zelf notenmelk maken

Homemade notenmelk

Het is Sinterklaas en waarschijnlijk gaat er lekker gesnoept worden vandaag (hallo chocoladeletters, hallo pepernoten). Wil je de dag toch een beetje gezond beginnen?, maak dan deze Sinterklaas smoothie met speculaas en homemade notenmelk. Ook leuk voor kids. Het is een lekkere vullende smoothie die je prima als ontbijt kunt nemen. Ik heb namelijk havermout toegevoegd en dat zorgt voor een lekker verzadigd gevoel. Zie het als een drinkontbijt, ook handig op zo’n drukke dag als vandaag.

Notenmelk uit de slowjuicer
Ik heb extra moeite gedaan voor deze smoothie want ik heb de notenmelk ook zelf gemaakt. Al eerder deelde ik een recept voor amandelmelk uit de blender, maar vandaag gebruik ik de Philips slowjuicer. Ik wist tot voor kort niet dat je notenmelk in een slowjuicer kan maken, maar dat kan dus. Heel goed zelfs. Het voordeel is dat je niet hoeft te hannesen met doeken die je moet uitknijpen en uitspoelen, dus je hebt minder rotzooi. En het rendement is veel hoger. Uiteindelijk gooide ik naar mijn idee nu minder pulp weg, dan de versie met de blender. Het voordeel van de Philips slowjuicer is, dat de pulp opgevangen wordt in een apart bakje. Dus je kunt het na het persen, zo leeg gooien. Het bakje kan in de vaatwasser. Lekker makkelijk.

Hoe doe je dat? 
Zelf notenmelk maken is niet moeilijk, je moet het alleen even plannen. De noten moeten namelijk eerst een nachtje weken in water. Hierdoor nemen ze lekker veel vocht op en kan je ze gemakkelijker persen. Ik heb wederom gekozen voor amandelmelk, maar je kunt ook notenmelk maken van cashewnoten of hazelnoten. Het idee is heel simpel. Je doet de amandelen met een liter water in de slowjuicer. Je zet hem aan en de slowjuicer doet de rest. Voor zoveel mogelijk opbrengst (hoe meer, hoe beter), schenk je de geperste amandelmelk nogmaals door de opening. Hierdoor worden er zoveel mogelijk amandelen geperst en houd je uiteindelijk een flinke liter over. Deze amandelmelk is dus helemaal puur, zonder toevoegingen. Houd je van zoet?, dan zou je eventueel een kneepje honing kunnen toevoegen. Of wat specerijen voor een lekkere kruidige melk. Ook is dit onwijs lekker als basis voor warme choco. Probeer het zelf maar eens.

zelf notenmelk maken

Ingrediënten voor 1 liter notenmelk
200 gr noten (ik gebruik amandelen)
1 liter water

Zo maak je het
Laat de amandelen een nachtje weken in water. Giet het water af en spoel de amandelen schoon.

Doe wat amandelen in de vulopening van de Philips slowjuicer. Voeg meteen een deel vers water toe.

Zet de slowjuicer aan en druk de noten aan met de stamper. Zoals je zult merken komt er vrij vlot, veel melk uit.

Op deze manier voeg je steeds opnieuw amandelen en vers water toe. Net zolang totdat alles op is.

Druk de druppelstop in, zodat er geen amandelmelk op je aanrechtblad drupt en pak een schone kan. Zet deze onder de slowjuicer.

Schenk de geperste notenmelk nogmaals door de trechter (druppelstop weer uitzetten). Op deze manier worden er zoveel mogelijk noten geperst. Je zult zien dat de kleur ook intenser wordt en minder helder. Als laatste kan je de reverse knop nog even gebruiken, zodat ook het laatste restje melk in je kan beland.

Je kunt je zelfgemaakte notenmelk eventueel nog op smaak brengen met wat zoetheid of specerijen.

Bewaar de notenmelk in de koelkast. Hij blijft ongeveer 3 dagen goed.

zelf notenmelk maken zelf notenmelk maken

Ingrediënten voor 1 Sinterklaas smoothie
200 ml notenmelk
3 el havermout
1 banaan
1 tl speculaaskruiden

Zo maak je het
Doe de notenmelk met de havermout, de banaan en de speculaaskruiden in je blender en blend er een gladde smoothie van.

Garneer de Sinterklaas smoothie eventueel met wat extra speculaaskruiden en gehakte amandeltjes.

Serveer meteen.

Fijne Sinterklaas allemaal. Ik hoop dat jullie lekker verwend worden.

zelf notenmelk maken zelf notenmelk maken zelf notenmelk maken

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Dit bericht is in samenwerking met Philips, lees hier mijn disclaimer.

Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Ook leuk:


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in