Haricots verts
Het ideale bijgerecht – zeker met kerst – zijn deze haricots verts met een twist. Haricots verts combineren namelijk supergoed met het knapperige van amandelschaafsel en het rokerige van spek. Dit recept is voor 6-8 personen; kook je voor een kleinere groep of wil je het gewoon doordeweeks eten? Halveer dan gerust het recept.
Het ideale bijgerecht
Het begint allemaal met het beetgaar koken van de boontjes, wat slechts een paar minuten duurt. Terwijl die koken, rooster je het amandelschaafsel tot goudbruin. Voeg een vleugje sinaasappelrasp toe voor een frisse twist. Het spek bak je tot het heerlijk knapperig is. Het opmaken van deze haricots verts is net zo leuk als het eten ervan. Leg de boontjes op een schaal, strooi het amandel-sinaasappelmengsel erover, gevolgd door het spek. Maak het af met wat geraspte Parmezaanse kaas en een zigzag van balsamico cremosa. Een eenvoudig, maar o zo smaakvol bijgerecht dat zeker in de smaak zal vallen!
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 750 gr haricots verts
- 70 gr amandelschaafsel
- 1 sinaasappel
- 150 gr plakjes gerookt ontbijtspek
- 40 gr Parmezaanse kaas
- 2-3 el balsamico cremosa
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak de haricots verts schoon. Breng een grote pan met zout aan de kook. Voeg de haricots verts toe en kook ze in ongeveer 3-4 minuten beetgaar.
Toast ondertussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot ze donkere plekjes krijgen Schud ze uit de pan op een bord en bestrooi ze met wat zout. Rasp de schil van de sinaasappel boven het amandelschaafsel en meng dit goed door elkaar.
Bak de plakjes spek in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat ze afkoelen en breek ze in kleine stukjes.
Leg de haricots verts op een mooie schaal, bestrooi met het amandelschaafsel, stukjes spek en sinaasappelrasp. Rasp de Parmezaanse kaas er overheen en zigzag er wat balsamico cremosa over.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Hoe krijg ik de haricots verts precies beetgaar?
Kook ze in ruim gezouten water en proef na drie minuten even. Ze moeten nog een lichte bite hebben. Spoel ze daarna kort af onder koud water zodat ze mooi groen blijven en niet doorgaren. Dat voorkomt dat ze slap worden op de schaal.
-
Kan ik dit bijgerecht voorbereiden?
Ja, heel goed zelfs. Je kunt de boontjes alvast kort voorkoken en goed laten afkoelen. Bewaar ze daarna droog in de koelkast. Het amandelschaafsel en spek kun je ook vooraf roosteren en bakken. Voeg vlak voor het serveren pas alles samen zodat het knapperig blijft.
-
Wat als mijn amandelschaafsel snel verbrandt?
Zet het vuur iets lager en blijf erbij; amandelschaafsel kleurt ineens heel snel. Schud regelmatig met de pan voor een gelijkmatige kleur. Haal het meteen uit de pan zodra het bruin begint te worden, want het gaart op het bord nog iets door.
-
Kan ik het spek vervangen?
Zeker. Voor een vegetarische versie kun je het spek weglaten of kiezen voor vega spek of geroosterde panko met een snufje gerookt paprikapoeder voor een rokerige crunch. Ook gebakken ui of sjalotjes zijn lekker en geven wat extra diepte.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
