Rozijnenbrood
Wij zijn dol op rozijnenbrood! Alleen de meeste versies in de supermarkt bevatten heel veel suiker. Terwijl dit helemaal niet nodig is, want de rozijnen maken het al lekker zoet van zichzelf. We maken dit rozijnen notenbrood met speltbloem en speltmeel. Het is dus voor de helft volkoren. Je kan het ook gewoon van tarwe maken. Wij bakken dit broodrecept in een cakeblik in de oven, maar het kan ook in de broodbakmachine. Lekker met een lik roomboter en een plak kaas.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 1 brood
- 250 gr (spelt)meel
- 250 gr (spelt)bloem
- 10 gr zout
- 7 gr gedroogde gist
- 335 gr lauwwarm water
- 120 gr rozijnen
- 75 gr pecannoten
- 2 tl kaneel
Materiaal
- Cakevorm 23 cm (of broodvorm)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe het meel, de bloem en de kaneel in een kom van je keukenmachine. Voeg de gist en het zout toe en zorg dat ze elkaar van tevoren niet raken. Het zout remt de werking van gist af.
Voeg het water toe en kneed er een soepel deeg van. Omdat dit half volkoren is moet je echt lang kneden. Het deeg is pas klaar als het zacht en elastisch aanvoelt en je een soort kauwgombal effect krijgt als je een stukje deeg uit elkaar trekt.
Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met een natte theedoek of een stuk plastic huishoudfolie. Laat dit op een warme, tochtvrije plek een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is en je vinger afdruk blijft staan, als je er in prikt.
Hak in de tussentijd de noten grof. Wel de rozijnen in een kommetje met wat lauw water. Daardoor worden ze niet droog. Zet dit apart.
Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit. Rol het deeg uit tot een rechthoek. Laat de rozijnen uitlekken en dep ze een beetje droog. Verdeel ze samen met de noten en over het deeg. Druk ze een beetje in het deeg.
Rol het deeg nu vanaf de korte zijde op. Doe het deeg in een met bakpapier beklede cake of broodvorm. Laat het brood nogmaals een uurtje rijzen.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom. Garneer het rozijnenbrood eventueel met wat havervlokken. Bak het rozijnen-speltbrood in ongeveer 40 minuten af in de voorverwarmde oven. Serveer met een flinke lik roomboter.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in