fbpx

Chili Con Carne

chili con carne

Chili Con Carne

Ik ben dol op chili con carne. Vroeger niet, toen moest ik er niks van hebben. In groep 8 ging ik op kamp naar Ameland. Verschrikkelijk vond ik dat. En het eten vond ik helemaal niks, we aten dan chili con carne. Toen werd ik niet heel gelukkig van een bonen stoofschotel, maar tegenwoordig is het mijn favo comfortfood. Onlangs maakte ik opnieuw kennis met chili en nu ben ik hooked. Het is niet alleen heel easy om te maken, maar ook super voedzaam. Bonen zijn enorm vezelrijk en vooral ook heel veelzijdig in gebruik. In mijn boek plaatste ik bijvoorbeeld een recept voor chili sin carne (zonder vlees dus) en in mijn nieuwste boek staat een witte chili. Gemaakt van witte bonen. Ook heerlijk.

Tijdens onze reis in Amerika maakte M. kennis met een Chili Dog. Na een lange reis door Death Valley waren we uiteindelijk in een klein plaatsje in Nevada beland. Het was even terug in de tijd met een heuse Saloon waar maar liefst 3 gerechten op het menu stonden. Een Hot Dog, een Chili Dog of een Big Bowl of Chili. M. ging voor de chili dog en dat was best ik lekker. Toch kreeg ik ondanks de warme temperaturen aldaar trek in chili en zodoende maakte ik bij thuiskomst in Nederland een big bowl oftewel chili con carne! Heerlijk met dit koude gure weer!

Ingrediënten voor 4 personen
250 gr gehakt
2 uien in stukjes
1 rode paprika in blokjes
2 blikjes chili bonen à 400 gr
2 blikken tomatenblokjes
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 tl chilivlokken
Zeezout

Bereidingswijze
Fruit de ui aan in een grote pan met wat olijfolie.

Voeg de komijn, de paprikapoeder en de chilivlokken toe en bak dit kort mee.

Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit rul.

Voeg de blokjes paprika toe en bak deze kort mee.

Laat de chilibonen uitlekken (niet wassen) en doe ze samen met de tomatenblokjes in de pan.

Laat het geheel ongeveer 15 minuten stoven op een zacht vuur.

Breng de Chili con carne op smaak met wat zout.

Garneer de chili eventueel met een beetje room of yoghurt en serveer het met geraspte kaas en tortillachips.

Je kunt het gehakt eventueel ook weglaten, dan heb je chili sin carne.

chili con carne

 

Restaurant Specktakel Haarlem
Review Ottolenghi Het Kookboek
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

37 Comments
 • Irène Mols

  2 februari 2017 at 19:38 Beantwoorden

  Hoi Pauline, ongeveer een half jaar geleden ontdekte ik, na een lange periode van ziek zijn en zodoende geen eetlust hebben en op sondevoeding leven, jouw foodblog. Het was precies het juiste zetje dat ik nodig had om het plezier in koken en eten terug te vinden. Sindsdien heb ik al aardig wat recepten van jouw hand bereid en met heel veel smaak opgegeten. Vanavond smulden mijn man en ik van je chili con carne. Het voelt zo tof om eindelijk zonder pakjes en zakjes te kunnen koken. Dankjewel voor je inspiratie! Groetjes, Irène

  • Pauline

   6 februari 2017 at 10:58 Beantwoorden

   Nou wat leuk om te horen. Wat fijn dat je weer kunt eten en het plezier terug gevonden hebt. Daar doe ik het voor.

 • Bo

  14 januari 2017 at 10:12 Beantwoorden

  Hoi Pauline,

  Kan ik in plaats van de chilivlokken ook chilipoeder gebruiken?

  Groetjes Bo.

 • Ko

  12 december 2016 at 13:36 Beantwoorden

  Hey, was dat toevallig in Beatty Nevada? Daar had ik met mijn vriendin een soortgelijke ervaring. Dat was in ieder geval de beste chili die ik ooit heb geproefd.

 • Janine

  9 november 2016 at 14:24 Beantwoorden

  Ook heel lekker met stukken (warm) Turks brood (met roomkaas)!

 • Karin London

  16 september 2016 at 12:33 Beantwoorden

  Heel lekker Pauline. Zeker voor herhaling.\r\nIk heb er ook blokjes chorizo doorheen gedaan. Was ook erg lekker\r\n\r\nGroetjes Karin

 • SPM Gommeren

  22 augustus 2016 at 22:26 Beantwoorden

  Beste Pauline, ik hoop dat je me dit vergeeft, maar Tamara probeert contact met me op te nemen, vandaar dat ik mij tot haar richt. Alvast bedankt.\r\n\r\nHallo Tamara, vepleging, 1988, Zaandam, Ferdinand Bolstraat? mijn e-mail is s.gommeren@web.de

 • Wendy

  1 mei 2016 at 18:10 Beantwoorden

  Ik heb hem nu een aantal keer gemaakt maar hij is echt behoorlijk nat. Is dat de bedoeling of doe ik iets niet goed? Lijkt van de blikjes tomaat af te komen.

  • Pauline

   2 mei 2016 at 18:54 Beantwoorden

   Je kunt hem langer in laten koken. Dan verdampt het vocht.

   • Sann

    11 september 2017 at 18:06 Beantwoorden

    Klopt idd! Ik heb nu 1 blik tomaten gebruikt ipv 2 en nog steeds (ondanks lang inkoken) is het meer soep dan chili! 😂

 • Marion Zigterman

  26 april 2016 at 18:25 Beantwoorden

  Echt heel lekker! Net gemaakt!\r\nDit is zeker weten m’n nieuwe favoriete snel klaar eten!

  • Pauline

   27 april 2016 at 20:30 Beantwoorden

   Ja de mijne ook. Een van de weinige gerechten die ik vaker dan één keer maak.

 • riekje

  23 maart 2016 at 08:44 Beantwoorden

  het was heerlijk! de kinderen vonden het ook lekker! vooral door de nacho’s die erbij zaten.

  • Pauline

   23 maart 2016 at 18:28 Beantwoorden

   Geloof ik meteen, wie wil er nou geen chips bij haar avondeten 😉

 • Daniëlle

  21 februari 2016 at 17:36 Beantwoorden

  Hoi hoi, \r\n\r\nVandaag gemaakt en het smaakt heerlijk! Lekker met doritos chips erbij hmmm. \r\n\r\nGroetjes Daniëlle

 • Stephane Gommeren

  3 februari 2016 at 11:20 Beantwoorden

  Beste Pauline,\r\n\r\neen erg lekker recept en vrij eenvoudig te bereiden. \r\nJouw boyfriend en zijn 75 gram rijst zijn maar een stelletje geluksvogels.

  • Tamara Cobos

   18 maart 2016 at 22:32 Beantwoorden

   Hallo, Ik weer niet hoe ik mijn vraag moet stellen. Ik ben op zoek naar een persoon die ik heb gekent toen ik in nederland woonde en( ook) Stephane Gommeren heet. Kan iemand mij helpen om contact met hem op te nemen. Als hij dat ook wens. Ik heet Tamara Kok-Cobos. Thanks

 • Marieke

  20 januari 2016 at 10:42 Beantwoorden

  Ook heel lekker; net voor het opdienen taugé erdoor!

 • Linda

  8 december 2015 at 09:21 Beantwoorden

  Kan ik voor de kinderen chilibonen vervangen door Hollandse bruine bonen, zodat het minder pittig is?

 • Vivian

  10 november 2015 at 13:03 Beantwoorden

  Stukjes ananas er doorheen is ook lekker!

 • Carola Vlierboom

  9 september 2015 at 12:19 Beantwoorden

  Hoi Pauline, graag zou ik deze chili vanavond willen maken. Ondanks dat we hier enorme lekkerbekken zijn, is er 1 ding dat we echt niet lekker vinden en dat is paprika. Wat zou een goed alternatief kunnen zijn denk jij?\r\n\r\nGroet,Carola

 • Suzan

  27 mei 2015 at 21:24 Beantwoorden

  Heb het vandaag voor het eerst gemaakt, ook al was het er niet echt weer voor ,:-) En het was heerlijk!! We hebben allemaal zitten smullen! We hadden een portie over welke ik aan mijn schoonmoeder wilde geven, maar dat mocht niet van mijn man; die vond het te lekker om weg te geven 🙂 Voor ons nooit meer een pakje!!

 • Maureen peters

  1 oktober 2014 at 13:28 Beantwoorden

  Welke room kan ik het beste gebruiken?

 • Diandra

  24 augustus 2014 at 18:44 Beantwoorden

  Oh heerlijk!\r\nHoe veek gram (zilvervlies)rijst gebruik jij per persoon (man/vrouw)?

  • Pauline

   24 augustus 2014 at 22:10 Beantwoorden

   Ongeveer 50 gr voor mij en 75 gr voor de boyfriend

 • regina

  23 augustus 2014 at 21:44 Beantwoorden

  Dit lijkt veel op het recept zoals ik het vaak maak, bij mij gaat er altijd nog een dikke theelepel kaneel bij in. Echt verrassend lekker. Heb ik van Jamie Oliver geleerd.

 • Marloes

  24 maart 2014 at 12:22 Beantwoorden

  Klinkt heerlijk, ik ga deze vanavond eens proberen. Wij eten dit vaak met gebakken rijst. Al een aantal keer chili con carne gemaakt met behulp van zo’n zakje van Honig mix toe te voegen, maar hierdoor werd het behoorlijk smakeloos.

 • Suus

  23 oktober 2013 at 17:48 Beantwoorden

  Lekker, ik heb er ook nog knoflook, kaneel, cacao en maiskorrels aan toegevoegd!

  • Els

   14 november 2013 at 19:15 Beantwoorden

   Klinkt goed ,ik maak hem altijd met nog 2 eetl. verse citroen en een scheutje stevia naar smaak. En als je één blikje tom. gebruikt is het ook lekker met tortilla chips met een laagje geraspte kaas even in de oven en smullen maar.

Plaats een reactie