fbpx
Menu

Ricotta cake met blauwe bessen

Ik had nog een bakje ricotta staan en wist eigenlijk niet zo goed wat ik er mee moest. En in mijn No Waste Policy, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om het weg te gooien. Het is altijd lekker in de pasta maar ricotta leent zich ook goed voor bakrecepten. Ik besloot er iets zoets mee te maken en maakte deze ricotta cake met blauwe bessen.

Door de ricotta krijgt de cake een hele fijne structuur en is hij lekker romig van smaak. Verrassend lekker en deze cake blijft ook wel een paar dagen goed, zonder droog te worden. De blauwe bessen geven iets fris aan de cake, wat ik zelf erg lekker vind.

cake met blauwe bessen

Ingrediënten voor 1 cake van 23 cm
250 gr ricotta
150 gr zachte boter op kamer temperatuur
150 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr suiker
3 grote eieren
100 gr blauwe bessen
Snufje zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Klop de boter samen met de ricotta en het suiker zacht en romig.

Voeg nu een voor een de eieren toe. Zorg dat het ei volledig opgenomen is, voordat je het volgende ei toevoegt.

Het mengsel kan er een beetje geschift uitzien, maar dat is niet erg.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe en meng er een egaal beslag van.

ricotta cake

Vet de cakevorm in met een bakspray of boter en giet het beslag in de vorm.

ricotta cake

Verdeel de blauwe bessen over de bovenkant van het beslag en druk ze iets in de cake.

Bak cake in ongeveer 45 minuten gaar. De cake is gaar als een sate prikker er schoon en droog uitkomt.

Laat de cake afkoelen op een rooster.

cake met blauwe bessen

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

83 reacties

  • Ramona
    23 augustus 2018 om 16:52

    Wat blijft hij tóch lekker! Óók met palmsuiker ipv gewone witte suiker. Door de palmsuiker/kokosbloesemsuiker krijgt de cake een karamel achtige smaak, wat ik persoonlijk erg weet te waarderen. Ook voor mij komt de baktijd bij een hete lucht oven meer in de buurt van een 60/65 min dan de aangegeven 45min. Hartelijke groeten van Ramona

    Beantwoorden
  • Maryam
    11 juni 2018 om 12:57

    Op hoeveel graden moet de oven? Heteluchtoven.

    Beantwoorden
  • Ramona
    23 augustus 2018 om 16:56

    Ik houdt een 60min aan op een temp van 160C in het midden vd oven. Het is een ruime oven. Laatste 15min dek ik hem toe met aluminium folie om te voorkomen dat de bovenkant te bruin wordt. Ook bij mijn kleinere combi magnetron houd ik op hete lucht dezelfde temp en tijd aan. Wellicht dat je er iets aan hebt 😉

    Beantwoorden
  • Manette
    20 oktober 2017 om 18:08

    Ook ik had ricotta over 😊 maar ook met 200 gram smaakte hij heerlijk! Maar 45 minuten in de oven was veel te kort! Het duurde bij mij 65 minuten.

    Beantwoorden
  • Wendy Q
    9 juni 2017 om 10:42

    Zou ik er ook cupcakes van kunnen maken? Moet ik dan wat aanpassen aan het recept?

    Beantwoorden
  • Annika
    9 juni 2017 om 11:05

    Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar je zou het kunnen proberen. Het heeft wel echt de structuur van een cake en cupcakes hebben vaak een wat meer luchtig beslag.

    Beantwoorden
  • Karen
    19 januari 2017 om 20:31

    Zou je dit kunnen invriezen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 januari 2017 om 15:17

    Ja ik denk dat dat wel kan.

    Beantwoorden
  • Karen
    20 januari 2017 om 18:47

    Dankje voor de snelle reactie!

    Beantwoorden
  • Rachida
    28 december 2016 om 19:34

    Dit was een heerlijke cake. Ik heb de bessen er doorheen geroerd en er citroen rasp aan toegevoegd. Als je deze cake opwarmt en er slagroom op/ naast doet dan heb je een heerlijk toetje voor je gasten :)

    Beantwoorden
  • Janine
    10 december 2016 om 13:26

    Hoi, van een ander recept heb ik nog 150 gr ricotta over. Waarmee kan ik de andere 100gr vervangen (boter/ei/melk) of is dit niet nodig?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 december 2016 om 16:30

    Bij bakken moet je je eigenlijk wel aan de verhoudingen houden. Heb je misschien kwark in huis? Dat kan je ook toevoegen, of wat Griekse yoghurt.

    Beantwoorden
  • Marloes
    12 oktober 2016 om 09:20

    Pauline, zou je van dit recept ook een hartige cake kunnen maken. Is het weglaten van de suiker dan voldoende. Wil graag ricotta/parmezaanse kaas cakeje maken namelijk

    Beantwoorden
  • Annika
    12 oktober 2016 om 14:29

    Je zou het kunnen proberen, maar ik heb er zelf geen ervaring mee. De suiker weglaten lijkt me voldoende..

    Beantwoorden
  • Ramona
    28 juli 2016 om 21:03

    Hey Pauline! Hij staat alweer in de oven! Deze keer met bosbessen én aardbeien... ik heb ze door het beslag gedaan en nog een aantal ter decoratie (het oog wil ook wat ;-)) ik ben benieuwd, maar ga ervan uit, dat hij goddelijk zal smaken zoals de andere keren!

    Beantwoorden
  • Annika
    29 juli 2016 om 09:13

    Yum!

    Beantwoorden
  • Laura
    16 juli 2016 om 09:40

    Hoi Pauline,
    De cake wordt lekker smeuiig door de ricotta dus dat was een heel goed idee!
    Ik miste alleen wel een beetje de frisheid dus ga het de volgende keer eens een keer proberen met framboosjes of citroen ofzo.
    Bedankt!
    Groetjes Laura

    Beantwoorden
  • Annika
    19 juli 2016 om 14:22

    Klinkt ook goed!

    Beantwoorden
  • Reina
    23 juni 2016 om 11:27

    kan ik dit ook in de wonderpan bakken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    24 juni 2016 om 14:54

    Ik denk het wel. Misschien het recept dan x 1,5 doen

    Beantwoorden
  • Christa
    30 mei 2016 om 10:18

    Dit was précies waar ik naar op zoek was ! Ik heb ook nog een bakje ricotta staan, maar wil er iets anders mee dan pasta. Deze cake word deze week nog gemaakt ! :-)

    Beantwoorden
  • Sanne
    3 april 2016 om 13:51

    En nu heb ik dit recept weer gebruikt voor een restje monchou ?

    Beantwoorden
  • Marina
    30 januari 2016 om 12:48

    Hallo Pauline, heb gisteren deze heerlijke cake gemaakt alleen met frambozen.
    Echt heel verrassend!!! Kun je deze cake ook invriezen of gewoon gelijk helemaal opsmikkelen.??

    Beantwoorden
  • Kristel
    24 januari 2016 om 18:19

    Is het ook een goed idee om de bosbessen door het beslag te mengen ipv bovenop te leggen!?

    Beantwoorden
  • Pauline
    27 januari 2016 om 13:08

    Dat kan natuurlijk ook.

    Beantwoorden
  • Goji bessen
    8 september 2015 om 23:31

    Hi
    \ per ik goji neem elke ontbijt voel ik mij veel lekkerder in mijn vel

    Beantwoorden
  • Ramona
    31 juli 2015 om 12:45

    De eerste keer was een succes!

    Ook vandaag weer gemaakt en wederom voortreffelijk! Door de palmsuiker is hij bruin van kleur geworden :-) De eerste keer had ik ruwe rietsuiker gebruikt, ook hiermee was hij lichtbruin van kleur.

    Door de palmsuiker heeft hij een beetje een karamel achtige smaak :-D

    btw ik heb uitgerekend hoeveel calorieën deze hemelse cake bevat.... hihi schrik niet ongeveer een 2900! 100gram komt ongeveer overeen met 334 calorieën ;-)

    have a nice day!

    Beantwoorden
  • Ramona
    24 juli 2015 om 19:24

    De cake staat nu in de oven, maar het beslag beloofd al veel goeds! "Dodelijke" combinatie boter en suiker! 50/50 ;-) elke zinvolle kern in de hersenen die zou zeggen 'het is genoeg' wordt nu dus absoluut bij één eerste hap uitgeschakeld :-D

    Beantwoorden
  • Nicole
    2 juni 2015 om 22:17

    De cake is voor herhaling vatbaar, erg lekker! Ik heb je boek vandaag binnen gekregen..binnenkort ga ik de citroencake maken. Lekker!!

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 juni 2015 om 17:35

    Wat leuk om te horen!

    Beantwoorden
  • Evelyne
    15 mei 2015 om 12:43

    Heerlijke cake! Ik twijfelde of ik alle suiker er bij moest doen want ik ben niet zo'n zoetekauw, de volgende keer laat ik 1/3 van de suiker weg.
    Ik eet tarwevrije dus heb het nu gemaakt met 2/3 amandelmeel en 1/3 boekweitmeel. Moest wel veel langer in de oven. De volgende keer probeer ik speltbloem.

    Beantwoorden
  • Marjolein
    20 april 2015 om 13:49

    Ik heb helaas geen bakje ricotta meer in de koelkast, maar als ik dit zie ga ik gewoon even naar de winkel! Lijkt me heerlijk!!!!

    Beantwoorden
  • Johanna
    19 april 2015 om 19:36

    Wat een goed idee! Ik vind het ook altijd zo zonde om het bakje ricotta weg te gooien nadat ik er 3 lepels uit heb gehaald voor het vullen van pasta. In vervolg is het toetje na de pasta ricottacake ;-)

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 april 2015 om 09:23

    Zo is ook precies dit recept ontstaan, ik ben van de no waste policy.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen