Menu

Video DIY Amandelspijs maken

Amandelspijs hoort bij bij deze tijd van het jaar. We doen het in onze banketletter, in de gevulde speculaas (dat recept krijgen jullie volgende week) en in de kerststol. Wist je dat zelf amandelspijs maken echt appeltje-eitje is? In principe heb je maar 3 ingrediënten nodig; amandelen, suiker en een eitje. Omdat spijs van zichzelf vrij zoet is voeg ik wat citroen toe. Zowel de rasp als het sap. Dat geeft een heerlijke lichte frisse smaak aan de spijs.

Ik heb nu een royale portie gemaakt. Ruim voldoende voor in een kerststol en precies genoeg voor in een banketletter. Je hebt wel een foodprocessor nodig, of in ieder geval een hakmolentje. Zo eentje die bij je staafmixer zit kan ook. Doe het dan in gedeeltes. Wist jij dat het zo gemakkelijk was?

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

Ingrediënten voor 500 gr
250 gr blanke amandelen zonder schil
250 gr suiker
1 ei (maat L)
Rasp van 0,5 citroen
Sap van 0,5 citroen

Zo maak je het
Maal de amandelen en de suiker even kort totdat de korrels ongeveer even groot zijn.

Voeg nu het ei toe.

Was de citroen. Rasp de helft van de schil met een fijne rasp. Voeg de rasp bij de amandelen. Pers een halve citroen uit en voeg het sap bij de massa.

Zet de foodprocessor aan en meng het in een paar minuten tot een egaal amandelspijs.

En vergeet niet te proeven he. Zelfgemaakt spijs is zo lekker.

zelf amandelspijs makenLaat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Nu in de aanbieding. Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

 • Dorus
  18 december 2018 om 20:46

  Hoi Pauline, moet ik dan dezelfde hoeveelheid aanhouden? En dan kan het dus zonder foodprocessor?

 • Dorus
  18 december 2018 om 20:35

  Hi, nu de kerst er aan komt heb ik een vraagje. Als ik amandelmeel gebruik, heb ik dan dezelfde hoeveelheid nodig? En, als ik dus amandelmeel gebruik heb ik geen foodprocessor nodig, begrijp ik dit goed? Ik ga hem de maandag voor kerst maken, kijk er nu al naar uit!

 • Pauline
  3 december 2018 om 15:04

  Wat leuk Hetty! geniet ervan. En wij zijn dan weer jaloers op die heerlijke kaasfondue.

 • Hetty van Veen
  2 december 2018 om 15:03

  Ik woon al 55 jaar in Zwitserland en vind hier geen banketstaaf, ,goede ontbijtkoek, oliebollen en dankzij internet maak ik dat nu zelf met succes!Bedankt!?☕

 • theo de haay
  13 december 2017 om 16:07

  aangezien ik in Frankrijk woon kunnen we hier geen amandelstaaf en of kerstrol kopen bedankt voor het recept theo de haay camping les tourterelles

 • Han
  9 november 2017 om 10:40

  Om de spijs wat langer te kunnen bewaren gebruik ik Amaretto i.p.v. ei (ei kan later bij het uiteindelijke gebruik alsnog toegevoegd worden)

 • Pauline
  18 september 2017 om 20:38

  Yes dat kan ook :)

 • Pauline Paalvast
  16 september 2017 om 10:16

  Zo lekker deze zelfgemaakte amandelspijs. Ik maak er kleinere porties van voor in de vriezer. Erg makkelijk en smaakt prima. Dank je wel!

 • Jessica
  15 september 2017 om 13:07

  Kan ik hiervoor ook gewoon amandelmeel gebruiken i.p.v. hele amandelen en die fijn malen? Groetjes,

 • Chris
  14 oktober 2016 om 13:27

  Waarom een ei

 • Marianne
  16 september 2016 om 17:09

  En als je er later het eitje erbij doet als je het gaat gebruiken dan kun je het wat langer bewaren.
  Dat moet wel gaan denk ik.
  Want als ik amandelspijs bestel dan moet ik bij gebruik een eitje toevoegen..

  Groetjes, Marianne

 • Maria Scholz
  1 september 2016 om 08:47

  Thank you...I used your recipe with a thermomix and it has worked out well!

 • Pauline
  22 november 2015 om 14:43

  Er zit wel een ei in, dus ik zou het niet te lang bewaren. Invriezen kan denk ik wel.

 • Cindy
  22 november 2015 om 12:18

  Het is zeker makkelijk zeg! Ik wil het gebruiken om gevuld speculaas in cupcake formaat te maken. Maar hoelang kan je het amandelspijs zo bewaren? Of kan je het misschien invriezen?

 • Lian
  22 november 2015 om 11:37

  Inderdaad heel makkelijk. Ook zonder foodprocessor trouwens. Je hebt inderdaad wel iets van een hakmolentje of staafmixer nodig voor de amandelen en suiker. Je kunt de amandelen ook vervangen voor amandelmeel. Een beetje citroen is lekker, ja. Ik zou wel uitkijken met het eten van rauwe spijs, vanwege het ei. Het moet altijd nog gebakken worden, maarja wie proeft er nou niet van beslag ;-)

 • Nicole
  21 november 2015 om 20:35

  Ik wist niet dat het zo makkelijk was. Helaas kan ik er niet goed tegen, anders wist ik het wel.

 • Margot
  21 november 2015 om 10:43

  Wat is dat makkelijk! Helaas ben ik er niet zo gek op.

 • Marlotte
  21 november 2015 om 08:37

  Vroeger kocht ik het altijd, maar toen ik er achter kwam dat het zo makkelijk was, ben ik het altijd zelf gaan maken. Veel lekkerder vind ik!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.