Video: DIY jam maken

Vandaag heb ik een leuke DIY video voor jullie. Ik laat jullie zien hoe je zelf jam kunt maken. Jam maken is helemaal niet zo ingewikkeld en je kunt ieder fruit gebruiken dat je zelf lekker vindt. Ik maakte een jam met rood fruit en een vleugje munt.

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

jam maken 3

Ingrediënten voor 2 potten
500 gr rood fruit (aardbeien, bessen, bramen)
150 gr geleisuiker (of meer als je van zoet houdt)
Sap van een 1/2 citroen
Klein handje verse munt

Zo maak je het
Zet een schoteltje in de koelkast. Dit is voor de geleertest.

Verwarm het fruit in een steelpan op een zacht vuur. Voeg eventueel een klein scheutje water toe.

Plet het fruit een beetje met een pollepel. Als je van een gladde jam houdt, kun je het mengsel ook pureren met een staafmixer.

Voeg als het fruit zacht geworden is, de geleisuiker toe. Meng het door elkaar.

Voeg het sap van een halve citroen toe en de verse munt.

Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het zo’n 5 minuten doorkoken.

Verwijder de takjes munt.

Verdeel een lepel jam op het koude schoteltje. Stolt de jam meteen, dan is deze klaar. Zo niet, kook hem dan nog een paar minuten langer.

Schenk de jam in schone, gesteriliseerde, potten.

Laat de jam een nachtje opstijven in de koelkast. En dan is je jam klaar voor gebruik.

jam maken

Nog enkele tips voor zelf jam maken

 • Potten steriliseren doe je in kokend water of in de vaatwasser op het hoogste programma. Laat ze uitlekken op een schone theedoek.
 • De jam blijft ongeopend een half jaar goed in de koelkast.
 • Geleisuiker zorgt voor de binding van de jam. In principe is de verhouding 1:1 of 1:1/2. Ik vind dat persoonlijk te zoet dus ik heb 1/3 suiker gebruikt.
 • Suiker is niet alleen voor de smaak het is tevens een conserveringsmiddel. Door de suiker blijft de jam langer houdbaar.
 • Suikervrije jam maken kan uiteraard ook. Dan dien je nog een geleermiddel zoals pectine of agar agar te gebruiken. De suikervrije jam is ook minder lang houdbaar.

jam maken 2

Kidsproof: Bananenijsjes met chocola
Pauline's Culi Nieuws #14
Bewaar
19 Comments
 • Meike van Tricht

  26 maart 2016 at 09:42 Beantwoorden

  hoe lang kun je de geopende jam bewaren?

 • Mattie

  25 februari 2016 at 00:36 Beantwoorden

  Sorry, ik zie suikervrije Jam. Maar wat dacht je van de geleisuiker. een bonk suiker.\r\nIk had het graag gemaakt, Maar helaas, het is niet suiker vrij.

 • Svdflier

  4 oktober 2014 at 00:35 Beantwoorden

  Iemand enig idee wat te doen als het veel te hard is geworden door te lang koken (geleisuiker)? Hoe kan ik dit ontharden en weer vloeibaar krijgen? Nu heb ik twee potjes met “plastic” jam wat er niet uit gaat – is dit nu rijp voor prullebak (net als mijn pan)..? \r\nOh zo zonde van al dat werk ;(

 • Svdflier

  4 oktober 2014 at 00:34 Beantwoorden

  Ieman enig idee wat te doen als het veel te hard is geworden door te lang koken (geleisuiker)? Hoe kan ik dit ontharden en weer vloeibaar krijgen? Nu heb ik twee potjes met “plastic” jam wat er niet uit gaat – is dit nu rijp voor prullebak (net als mijn pan)..? \r\nOh zo zonde van al dat werk ;(

  • Pauline

   4 oktober 2014 at 12:33 Beantwoorden

   Oh no! Ik denk terug in de pan en zacht laten worden en ongeveer 500 gr extra fruit toevoegen

 • Hester

  10 september 2014 at 16:58 Beantwoorden

  koken

 • Hester

  10 september 2014 at 16:58 Beantwoorden

  Nou, langer dan een half uur laten koen, nog eens 50 gram geleisuiker erbij gedaan maar de jam wil niet stollen op het schoteltje. Zou het komen omdat ik fair trade geleisuiker heb gebruikt en niet die van Van Gils. Zou in de fair trade suiker minder pectine zitten?

  • Pauline

   10 september 2014 at 21:19 Beantwoorden

   Kan ik mij niet voorstellen. Gek dat het niet lukt. Heb je ook citroensap toegevoegd?

 • Hester

  10 september 2014 at 16:20 Beantwoorden

  Sorry niet nauwkeurig genoeg gelezen, alleen naar de video gekeken. Ja dus, langer laten koken!

 • Hester

  10 september 2014 at 16:15 Beantwoorden

  Wat moet je doen als de geleertest een vloeibare jam laat zien, gewoon langer laten koken?

 • Anita

  8 september 2014 at 15:41 Beantwoorden

  Lekker hoor! Bedankt voor je recept.\r\nNu hebben wij in onze stadstuin één perenboom en vroeg ik mij af of ik daar ook deze jam van kan maken. Het liefst met zo min mogelijk suiker….. Kan ik bij dit recept het rode fruit vervangen door de peren of heb jij daar een ander recept voor?\r\nhoor het graag.\r\n\r\ngroetjes, Anita.

  • Pauline

   8 september 2014 at 17:39 Beantwoorden

   Ik denk dat dat wel kan. Ik zou het gewoon even proberen. Ik zou de perenstukjes dan wel glad maken met een staafmixer.

   • elle

    5 januari 2015 at 20:55 Beantwoorden

    Ik maak graag perenjam.\r\nIs erg goed te combineren met een beetje (verse) gember.\r\nAfhankelijk wat ik in huis heb, gebruik ik stemgember of verse, eventueel nog gembersiroop toevoegen.\r\nDe peren snijd ik in kleine schijfjes.

 • Elsbet | La Vie Pure

  6 september 2014 at 21:26 Beantwoorden

  Oh, dit ziet er superlekker uit!

 • Eef

  6 september 2014 at 10:49 Beantwoorden

  Grappig om te zien dat iedereen zijn of haar eigen manier heeft om jam te maken. Hier thuis kopen wij nooit kant en klare jam maar eten we het hele jaar door huisgemaakte jam. Dankzij een goede verstandhouding met de groenteboer op de markt kan ik regelmatig goedkoop allerlei fruitsoorten kopen waardoor ik de halve familie kan voorzien van zelfgemaakte jam.

  • Pauline

   6 september 2014 at 21:43 Beantwoorden

   Ik denk dat ik ook maar vrienden moet worden met de groenteboer.

 • Marije - BakingBeautyNL

  6 september 2014 at 09:42 Beantwoorden

  Ahhh, ik zag een paar dagen geleden leuke potjes (inclusief labels en doekjes) om zelf je jam in te doen. Nu wist ik alleen nog niet hoe ik zelf jam moest maken. Bedankt voor je recept!

 • MySimplySpecial

  6 september 2014 at 07:45 Beantwoorden

  Lekker! Dit wil ik zeker nog eens doen.

Plaats een reactie