Slagroomcake
Deze slagroomcake, licht en luchtig met een vleugje citroen, is een lekkere zoete afsluiter van elke maaltijd of als traktatie bij de thee ’s middags. Het geheim van de luchtige textuur? Die krijg je door het voorzichtig spatelen van de slagroom door het eiermengsel, wat zorgt voor een cake die zo zacht is als een wolkje. Ze noemen deze cake niet voor niets ‘wolkencake’.
Deze slagroomcake éxtra lekker maken
Om deze slagroomcake nog specialer te maken, hebben we een paar variatietips:
- Vulling met lemon curd: voeg een laag lemon curd toe in het midden van de cake voor een extra citroen-explosie.
- Chocoladeglazuur: giet een chocoladeglazuur over de cake en garneer met vers fruit, zoals aardbeien of frambozen.
- Mascarpone topping: besmeer ‘m met een laagje mascarpone die je mengt met vanille en poedersuiker.
- Notencrunch: strooi gehakte, geroosterde noten over de cake voor een knapperige textuur.
- Karamel drizzle: een dunne laag (gezouten) karamel over de wolkencake zorgt voor een zoet-zoute smaak die moeilijk te weerstaan is.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten 8-10 plakjes
- 200 gr bloem
- 200 gr witte basterdsuiker
- 200 gr slagroom
- 3 eieren
- 1 tl bakpoeder
- 1 citroen, rasp
- vers fruit (aardbeien, frambozen, blauwe bessen, rode bessen)
- snufje zout
Ingrediënten voor fruitcompote
- 500 gr diepvriesfruit (zomerfruit mix )
- 3 el suiker
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht. Vet de cakevorm in met boter en bestuif met bloem.
Klop in een grote kom met een mixer of keukenmachine op middelhoge snelheid de eieren, basterdsuiker, citroenrasp en een snufje zout samen tot een luchtig mengsel (ca 7 minuten).
Klop in een aparte kom de slagroom stijf. Spatel voorzichtig de slagroom door het eiermengsel tot het volledig is opgenomen.
Zeef de bloem en bakpoeder boven het beslag en spatel voorzichtig door het slagroommengsel. Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad.
Bak de cake in de voorverwarmde oven voor 55-60 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt wanneer je die in het midden van de cake steekt.
Maak eventueel ondertussen de fruitcompote. Doe het diepvriesfruit samen met 3 eetlepels suiker en 100 milliliter water in een pan. Breng aan de kook en laat koken tot het fruit uit elkaar valt (ca 10-15 minuten). Laat af en toe roerend afkoelen.
Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal vervolgens de cake voorzichtig uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Serveer de slagroomcake eventueel met fruitcompote en vers fruit.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in