Slagroomcake

Slagroomcake

Deze slagroomcake, licht en luchtig met een vleugje citroen, is een lekkere zoete afsluiter van elke maaltijd of als traktatie bij de thee ’s middags. Het geheim van de luchtige textuur? Die krijg je door het voorzichtig spatelen van de slagroom door het eiermengsel, wat zorgt voor een cake die zo zacht is als een wolkje. Ze noemen deze cake niet voor niets ‘wolkencake’.

Deze slagroomcake éxtra lekker maken

Om deze slagroomcake nog specialer te maken, hebben we een paar variatietips:

  • Vulling met lemon curd: voeg een laag lemon curd toe in het midden van de cake voor een extra citroen-explosie.
  • Chocoladeglazuur: giet een chocoladeglazuur over de cake en garneer met vers fruit, zoals aardbeien of frambozen.
  • Mascarpone topping: besmeer ‘m met een laagje mascarpone die je mengt met vanille en poedersuiker.
  • Notencrunch: strooi gehakte, geroosterde noten over de cake voor een knapperige textuur.
  • Karamel drizzle: een dunne laag (gezouten) karamel over de wolkencake zorgt voor een zoet-zoute smaak die moeilijk te weerstaan is.
Slagroomcake
Slagroomcake
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten 8-10 plakjes

  • 200 gr bloem
  • 200 gr witte basterdsuiker
  • 200 gr slagroom
  • 3 eieren
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 citroen, rasp
  • vers fruit (aardbeien, frambozen, blauwe bessen, rode bessen)
  • snufje zout

Ingrediënten voor fruitcompote

  • 500 gr diepvriesfruit (zomerfruit mix )
  • 3 el suiker

Materiaal

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden onder- en bovenwarmte of 160 graden hetelucht. Vet de cakevorm in met boter en bestuif met bloem.

  2. Klop in een grote kom met een mixer of keukenmachine op middelhoge snelheid de eieren, basterdsuiker, citroenrasp en een snufje zout samen tot een luchtig mengsel (ca 7 minuten).

  3. Klop in een aparte kom de slagroom stijf. Spatel voorzichtig de slagroom door het eiermengsel tot het volledig is opgenomen.

  4. Zeef de bloem en bakpoeder boven het beslag en spatel voorzichtig door het slagroommengsel. Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad.

  5. Bak de cake in de voorverwarmde oven voor 55-60 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt wanneer je die in het midden van de cake steekt.

  6. Maak eventueel ondertussen de fruitcompote. Doe het diepvriesfruit samen met 3 eetlepels suiker en 100 milliliter water in een pan. Breng aan de kook en laat koken tot het fruit uit elkaar valt (ca 10-15 minuten). Laat af en toe roerend afkoelen.

  7. Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal vervolgens de cake voorzichtig uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.

  8. Serveer de slagroomcake eventueel met fruitcompote en vers fruit.

Slagroomcake
Wolkencake recept

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (14 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Cake recepten High tea Hollandse recepten Notenvrije recepten Verjaardag Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Bakrecepten

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in