fbpx
Menu

Kerstcake met amandelspijs

Ik ben echt dol op kerststol. Onlangs heb ik jullie in een video al laten zien hoe je dit kerstbrood maakt. Als je dat te ingewikkeld vind, dan is deze kerstcake misschien iets voor jou. Dezelfde smaken als in een stol en lekker zoet amandelspijs, maar dan in een  cake. Superlekker!

In het recept gebruik ik sinaasappelstukjes, deze heb ik bij molen de Zandhaas gekocht. Als je ze nergens kunt vinden kan je ook de rasp van een halve sinaasappel gebruiken. Net zo lekker. Dan zou ik alleen wel de citroenrasp achterwege laten, anders wordt het teveel. Het amandelspijs kan je zelf maken, maar ook kant en klaar kopen. Deze kerstcake heeft echt alles, zoete en zachte cake, frisse ingrediënten, crunchy noten en lekker kruidig door de koekkruiden. Mmmm..

Zijn jullie er al uit wat je gaat maken met de kerstdagen? Ik ga een hele kalkoen  bereiden en voor de rest moet ik er nog even goed over nadenken. Door de drukte heb ik daar nog niet echt de tijd voor gehad (erg he?). Annika maakt in ieder geval een toetje. Tweede kerstdag gaan we uit eten, dus dan valt er niets te koken (helaas). Wij hebben trouwens vakantie tussen kerst en oud en nieuw. Maar we houden social media en de comments goed in de gaten voor acute noodsituaties 🙂 Dus geen zorgen, wij helpen jullie de kerst door. Maar geniet er vooral van, want dat is het aller belangrijkste.

kerststol cakekerstcake

Ingrediënten voor 1 cake van 23 cm
200 gr roomboter op kamertemperatuur
150 gr suiker
4 eieren
200 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr amandelspijs
30 gr pecannoten gehakt
20 gr sinaasappelstukjes (of de rasp van een halve sinaasappel)
40 gr rozijnen geweld in warm water
15 gr sukade
Handje amandelschaafsel
Rasp van 1 citroen
1 tl koekkruiden
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Klop met een mixer de boter en de suiker luchtig en romig.

Mix nu één voor één de eieren er doorheen. Het lijkt alsof het beslag gaat schiften, maar dit komt helemaal goed.

Spatel (niet mixen) het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en de koekkruiden er voorzichtig doorheen.

Giet het water van de rozijnen en dep ze droog met een keukenpapiertje.

Spatel de rozijnen, de gehakte pecannoten, de sinaasappelstukjes en de sukade door het beslag.

Was de citroen en voeg de rasp van de citroen bij het beslag. Heb je in plaats van sinaasappelstukjes, sinaasappel rasp gebruikt dan zou ik de citroen achterwege laten. Of een klein beetje gebruiken. Anders wordt het teveel.

Bekleed een cakevorm met bakpapier (of vet hem in met een bakspray). Giet de helft van het beslag in de vorm.

Kneed het amandelspijs kort. Vorm er een lange rol van en leg deze in het midden van het cakebeslag.

Giet nu de rest van het cakebeslag op het spijs.

kerststol cake

Garneer de cake met het amandelschaafsel.

Bak de kerstcake in 50 – 60 minuten af in de voorverwarmde oven.

De cake is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

Laat de cake afkoelen op een rooster.

Garneer de cake met wat poedersuiker en geniet ervan.


kerststol cakekerstcake

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

24 reacties

  • Paula
    11 december 2016 om 14:02

    Wie weet waar ik sukade kan kopen? En hoe gebruiken jullie dit in dit recept?

    Alvast vriendelijk bedankt.

    Gr. Paula

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 december 2016 om 14:38

    Sukade haal ik altijd bij een molen in de buurt. Maar ik denk dat de notenkraam op de markt het ook wel heeft.

    Beantwoorden
  • Paula
    15 december 2016 om 09:19

    Dank je wel.

    Beantwoorden
  • Leonneke
    24 december 2015 om 16:06

    Hij staat in de oven :) ben benieuwd! Heb stiekem de sukade vervangen door cranberries.... ondanks dat sukade wel erg bij kerst hoort. (Maar ik vind het zo vies :D )

    Beantwoorden
  • MeikesKitchen
    23 december 2015 om 19:59

    Pauline, bedankt voor dit recept ! Ik noem het een lastminute Kerstcake. Mijn collega's verwachten morgen een Kerstcake omdat ik zoveel bak (@61meike / instagram) én toen zag ik jouw recept via de mail . Ik wens jou en je familie hele sfeervolle en liefdevolle Kerstdagen ??.

    Beantwoorden
  • Dorien
    23 december 2015 om 15:05

    Oeh, lijkt me echt heel erg lekker! Ben benieuwd!

    Beantwoorden
  • Joyce
    23 december 2015 om 14:08

    Ik ben er nu mee bezig! :) Heb wel een vraagje, Ik heb een halve sinsasappel maar moet ik dan de schil alleen raspen of juist de sinaasappel zelf??

    Beantwoorden
  • Moniek
    23 december 2015 om 13:40

    Hmmm.. Lekker. Ik ga hem proberen, maar dan met plantaardige boter ivm melkallergie

    Beantwoorden
  • Moniek
    24 december 2015 om 09:40

    Heerlijk geworden!

    Beantwoorden
  • Anita
    23 december 2015 om 08:03

    Dat ziet er goed uit. Leuk om te proberen. Is het ook mogelijk dit te doen zonder spijs, als je daar niet van houdt?

    Beantwoorden
  • Annika
    23 december 2015 om 09:23

    Ja hoor, dat kan natuurlijk ook!

    Beantwoorden
  • Anita
    23 december 2015 om 17:46

    Hoi

    Bedankt! Ga het zeker proberen

    Beantwoorden
  • Ilse
    22 december 2015 om 14:05

    Wowie, dit ziet er goed uit! Het beste van cake en een kertstol in één. Ik kom er niet meer aan toe deze voor de Kerst te maken, maar gewoon ergens in januari smaakt 'ie vast ook wel goed ;)

    Beantwoorden
  • April Exalto
    22 december 2015 om 10:56

    Hoe krijg je het voor elkaar dat je amandelspijs pil niet naar de bodem van je cake zakt?

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 december 2015 om 15:45

    Het beslag is door de vulling redelijk stevig. Dus hij blijft wel lekker op zijn plek. :)

    Beantwoorden
  • Esmée
    22 december 2015 om 08:06

    Oeh, lekker! Ook weer prachtige foto's!

    Beantwoorden
  • Chantal
    22 december 2015 om 07:39

    Wat een heerlijk ideetje weer!!

    Beantwoorden
  • Annika
    22 december 2015 om 08:33

    Ja lekker is 'ie zeker! :)

    Beantwoorden
  • Nicole
    22 december 2015 om 07:28

    Deze cake heeft inderdaad alles! Lekker hoor ?

    Beantwoorden
  • Margot
    22 december 2015 om 07:23

    Dat ziet er goed uit! Ik ga vandaag de boodschappen halen voor ons kerstdiner!

    Beantwoorden
  • Annika
    22 december 2015 om 08:32

    Leuk, weet je al wat het gaat worden?

    Beantwoorden
  • julie
    22 december 2015 om 07:09

    Mmm ik ben dol op kerststol! En zoals je zegt "deze cake heeft alles"; kan niet wachten om het recept te proberen!

    Beantwoorden
  • Marlotte
    22 december 2015 om 07:01

    Aah, wat ontzettend lekker lijkt me dat met die sinaasappelstukjes, ben hier heel benieuwd naar. Mmm, ik kan niet wachten om deze uit te proberen!

    Beantwoorden
  • Annika
    22 december 2015 om 08:32

    Ja dat is een heerlijke combi! :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen