fbpx
Menu

Ricotta cake met blauwe bessen

Ik had nog een bakje ricotta staan en wist eigenlijk niet zo goed wat ik er mee moest. En in mijn No Waste Policy, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om het weg te gooien. Het is altijd lekker in de pasta maar ricotta leent zich ook goed voor bakrecepten. Ik besloot er iets zoets mee te maken en maakte deze ricotta cake met blauwe bessen.

Door de ricotta krijgt de cake een hele fijne structuur en is hij lekker romig van smaak. Verrassend lekker en deze cake blijft ook wel een paar dagen goed, zonder droog te worden. De blauwe bessen geven iets fris aan de cake, wat ik zelf erg lekker vind.

cake met blauwe bessen

Ingrediënten voor 1 cake van 23 cm
250 gr ricotta
150 gr zachte boter op kamer temperatuur
150 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr suiker
3 grote eieren
100 gr blauwe bessen
Snufje zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden.

Klop de boter samen met de ricotta en het suiker zacht en romig.

Voeg nu een voor een de eieren toe. Zorg dat het ei volledig opgenomen is, voordat je het volgende ei toevoegt.

Het mengsel kan er een beetje geschift uitzien, maar dat is niet erg.

Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe en meng er een egaal beslag van.

ricotta cake

Vet de cakevorm in met een bakspray of boter en giet het beslag in de vorm.

ricotta cake

Verdeel de blauwe bessen over de bovenkant van het beslag en druk ze iets in de cake.

Bak cake in ongeveer 45 minuten gaar. De cake is gaar als een sate prikker er schoon en droog uitkomt.

Laat de cake afkoelen op een rooster.

cake met blauwe bessen

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

83 reacties

  • Estrella
    19 april 2015 om 15:12

    Ook lekker als je er nog wat lemon curd in doet.

    Beantwoorden
  • Kaatje
    12 maart 2015 om 11:56

    Heeeeeeeeerlijk! Vooral als ie nog een beetje warm is

    Beantwoorden
  • Carla
    2 maart 2015 om 22:28

    wat een super site, ik zal hier vaak gebruik van maken,dank je wel

    Beantwoorden
  • Eline
    5 november 2014 om 12:33

    Inmiddels vraagt mijn vriend elke taart aangelegenheid.. maak je ricottacake?. Voor dit weekend maar is een combi met blauwe bessen en framboos ;)

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 november 2014 om 18:05

    Haha leuk om te horen

    Beantwoorden
  • Laura
    31 oktober 2014 om 20:26

    Super recept is dit! Ik maak hem nu voor de derde keer! Heb hem vandaag weer eens gemaakt en naast bosbessen ook stukjes ananas op gedaan voor de variatie!

    Beantwoorden
  • marja mourits
    29 oktober 2014 om 19:50

    Pauline, geweldige website ga meer van je recepten proberen ik heb alleen een variatie geprobeerd op je ricotta cake met blauwe bessen. Heb m net uit t blik gehaald en kon niet wachten even te proeven en viel bijna flauw van de heerlijke smaak!!! :) Hahaha het enige wat ik heb gewijzigd (probeer zoveel mogelijk koolhydraatarm te bakken) ik heb het 150 gr zelfrijzend bakmeel vervangen door 100gr kokosmeel en 50 gr amandelmeel en een theelepel bakpoeder toegevoegd. Maar meid wat een heerlijke cake!!! Blij dat ik je site gevonden heb!

    Beantwoorden
  • Pauline
    30 oktober 2014 om 11:55

    Ah you make my Day :)

    Beantwoorden
  • Patty
    28 oktober 2014 om 18:37

    Wat een super lekkere cake! Heb net bovenstaand recept gemaakt met frambozen.
    Ik las dat je de cake een paar dagen kan bewaren. Kan dit gewoon in aluminium folie buiten de koelkast, of kun je hem beter in de koelkast bewaren?

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 oktober 2014 om 19:35

    Oh wat een goed idee met frambozen. Ik zou hem in de koelkast bewaren, vanwege de ricotta die erin zit.

    Beantwoorden
  • Patty
    2 november 2014 om 19:46

    Dankje! Hij smaakte heerlijk!!

    Beantwoorden
  • Mariska
    27 oktober 2014 om 15:18

    Zou ik de ricotta kunnen vervangen door kwark? Heb namelijk nog kwark staan wat op moet..

    Beantwoorden
  • Pauline
    27 oktober 2014 om 19:19

    Ja ik denk dat dat lukt!

    Beantwoorden
  • Mariska
    30 oktober 2014 om 17:02

    Het is heerlijk geworden! Cake is nog niet helemaal afgekoeld maar de smaak is uitstekend! Heb wel palmsuiker gebruikt en 100 gr ipv 150. Dank voor het recept!

    Beantwoorden
  • Natasja
    20 juli 2014 om 15:39

    Hoi, kan ik het recept ook met amandelmeel maken ? Ik eet nl tarwevrij

    Beantwoorden
  • Pauline
    22 juli 2014 om 00:20

    Heb ik zelf geen ervaring mee maar denk dat het wel kan.

    Beantwoorden
  • Carina
    28 mei 2014 om 22:36

    Hmmmmm!,, tot nu toe zijn alle recepten die ik van jouw site af heb een groot succes. Vorige keer de citroencake van de Starbucks gemaakt, nu deze. Heerlijk!

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 mei 2014 om 13:48

    Oh goede keuzes :)

    Beantwoorden
  • Corinne
    15 mei 2014 om 22:02

    Hoi Pauline,

    Ik heb de cake vanmiddag gemaakt en we vonden hem thuis allemaal heerlijk! Dank dus voor dit recept. Denk je dat je deze cake kunt invriezen? Dan kan ik er zondag bij een feestje nog meer mensen mee verblijden...

    Groet, Corinne

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 mei 2014 om 11:05

    Yes you can! Leuk om te horen :)

    Beantwoorden
  • Jacqueline
    2 maart 2014 om 17:08

    Hai Pauline, Ik heb net je cake uitgeprobeerd en hij ziet er inderdaad echt geweldig uit! Hij is ook wel lekker alleen naar mijn smaak iets te vet...zou ik er de volgende keer minder boter in kunnen doen of het kunnen vervangen door iets anders? bedankt!

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 maart 2014 om 11:35

    Hij is een beetje sticky maar dat komt vooral door de ricotta. Is dus niet heel vet, maar je zou altijd kunnen proberen om wat minder boter te gebruiken.

    Beantwoorden
  • zilllie
    28 februari 2014 om 14:53

    hoi! ik heb je blog en app vorige week ontdekt en al verschillende recepten geprobeerd, heerlijk! quinoasalade en havermoutcakejs, echt lekker. Deze cake lijkt mij ook erg lekker, kan ik de suiker ook vervangen voor stevia? En is dat dan in zelfde hoeveelheden of moet je altijd meer/ minder van stevia gebruiken?

    Groetjes zilllie

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 februari 2014 om 15:30

    Dat kan wel, maar wel in een kleinere hoeveelheid. Stevia poeder is weer minder zoet dan stevia extract (dat gaat echt in drupjes). Voeg een klein beetje toe en proef dan even dan weet je ongeveer hoe zoet het is.

    Beantwoorden
  • Marjolein
    10 februari 2014 om 20:00

    Ziet er heeel erg lekker uit! Wil ze eigenlijk als kleine cakejes bakken, dan is de baktijd korter neem ik aan. Is hier een vuistregel voor?

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 februari 2014 om 11:54

    Nee niet echt. Meestal hanteer ik voor cupcakes zo'n 30 tot 35 minuten.

    Beantwoorden
  • dorette schoofs
    19 oktober 2013 om 07:14

    Het lijkt me heerlijk, maar heb je een alternatief voor de suiker?
    Ik probeer steeds meer te eten volgens de voedselzandloper, dus geen suiker. Ga in ieder geval je kookboek kopen en me erin verdiepen. En je blog bekijken. Dorette

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 oktober 2013 om 16:01

    Dit recept is niet Voedselzandloper proof want naast de suiker zou je dan ook de tarwe weg moeten laten. In de categorie voedselzandloper vind je alle recepten die wel aan deze theorie voldoen.

    Beantwoorden
  • Daniela
    17 oktober 2013 om 05:54

    Hi,
    I don't know what language this is i think is from northern Europe?... The cake looks yummy and i would love to do it i think i was able to figure most of it right...i think :)
    Iis there someone who speaks english and might want to translate the ingredients?

    I think it says:

    250 grs ricotta
    150 grs butter at room temperature?
    150 grs ???
    150 grs of sugar
    3 whole eggs?
    100. grs of blueberries

    Thank you so much

    Beantwoorden
  • Daantje
    17 oktober 2013 om 15:22

    Ít's Dutch and you've almost got it. It's 150 grams of selfraising flour, and 3 large eggs. Absolutely right about the butter, and the last thing was a pinch of salt.

    Beantwoorden
  • Toetjestafel
    14 oktober 2013 om 21:01

    Dat ziet er lekker romig en smeeiug uit jammieee\n\n\nFor updates follow me on Facebook & BlogLovin

    Beantwoorden
  • Joyce
    14 oktober 2013 om 17:23

    Dat ziet er niet normaal lekker uit! Lijkt het een beetje op een cheesecake of is het echt veel vaster? Ik zat namelijk te denken om dit beslag te combineren met een cheesecakebodem (koekkruimels met boter) en dan in een ronde taartvorm te bakken.

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 oktober 2013 om 22:13

    Nee het lijkt wel meer op een cake maar dan een wat vochtigere cake. Een cheesecake is meestal zonder bloem of meel.

    Beantwoorden
  • Ines
    13 oktober 2013 om 22:17

    Ziet er superlekker uit! :D Zou je hiervoor eventueel ook ander fruit kunnen gebruiken?

    Beantwoorden
  • Marloes
    13 oktober 2013 om 20:23

    Het is dat ik een paar ingredienten mis, maar anders zou ik echt nu gaan bakken. Deze bewaar ik voor de komende weken.

    Beantwoorden
  • Manon
    13 oktober 2013 om 14:41

    Dit ziet er echt super lekker uit! Komt dus op mijn 'ga ik snel maken' lijstje. Fijne zondag!

    Beantwoorden
  • kim
    13 oktober 2013 om 14:00

    Lekker, ik ga hem zo maken! :-) ben benieuwd

    Beantwoorden
  • Judith
    13 oktober 2013 om 13:08

    Hmm.. Ziet er lekker uit zeg! Gebruik je verse blauwe bessen? Zou het ook kunnen met (ondooide) diepvries blauwe bessen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 oktober 2013 om 13:50

    Ja hoor die kunnen prima. Je kunt ze zelfs bevroren op de cake leggen. Ze geven wel iets meer vocht af denk ik maar dat is niet zo erg.

    Beantwoorden
  • Foodstyle
    7 november 2013 om 12:23

    Ook hier gister geen verse vruchten in huis, dus bevroren frambozen op de cake gelegd en was ook heerlijk! Trouwens de zelfgemaakte ricotta gebruikt van de DIY recepten! Beide recepten zijn een succes!

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 november 2013 om 18:19

    Wat leuk!

    Beantwoorden
  • Written by Nick
    13 oktober 2013 om 12:31

    Lekker! En het is perfect weer om veel te gaan bakken!

    Beantwoorden
  • MySimplySpecial
    13 oktober 2013 om 11:51

    Ik ben benieuwd hoe dit smaakt!

    Beantwoorden
  • Manon
    13 oktober 2013 om 11:16

    Weet je misschien ook een leuk idee voor een restje monchou?
    Die staat in mijn koelkast te wachten!

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 oktober 2013 om 12:17

    Ik zou er een mini cheesecake van maken, mengen met wat kwark een eitje en suiker en dan in de oven.

    Beantwoorden
  • Tess
    13 oktober 2013 om 10:11

    Wauw ziet er lekker en goed uit, zeker een keer proberen denk ik dan maar!

    Beantwoorden
  • maud
    13 oktober 2013 om 10:04

    Die ziet er lekker uit! Die ga ik zeker een keer proberen :)

    Beantwoorden
  • Denise
    13 oktober 2013 om 09:50

    Ziet er echt super lekker uit!

    Beantwoorden
  • Simone
    13 oktober 2013 om 09:36

    Hmmm lekker. It maakte van de week een lasagna met een hoop ricotta erin. Nu ging alles op dit keer maar ga het in gedachten houden voor een volgend gerecht waar ik ricotta overhou!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen