komt er vocht vrij, dat heet brine. Dit kan je eventueel weer over de zalm heen druppelen, waarna je hem weer inpakt.
Na het marineren haal je de gravad lax uit de koelkast. Veeg de marinade er af met je handen. De dille is helemaal nat geworden. Je kan hem eventueel omspoelen onder de kraan, maar dat heb ik niet gedaan. Ik wilde een beetje van die smaken behouden.
Snijd de zalm in hele dunne plakjes en zorg ervoor dat je de huid niet meeneemt. Je kunt het heel gemakkelijk los snijden.
Maak in de tussentijd de dille crème fraîche. Breng de crème fraîche op smaak met de mosterd, een kneepje honing en de gehakte dille.
Serveer de gravad lax met de crème fraîche en wat roggebrood. Garneer eventueel met wat extra dille en een partje citroen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in