Tartiflette met spek en kaas
Deze tartiflette met spek en kaas is een stevig en hartverwarmend gerecht, perfect voor koude avonden. Met aardappelschijfjes, spekblokjes, en een romige saus is dit comfort food ten voeten uit. Dus: als je op zoek bent naar een vullende maaltijd met een rijke smaak, dan is dit precies wat je nodig hebt.
Mmm, Franse tartiflette
In dit recept maak je laagjes van aardappelschijfjes met een mengsel van spek, ui, knoflook en spitskool. De romige saus op basis van witte wijn, crème fraîche en tijm maakt dit gerecht helemaal af. De reblochon-kaas geeft een pittige, smeuïge smaak waar de Franse tartiflette zo bekend om staat. Dit gerecht is een echte winterfavoriet en kan je serveren met knapperig brood en gekookte sperzieboontjes, of andere groente.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 750 gr aardappelschijfjes (vers of voorgegaard)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine spitskool (circa 500 gr)
- 150 gr spekblokjes
- 100 ml witte droge wijn
- 200 ml crème fraîche
- 6 takjes tijm
- 160 gr reblochon kaas (of brie of camembert)
- peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden (boven-en onderwarmte) of 200 graden (hetelucht).
Gebruik je verse aardappelschijfjes (die je zelf van aardappels snijdt)? Kook deze dan in gezouten water in 7-8 minuten net gaar. Haal ze uit de pan, laat ze uitlekken in een vergiet.
Gebruik je voorgegaarde kant-en-klare aardappelschijfjes? Je kunt dan de stap overslaan of ze toch héél even extra voorkoken, controleer wel na circa 3-4 minuten hoe gaar ze zijn.
Haal de schil van de ui en knoflook en snijd de ui in ringen en hak de knoflook fijn. Snijd de spitskool in dunne reepjes, dit gaat het makkelijkste met een mandoline. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur, bak de spekblokjes rondom bruin en krokant. Voeg ui, knoflook en spitskool toe en bak al omscheppend in circa 6-8 minuten zacht en goudbruin.
Tip: Voor een vega variant laat je de spekblokjes weg, of vervang je ze voor plantaardige spekblokjes.
Schenk de witte wijn in een steelpannetje en laat tot de helft inkoken. Roer de crème fraîche er door, breng aan de kook en kook 1-2 minuten tot een saus. Ris de blaadjes van de tijm boven de saus. Breng op smaak met peper en zout.
Leg de helft van de aardappelplakjes in een ovenschaal (of, zoals op de foto, in een ovenbestendige pan). Verdeel de spekjes, kool en ui over de aardappels. Schep de helft van de saus er overheen en leg de rest van de aardappelplakjes er op. Verdeel het laatste beetje saus over de aardappelplakjes. Zet de ovenschaal in de oven en bak 30-35 minuten. Snijd de reblochon kaas in plakken en leg ze over de saus, bak nog eens 5 minuten tot de kaas gesmolten is. Garneer met wat extra tijm.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in