fbpx
Menu

Aardappelgratin

Ik heb goede herinneringen aan aardappelgratin. Tijdens mijn Hotelschool tijd maakten wij regelmatig deze gegratineerde aardappelen. En we, of in ieder geval ik, zorgden er altijd voor dat er wat overbleef voor onszelf.

Aardappelgratin wordt in het Frans Gratin Dauphinois genoemd, de specilaiteit van de voormalige provincie Dauphine. Ik heb het mij deze keer makkelijk gemaakt en voorgegaarde aardappeltjes gebruikt. Je kan ook rauwe aardappalen nemen, maar dan moet je de baktijd met een kwartier verlengen. Serveer de aardappelgratin met een lekker stukje vlees of vis en een lichte salade.

gratin dauphinois

Ingrediënten 4 personen
600 gr aardappelschijfjes (voorgekookt)
2 eieren
100 ml kookroom
100 ml melk
1 teen knoflook
60 gr geraspte kaas
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop een mengsel van de eieren, de melk en de room.

Hak een flinke teen knoflook fijn en voeg dit bij het eimengsel.

Breng het op smaak met peper en zout en voeg 3/4 van de kaas toe.

aardappelgratin

Giet het mengsel over de aardappelschijfjes en hussel het door elkaar.

aardappelgratin

Giet de aardappelen in een met boter ingevette vorm en garneer het met de overgebleven kaas.

Bak de aardappelgratin in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Indien je rauwe plakjes aardappel hebt gebruikt verleng je de baktijd met een kwartier.

aardappelgratin

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

40 reacties

  • Anne Septer
    29 januari 2019 om 14:29

    Hallo Pauline, de aardappelgratin hebben we al een keer gemaakt: heerlijk! Heb je voor ons een tip wat je erbij kunt eten, vlees en of salade?

    Beantwoorden
  • Amber
    18 december 2018 om 12:12

    Hoi Pauline! Ik wil dit recept graag maken voor de kerst. Ik vroeg mij af: zou het ook kunnen met ui en bacon? Zo ja, moet ik het dan van te voren even kort bakken of gewoon rauw erbij doen? Bedankt! Fijne dagen alvast! Groetjes Amber

    Beantwoorden
  • Amber
    18 december 2018 om 12:11

    Hoi Pauline! Ik wil dit recept graag maken voor de kerst. Ik vroeg mij af: zou het ook kunnen met ui en bacon? Zo ja, moet ik het dan van te voren even kort bakken of gewoon rauw erbij doen? Bedankt! Fijne dagen alvast! Groetjes Amber

    Beantwoorden
  • Willeke Dingemanse
    30 maart 2018 om 16:51

    Heb geen heteluchtoven....kan ik dit recept wel maken dan ?

    Beantwoorden
  • doortje
    22 december 2017 om 22:31

    Kan ik de aardappelgratin ook in een kookring in de oven doen?hoelang is de baktijd dan?

    Beantwoorden
  • Paula
    11 december 2017 om 18:12

    Hoi Pauline, ook vanavond stond je weer op onze tafel, haha! Heerlijk! Mijn man vond het iets te flauw van smaak, maar wat mij betreft was ie helemaal goed. Maakt het eigenlijk uit wat voor soort aardappel je gebruikt? Ik had zoals in je recept stond voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt, ging perfect! Het was alleen wel vrij "waterig", onder de aardappels lag een flinke plas van het vloeibare mengsel. Het heeft gewoon 30 minuten in de oven gestaan, alles was verder prima. Alleen lag er dus een behoorlijke plas onderop. Op jouw fotootje (en ook wat ik me van vroeger herinner) is de gratis gewoon helemaal "droog", Wat kan ik verkeerde gedaan hebben? Groetjes, Paula

    Beantwoorden
  • Paula
    11 december 2017 om 18:13

    Sorry, gratis is natuurlijk gratin*

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 december 2017 om 19:32

    Haha leuk! Ik denk dat hij er dan net iets langer in had gemoeten. Want het hoort niet vloeibaar te zijn.

    Beantwoorden
  • Petra Holgen
    10 augustus 2017 om 11:19

    Beste Pauline, Dat ziet er erg lekker uit.wil het vandaag gaan proberen. Ik heb wel een vraagje: Kun je ook slagroom gebruiken ipv. kookroom? Gr. Petra

    Beantwoorden
  • Annika
    10 augustus 2017 om 12:29

    Ja hoor, dat kan!

    Beantwoorden
  • Hazel
    13 december 2016 om 23:28

    Ik maak het met bacon en uien , een kleine hoeveelheid paprika , rood en groen,

    Beantwoorden
  • Pauline
    15 december 2016 om 16:11

    Hmmm klinkt heerlijk.

    Beantwoorden
  • Heidi Sour
    19 november 2016 om 03:00

    gerapste kaas ;)??

    Beantwoorden
  • Paul
    4 mei 2016 om 23:51

    Te veel ei en mist nootmuskaat, voor de rest prima

    Beantwoorden
  • Rose-Anne Schillemans
    18 maart 2016 om 20:20

    Heb er rode ui bij gedaan, was hel lekker. Inderdaad waren sommige stukjes aardappel nog rauw. Pas nu lees ik dat het om een heteluchtoven gaat. En bij kinderen krijg je meestal maar 1 kans....

    Beantwoorden
  • Annette
    27 december 2015 om 13:56

    Hier helaas een domper gisteren bij het kerstdiner.. Na een half uur in de oven (met voorgekookte schijfjes) en nog 5 minuten om op te warmen waren de meeste aardappelschijfjes nog hartstikke hard.. Enorm balen

    Beantwoorden
  • ed
    7 januari 2016 om 18:50

    Annette, ik heb die teleurstelling ook meerdere malen gehad bij diverse recepten. Vandaar dat ik de aardappelen altijd kook, dan weet ik het tenminste zeker.
    3 kwartier bij 180 graden maakt geen enkele aardappel gaar., wat het recept ook zegt

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 januari 2016 om 23:03

    Er staat ook in het recept dat ik voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt hebt. Op deze manier moet het echt lukken. De ene oven is alleen de andere niet en daarom hebben sommige ovens net even wat langer nodig.

    Beantwoorden
  • Bianca
    17 december 2015 om 16:59

    Op zoek naar een recept voor aardappelgratin op google kom ik weer op jou blog terecht. Ik ben geen foodie en ook geen kookgek maar kook graag zonder pakjes en zakjes.Ik kom bijna wekelijks op jou blog voor lekkere recepten en nu laat ik maar eens een berichtje achter. Je hebt een ontzettend fijne, heldere en duidelijke blog met goede beschrijvingen en mooie foto's. En alles wat ik maak is ook echt lekker (wel zo fijn toch?) Dank daarvoor, hele fijne feestdagen en een goed 2016! Groetjes Bianca

    Beantwoorden
  • Miranda
    14 december 2015 om 18:54

    Ik wil je aardappelgratin met kerst maken maar hij moet tegelijk met een andere ovenschotel in de oven en die moet op 200 graden. Zou je ardappelgratin ook op 200 graden kunnen? En zo ja, hoe lang denk je dan in de oven?
    En wil je graag complimenten geven over je fantastische blog!

    Beantwoorden
  • Eric Oosterbeek
    13 november 2015 om 20:35

    Ik doe er aangebraden shoarma reepjes onder. Krijg je een soort Kapsalon Dauphinois ;)
    Heerlijk met een tomatensalade.

    Beantwoorden
  • Ellen
    9 april 2015 om 19:28

    Lekker!!
    Tip: misschien erbij schrijven dat je hetelucht oven bedoeld?

    Beantwoorden
  • Yvonne
    8 april 2015 om 17:39

    Hmmm dat ziet er heerlijk uit! Kan kookroom light ook?

    Beantwoorden
  • Pauline
    8 april 2015 om 22:50

    Zeker!

    Beantwoorden
  • Brigitte Lutgens
    23 februari 2015 om 17:50

    Heerlijk! Maak het 1x per 2 weken maar met veel kaas (Emmentaler of Gruyère)!

    Beantwoorden
  • vera
    12 januari 2015 om 16:32

    Ik maak het nu de Light versie met linesse.ben benieuwd

    Beantwoorden
  • Etna
    24 december 2014 om 09:32

    Hoi Pauline,
    Gratin staat gereeed.. Maar hoe heet moet de oven?

    Groet

    Beantwoorden
  • Catalina
    11 december 2014 om 11:35

    Hi Pauline,

    Oven op heteluchtstand of niet?

    Ben fan.

    Groet,
    Catalina

    Beantwoorden
  • Pauline
    11 december 2014 om 15:25

    Wat leuk! Altijd heteluchtstand.

    Beantwoorden
  • Hendrina
    4 december 2014 om 18:24

    Lijkt me heel lekker Pauline?

    Beantwoorden
  • Maartje de Bruijn
    20 augustus 2014 om 10:38

    Met veel naar belangstelling op je site rondgekeken. Ik wil je graag je recepten ontvangen.

    Met vriendelijke groet,
    Maartje de Bruijn.

    Beantwoorden
  • jan
    14 augustus 2014 om 16:40

    Kun je het ook maken zonder room of crème franchise?

    Beantwoorden
  • Pauline
    14 augustus 2014 om 21:52

    Jawel maar dan is het geen klassieke aardappelgratin maar meer aardappeltjes met kaas

    Beantwoorden
  • Jacqueline
    19 november 2013 om 17:08

    Heel erg lekker. Ik heb er ook eens spekjes ui en prei bij gedaan. Ook heel erg lekker.

    Beantwoorden
  • Pauline
    19 november 2013 om 17:29

    Oh dan wordt het haast een complete maaltijd, klinkt goed ;)

    Beantwoorden
  • andrea janssen
    2 oktober 2013 om 23:22

    Dat ziet er lekker uit. Een puur recept, maar wel (h)eerlijk voor een bijzondere maaltijd!

    Beantwoorden
  • Tamara
    24 juli 2013 om 18:25

    Ik voeg altijd nog wat uiringen toe tussen de laagjes. Eigenlijk altijd rauw omdat ze wel gaar 'koken' in het mengsel van de room en kaas. Maakt het nog lekkerder!

    Beantwoorden
  • Mariska - Salt & Sugar
    24 juli 2013 om 14:46

    Hmm, goed recept van een klassiek gerecht.

    Leuk blog heb je trouwens, ik ga je volgen!

    Beantwoorden
  • Pauline
    26 juli 2013 om 15:29

    Dank je wel ;)

    Beantwoorden
  • Anne
    23 juli 2013 om 18:42

    Mmm het is dat ik voor vanavond al eten heb! :)

    Beantwoorden

Reactie plaatsen