fbpx
Menu

Indonesische Rendang

Ik ben eerlijk gezegd helemaal niet zo bekend met de Aziatische keuken. Dat komt ook omdat het vroeger niet tot mijn favoriete cuisines behoorde! Ik zeg vroeger, want dat is nu wel anders. Ik ben er dol op en ik probeer ook iedere keer nieuwe gerechten uit. De Indonesische keuken is tot nu toe mijn favoriet. Rendang is een heerlijk stoofpotje van rundvlees gestoofd in kokosmelk en behoort tot één van mijn favoriete Indonesische recepten.

Rendang is super makkelijk om te maken. Je kunt ook kant en klare boemboes gebruiken, maar zelf maken is ook niet ingewikkeld. Zoals het met alles stoofpotjes gaat duurt het even voordat het klaar is. Hoe langer het vlees staat, hoe lekkerder het wordt. Stiekem vind ik het de volgende dag het allerlekkerste.

indonesische rendang

Ingrediënten voor 4 personen
500 gr rundvlees (riblappen)
2 tenen knoflook gehakt
2 uien gehakt
1 tl laos
1 – 2 tl sambal
1 tl komijn
1 tl korianderzaad
1 tl kurkuma
2 blaadjes laurier
3 cm verse gember
1 stengel sereh geplet
400 ml kokosmelk
Zout

Zo maak je het
Snij het rundvlees in blokjes en bak het aan in wat olijfolie.

Voeg de gesnipperde ui, de gehakte knoflook, de sambal en alle specerijen toe.

Bak dit geheel goed aan. Door verhitting komen de smaken vrij.

Voeg de kokosmelk, de laurier, de gekneusde sereh en de verse gember toe.

Laat de rendang gedurende 2,5 uur zachtjes stoven.

Breng de rendang op smaak met iets zout. Verwijder de laurier, sereh en verse gember voor het serveren.

Serveer het stoofvlees met rijst en sajoer boontjes. (=pittige boontjes)

indonesische rendang

 

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

50 reacties

  • John
    23 april 2018 om 17:31

    Hij is heerlijk. Zojuist een kilo gemaakt, heb er trouwens wel wat rawit doorheen gedaan. Vraag mij alleen af hoe ik op het eind de gember van het vlees kan onderscheiden. Had er 4 stukken in gedaan en kan er maar 3, en dat met moeite, terugvinden. Iemand tips?

    Beantwoorden
  • Irene
    13 april 2018 om 13:38

    ik doe er pas op het laast de kokosmelk bij, maar samen met de ui fruit ik even wat geraspte kokos, wel heel voorzichtig, want het moet niet aanbranden. Rendang niet aangebraden maar gekookt ik ook erg lekker. In dat geval doe je het vlees, nadat je de ui etc hebt aangebakken erbij. En wat ook kan is alles koken. Dan heb je het super mager en nog steeds erg lekker.

    Beantwoorden
  • Amandaz31
    24 oktober 2017 om 17:10

    Ik was met volle moed begonnen aan het recept maar na 15 min laag vuur (lager kon echt niet meer) was al het kokosmelk verdwenen en de rest aangebrand :-(

    Beantwoorden
  • Math Gerards
    25 oktober 2017 om 09:06

    Ik zet alle stoofgerechten in de oven op een temperatuur tussen 100 en 110 graden. Geen aanbranden, geen verdwijnen van vocht

    Beantwoorden
  • Maria
    29 juni 2018 om 20:12

    Je moet er een deksel opdoen

    Beantwoorden
  • Mary Koreneef
    30 maart 2017 om 20:44

    Ik heb een graag bij mij staat alles nu lekker te shuddered,maar Ik vind het zo dun,kan Ik het straks ergens mee verdikken ?

    Beantwoorden
  • Michel Høken
    3 juni 2017 om 16:36

    Ik zou t niet verdikken (maizena) maar opscheppen met gaatjeslepel ofzoiets.

    Beantwoorden
  • Savannah de Boer
    12 maart 2017 om 10:05

    Echt een heerlijk gerecht (waren weer even terug in bali met het eten), bij mij verdampte het snel dus heb er meer kokosmelk bij gedaan tussendoor. Maar pauline willekeurige sambal gebruik jij?

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 maart 2017 om 10:16

    Ik gebruik meestal oelek van de Toko.

    Beantwoorden
  • Sarah ann dirks
    14 februari 2017 om 23:27

    Vandaag deze rendang gemaakt, alleen zonder de sereh, bij de plaatselijke super verkochten ze deze niet, ikzelf, man en oudste zoon vonden m heerlijk!! Volgende keer gaat er wel een rood pepertje bij! Maar een super makkelijk en lekker recept, dank Pauline!!!

    Beantwoorden
  • Desiree
    22 januari 2017 om 16:17

    Ik heb het recept geprobeerd en ben enorme fan! Ik kan momenteel geen genoeg krijgen van Rendang en heb het daarom ook gedeeld op mijn eigen blog...

    Beantwoorden
  • Lotte
    7 januari 2017 om 13:34

    Ik heb nu alles bij elkaar gedaan maar de kleur is meer als een curry (geel) en niet bruin zoals bij jou. Gaat dat nog veranderen als hij langer op staat?

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 januari 2017 om 15:18

    Heb je het vlees goed aangebraden, want daar komt de bruine kleur vandaan.

    Beantwoorden
  • Miss Machine
    12 juli 2016 om 12:44

    Ook goed om te vermelden dat Rendang van origine een zeer pittig gerecht is. Een eetlepel sambal is dus niets haha! Bij een pond rundvlees gaan wel 20 rawits, dat zijn kleine rode zeer hete pepertjes. Mensen die pittig eten heerlijk vinden, weten dan dat zij dit er gerust in kunnen doen. Mensen die niet zo heel heet willen eten, kun je adviseren om gewoon lomboks (Spaanse pepers) te gebruiken en die te ontpitten! Wel handschoentjes aan dan.. Gebruik dan ongeveer 3 ontpitte lomboks op een pond rundvlees.

    Beantwoorden
  • Gerard Scholtalbes
    14 mei 2016 om 17:20

    Kan kokosmelk ook geschift zijn net als melk. Na een blikje nog 100 ml uit het volgende blikje viel me op dat de saus heet en zurig was. Hij leek ook wel geschift. I het tweede blikje bleef een licht blauwe wat waterige massa achter. Per ongeluk had ik light. Doodzonde bij kokosmelk.
    IK denk dat ik alles maar weg mieter. Kokosmelk moet toch een volle zachte wat zoetige smaak hebben.

    Beantwoorden
  • Pauline
    16 mei 2016 om 13:53

    Heb je het wel goed gemengd? Kokosmelk scheidt van zichzelf in crème en water. Dus je moet het blikje eerst even schudden.

    Beantwoorden
  • Anna-Karina
    16 mei 2016 om 16:31

    Oeps misschien had je toevallig deze? http://www.productwaarschuwing.nl/2016/05/terughaalactie-fair-trade-original-kokosmelk-400ml/

    Beantwoorden
  • Linda
    23 maart 2016 om 02:19

    Heerlijk, maar ik snap alleen de 1,5 uur sudderen niet. Dan is het bij mij het vlees nog echt niet lekker mals.

    Beantwoorden
  • Nelleke
    13 november 2015 om 18:34

    Heb het net gemaakt en het staat nu te sudderen in de slowcooker. Morgen gaan we Franse vrienden hiermee kennis laten maken. Het wordt vast een succes want de saus is nu al erg lekker. Bedankt!

    Beantwoorden
  • Miranda
    3 oktober 2015 om 19:27

    Ik vraag me af of een eetlepel sambal niet errug veel is.... wij fikten weg.... maar verder superlekker!!!! Voor herhaling vatbaar maar dan maar met theelepeltje sambal!

    Beantwoorden
  • Pauline
    3 oktober 2015 om 20:11

    Ja inderdaad misschien wel. Hangt ook van de pittigheid van je sambal af. Ik heb het even aangepast.

    Beantwoorden
  • Miranda
    4 oktober 2015 om 08:23

    Top!

    Beantwoorden
  • Clarinda.
    15 september 2015 om 21:47

    toch vreemd dat nadat er een paar mensen een fout zien, dit niet word gecorriceerd in het recept...

    Beantwoorden
  • Annika
    16 september 2015 om 09:23

    Het is inmiddels aangepast hoor. Door drukte schiet dat er nog wel eens bij in.

    Beantwoorden
  • luc
    21 februari 2015 om 22:13

    Beste Pauline

    Dank voor het recept! Normaal ben ik van de kant en klare kruidenpastas.....maar dit is zoveel lekkerder! toeval wilde dat ik wel alles in huis had van kruiden tot citroengras in de vriezer:) Wat een feest om dit te maken......zo hadden we een indonesche tafel vanavond Rendang, Sajoer boontjes; zelfgemnaakte loempias en gebakken banaan.......De kids hebben geholpen en gesmuld!.......doei

    Beantwoorden
  • Rox
    19 februari 2014 om 19:09

    Geweldige site!
    Persoonlijk ben ik geen grote fan van kokosmelk, kan ik het misschien vervangen door kookroom, creme fraiche oid?

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 februari 2014 om 20:08

    Ja kookroom is prima ;)

    Beantwoorden
  • Henk
    3 oktober 2013 om 22:15

    Mooie site!

    Zijn de korianderzaad en komijn gemalen of als geheel toegevoegd?

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 oktober 2013 om 13:32

    Ik heb het nu in zijn geheel gedaan. Je kunt ze ook even kneuzen in de vijzel.

    Beantwoorden
  • Laura van Vught
    2 oktober 2013 om 11:00

    Dit recept was heerlijk :D Thanks Pauline. Ikzelf gebruik wel eens Roedjak.

    Bij de toko kun je ook Roedjak kruidenpasta's halen. Roedjak is lekker pittig en werkt ook heel goed met stoofvlees.
    Je fruit eerste een uitje aan en daarna de Roedjak kort aanfruiten! (ongeveer per 400gr vlees 1 zakje roedjak pasta), daarna bak je het stoofvlees (blokjes) kort aan en vul je de pan met water tot het vlees bijna onder staat. dan het vuur zo laag mogelijk zodat het nog net een beetje borrelt en dan 1:15 laten staan. Heerlijk met pandanrijst en gewokte groente.

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 oktober 2013 om 11:11

    Bedankt voor de tip :) Ik ga het even onthouden.

    Beantwoorden
  • Nicoline Maters
    10 september 2013 om 16:16

    Leuk dat je dit recept zo lekker vindt! Er staan alleen een paar fouten in: laos in een wit-rozige wortel ( in de Thaise keuken ook wel galanga-wortel) en kan dus niet vervangen worden door gember (djahé) poeder.
    Verder is het beter om geen olijfolie te gebruiken, dat heeft een te mediterrane smaak. Beter bij de gerechten past: arachideolie, rijstolie en/of kokosvet (bij Indische winkels in potten te koop).
    Nog een tip: het is goed de kokosmelk te verdelen in dikke en dunne kokosmelk. Na het fruiten van de ingredienten en vervolgens het vlees, giet je de dunne kokosmelk bij. Als het vlees zacht is pas de dikke, op een laag pitje laten staan tot de olie komt bovendrijven.

    Beantwoorden
  • Freek
    8 februari 2013 om 18:05

    Heerlijk recept!
    Heb er er zelf het volgende nog aan toegevoegd.
    Een kuipje Stegeman satésaus
    twee plakken ontbijtkoek
    Géén zout!
    Alles in totaal vier uur laten sudderen.
    Je vreet je vingers er bij op.

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 februari 2013 om 13:17

    Dat geloof ik meteen :)

    Beantwoorden
  • Anke
    18 januari 2013 om 18:30

    Het is een keuken die ik ook heerlijk vind, maar nog niet genoeg zelf maak. Ik ga dit bewaren op pinterest.

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 januari 2013 om 23:32

    Oh nee dat meen je haha ik moet mij er maar eens goed in verdiepen ;)

    Beantwoorden
  • Femke (Smaakmaakster)
    17 januari 2013 om 22:54

    Haha. Ik heb er ook nog eentje voor je: rendang is gewoon het stoofgerecht en kun je met van alles maken (kip, ingewanden, etc). Rendang is dus niet per se een runderstoofgerecht. ;-)

    Succes met je ontdekking van Aziatische gerechten! Ik ben dol op Vietnamees en Indiaas, twee totaal verschillende keukens.

    Beantwoorden
  • Life is sweet
    17 januari 2013 om 16:59

    Dit ziet er idd heel lekker uit
    Morgen eet ik voor het eerst Indonesisch (etentje met collega's), maar jouw recept is ook echt wel de moeite om te proberen denk ik :-)

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 januari 2013 om 14:04

    Haha maar goed dat ik die eerste zin in mijn blog er bij heb gezet :)

    Beantwoorden
  • Michiel
    17 januari 2013 om 13:41

    Ziet er lekker uit!
    Ik moet ook een kleine verbetering toevoegen:
    Laos is hetzelfde als galanga. Het is een broertje van gember, maar proeft toch serieus anders.

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 januari 2013 om 13:11

    Haha nogal ja :) Tot vanavond!

    Beantwoorden
  • Laura's Bakery
    17 januari 2013 om 10:33

    Jij bent wel helemaal into de kokos he? ;)\nTot vanavond, gezellig :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 januari 2013 om 10:24

    Oh wat goed dat je dat zegt, tnx voor de uitleg :)

    Beantwoorden
  • Door
    17 januari 2013 om 09:32

    Dit recept voor rendang ziet er erg goed uit!
    Maar ik moet je stiekem wel verbeteren; sajoer is een nat groentegerecht, het kan met verschillende soorten groenten zijn. Je hebt bijvoorbeeld sajoer asem en sajoer lodeh. In dit geval is het sajoer boontjes.

    Beantwoorden
  • Emma
    18 maart 2015 om 13:10

    Ja en laos is geen gember maar laos. De Indonesische benaming voor gemberpoeder is djahé. Laospoeder komt van de laoswortel, die wel familie is van de gemberwortel maar het is absoluut niet hetzelfde product!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen