gratin dauphinois

Aardappelgratin

Ik heb goede herinneringen aan aardappelgratin. Tijdens mijn Hotelschool tijd maakten wij regelmatig deze gegratineerde aardappelen. En we, of in ieder geval ik, zorgden er altijd voor dat er wat overbleef voor onszelf.

Aardappelgratin wordt in het Frans Gratin Dauphinois genoemd, de specilaiteit van de voormalige provincie Dauphine. Ik heb het mij deze keer makkelijk gemaakt en voorgegaarde aardappeltjes gebruikt. Je kan ook rauwe aardappalen nemen, maar dan moet je de baktijd met een kwartier verlengen. Serveer de aardappelgratin met een lekker stukje vlees of vis en een lichte salade.

gratin dauphinois

Ingrediënten 4 personen
600 gr aardappelschijfjes (voorgekookt)
2 eieren
100 ml kookroom
100 ml melk
1 teen knoflook
60 gr geraspte kaas
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klop een mengsel van de eieren, de melk en de room.

Hak een flinke teen knoflook fijn en voeg dit bij het eimengsel.

Breng het op smaak met peper en zout en voeg 3/4 van de kaas toe.

aardappelgratin

Giet het mengsel over de aardappelschijfjes en hussel het door elkaar.

aardappelgratin

Giet de aardappelen in een met boter ingevette vorm en garneer het met de overgebleven kaas.

Bak de aardappelgratin in ongeveer 30 minuten goudbruin.

Indien je rauwe plakjes aardappel hebt gebruikt verleng je de baktijd met een kwartier.

aardappelgratin

Ratatouille uit de oven
Frankrijk Tips
Bewaar
32 Comments
  • Petra Holgen

    10 augustus 2017 at 11:19 Beantwoorden

    Beste Pauline,
    Dat ziet er erg lekker uit.wil het vandaag gaan proberen.
    Ik heb wel een vraagje: Kun je ook slagroom gebruiken ipv. kookroom?
    Gr. Petra

  • Hazel

    13 december 2016 at 23:28 Beantwoorden

    Ik maak het met bacon en uien , een kleine hoeveelheid paprika , rood en groen,

  • Heidi Sour

    19 november 2016 at 03:00 Beantwoorden

    gerapste kaas ;)??

  • Paul

    4 mei 2016 at 23:51 Beantwoorden

    Te veel ei en mist nootmuskaat, voor de rest prima

  • Rose-Anne Schillemans

    18 maart 2016 at 20:20 Beantwoorden

    Heb er rode ui bij gedaan, was hel lekker. Inderdaad waren sommige stukjes aardappel nog rauw. Pas nu lees ik dat het om een heteluchtoven gaat. En bij kinderen krijg je meestal maar 1 kans….

  • Annette

    27 december 2015 at 13:56 Beantwoorden

    Hier helaas een domper gisteren bij het kerstdiner.. Na een half uur in de oven (met voorgekookte schijfjes) en nog 5 minuten om op te warmen waren de meeste aardappelschijfjes nog hartstikke hard.. Enorm balen

    • ed

      7 januari 2016 at 18:50 Beantwoorden

      Annette, ik heb die teleurstelling ook meerdere malen gehad bij diverse recepten. Vandaar dat ik de aardappelen altijd kook, dan weet ik het tenminste zeker.\r\n3 kwartier bij 180 graden maakt geen enkele aardappel gaar., wat het recept ook zegt

      • Pauline

        7 januari 2016 at 23:03 Beantwoorden

        Er staat ook in het recept dat ik voorgekookte aardappelschijfjes gebruikt hebt. Op deze manier moet het echt lukken. De ene oven is alleen de andere niet en daarom hebben sommige ovens net even wat langer nodig.

  • Bianca

    17 december 2015 at 16:59 Beantwoorden

    Op zoek naar een recept voor aardappelgratin op google kom ik weer op jou blog terecht. Ik ben geen foodie en ook geen kookgek maar kook graag zonder pakjes en zakjes.Ik kom bijna wekelijks op jou blog voor lekkere recepten en nu laat ik maar eens een berichtje achter. Je hebt een ontzettend fijne, heldere en duidelijke blog met goede beschrijvingen en mooie foto’s. En alles wat ik maak is ook echt lekker (wel zo fijn toch?) Dank daarvoor, hele fijne feestdagen en een goed 2016! Groetjes Bianca

  • Miranda

    14 december 2015 at 18:54 Beantwoorden

    Ik wil je aardappelgratin met kerst maken maar hij moet tegelijk met een andere ovenschotel in de oven en die moet op 200 graden. Zou je ardappelgratin ook op 200 graden kunnen? En zo ja, hoe lang denk je dan in de oven?\r\nEn wil je graag complimenten geven over je fantastische blog!

  • Eric Oosterbeek

    13 november 2015 at 20:35 Beantwoorden

    Ik doe er aangebraden shoarma reepjes onder. Krijg je een soort Kapsalon Dauphinois ;)\r\nHeerlijk met een tomatensalade.

  • Ellen

    9 april 2015 at 19:28 Beantwoorden

    Lekker!!\r\nTip: misschien erbij schrijven dat je hetelucht oven bedoeld?

  • Yvonne

    8 april 2015 at 17:39 Beantwoorden

    Hmmm dat ziet er heerlijk uit! Kan kookroom light ook?

  • Brigitte Lutgens

    23 februari 2015 at 17:50 Beantwoorden

    Heerlijk! Maak het 1x per 2 weken maar met veel kaas (Emmentaler of Gruyère)!

  • vera

    12 januari 2015 at 16:32 Beantwoorden

    Ik maak het nu de Light versie met linesse.ben benieuwd

  • Etna

    24 december 2014 at 09:32 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nGratin staat gereeed.. Maar hoe heet moet de oven?\r\n\r\nGroet

  • Catalina

    11 december 2014 at 11:35 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\n\r\nOven op heteluchtstand of niet?\r\n\r\nBen fan.\r\n\r\nGroet,\r\nCatalina

  • Hendrina

    4 december 2014 at 18:24 Beantwoorden

    Lijkt me heel lekker Pauline?

  • Maartje de Bruijn

    20 augustus 2014 at 10:38 Beantwoorden

    Met veel naar belangstelling op je site rondgekeken. Ik wil je graag je recepten ontvangen.\r\n\r\nMet vriendelijke groet,\r\nMaartje de Bruijn.

  • jan

    14 augustus 2014 at 16:40 Beantwoorden

    Kun je het ook maken zonder room of crème franchise?

    • Pauline

      14 augustus 2014 at 21:52 Beantwoorden

      Jawel maar dan is het geen klassieke aardappelgratin maar meer aardappeltjes met kaas

  • Jacqueline

    19 november 2013 at 17:08 Beantwoorden

    Heel erg lekker. Ik heb er ook eens spekjes ui en prei bij gedaan. Ook heel erg lekker.

    • Pauline

      19 november 2013 at 17:29 Beantwoorden

      Oh dan wordt het haast een complete maaltijd, klinkt goed 😉

  • andrea janssen

    2 oktober 2013 at 23:22 Beantwoorden

    Dat ziet er lekker uit. Een puur recept, maar wel (h)eerlijk voor een bijzondere maaltijd!

  • Tamara

    24 juli 2013 at 18:25 Beantwoorden

    Ik voeg altijd nog wat uiringen toe tussen de laagjes. Eigenlijk altijd rauw omdat ze wel gaar ‘koken’ in het mengsel van de room en kaas. Maakt het nog lekkerder!

  • Mariska - Salt & Sugar

    24 juli 2013 at 14:46 Beantwoorden

    Hmm, goed recept van een klassiek gerecht. \r\n\r\nLeuk blog heb je trouwens, ik ga je volgen!

  • Anne

    23 juli 2013 at 18:42 Beantwoorden

    Mmm het is dat ik voor vanavond al eten heb! 🙂

Plaats een reactie