fbpx
Menu

Chili Con Carne

Ik ben dol op chili con carne. Vroeger niet, toen moest ik er niks van hebben. In groep 8 ging ik op kamp naar Ameland. Verschrikkelijk vond ik dat. En het eten vond ik helemaal niks, we aten dan chili con carne. Toen werd ik niet heel gelukkig van een bonen stoofschotel, maar tegenwoordig is het mijn favo comfortfood. Onlangs maakte ik opnieuw kennis met chili en nu ben ik hooked. Het is niet alleen heel easy om te maken, maar ook super voedzaam. Bonen zijn enorm vezelrijk en vooral ook heel veelzijdig in gebruik. In mijn boek plaatste ik bijvoorbeeld een recept voor chili sin carne (zonder vlees dus) en in mijn nieuwste boek staat een witte chili. Gemaakt van witte bonen. Ook heerlijk.

Tijdens onze reis in Amerika maakte M. kennis met een Chili Dog. Na een lange reis door Death Valley waren we uiteindelijk in een klein plaatsje in Nevada beland. Het was even terug in de tijd met een heuse Saloon waar maar liefst 3 gerechten op het menu stonden. Een Hot Dog, een Chili Dog of een Big Bowl of Chili. M. ging voor de chili dog en dat was best ik lekker. Toch kreeg ik ondanks de warme temperaturen aldaar trek in chili en zodoende maakte ik bij thuiskomst in Nederland een big bowl oftewel chili con carne! Heerlijk met dit koude gure weer!

Ingrediënten voor 4 personen
250 gr gehakt
2 uien in stukjes
1 rode paprika in blokjes
2 blikjes chili bonen à 400 gr
2 blikken tomatenblokjes a 400 gr
1 tl paprikapoeder
1 tl komijn
1 tl chilivlokken
Zeezout

Bereidingswijze
Fruit de ui aan in een grote pan met wat olijfolie.

Voeg de komijn, de paprikapoeder en de chilivlokken toe en bak dit kort mee.

Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit rul.

Voeg de blokjes paprika toe en bak deze kort mee.

Laat de chilibonen uitlekken (niet wassen) en doe ze samen met de tomatenblokjes in de pan.

Laat het geheel ongeveer 15 minuten stoven op een zacht vuur.

Breng de Chili con carne op smaak met wat zout.

Garneer de chili eventueel met een beetje room of yoghurt en serveer het met geraspte kaas en tortillachips.

Je kunt het gehakt eventueel ook weglaten, dan heb je chili sin carne.

chili con carne

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

47 reacties

 • Heni Pakema
  6 april 2019 om 16:21

  Dit lijkt me ook een lekker recept. Ik lees op chili-concarne.nl dat je ook andere bonen of bijvoorbeeld doperwten kunt gebruiken. Heb jij daar ervaring mee of is dat niet lekker?

  Beantwoorden
 • Pauline
  8 april 2019 om 10:33

  Dat kan zeker, je kan allerlei peulvruchten toevoegen. Zelf houd ik hem het liefst klassiek.

  Beantwoorden
 • Friet
  19 maart 2019 om 21:15

  Dit recept lijkt me heerlijk.Maar ik vind komijn niet lekker. Kun je een ander ingredient gebruiken? B.V. cajun kruiden?

  Beantwoorden
 • Annika
  20 maart 2019 om 15:09

  Je kunt het ook gewoon achterwege laten.

  Beantwoorden
 • Samantha
  15 maart 2019 om 20:47

  Hoeveel gram tomatenblokjes doe je erin?

  Beantwoorden
 • Pauline
  18 maart 2019 om 09:19

  800 gram

  Beantwoorden
 • Marjolein Benard
  10 januari 2019 om 11:24

  Ha Pauline, is er iets waarmee ik de paprika/paprikapoeder kan vervangen? Ik krijg er migraine van, maar ben wel dol op chili con carne!

  Beantwoorden
 • Pauline
  10 januari 2019 om 14:37

  Je kan het weglaten en misschien een beetje chipotle peper toevoegen, voor een beetje rokerige smaak.

  Beantwoorden
 • rita dhont
  15 december 2018 om 12:54

  In plaats van de tomatenblokjes gebruikte ik een blikje tomatenpuree en lengde aan met groentebouillon. Op deze manier is de smaak van tomaat intenser en kan je de gewenste smeuīgheid zelf bepalen. Overigens bijzonder lekker recept, Pauline! Voor de eerste keer gemaakt en het werd een voltreffer!

  Beantwoorden
 • Irène Mols
  2 februari 2017 om 19:38

  Hoi Pauline, ongeveer een half jaar geleden ontdekte ik, na een lange periode van ziek zijn en zodoende geen eetlust hebben en op sondevoeding leven, jouw foodblog. Het was precies het juiste zetje dat ik nodig had om het plezier in koken en eten terug te vinden. Sindsdien heb ik al aardig wat recepten van jouw hand bereid en met heel veel smaak opgegeten. Vanavond smulden mijn man en ik van je chili con carne. Het voelt zo tof om eindelijk zonder pakjes en zakjes te kunnen koken. Dankjewel voor je inspiratie! Groetjes, Irène

  Beantwoorden
 • Pauline
  6 februari 2017 om 10:58

  Nou wat leuk om te horen. Wat fijn dat je weer kunt eten en het plezier terug gevonden hebt. Daar doe ik het voor.

  Beantwoorden
 • Bo
  14 januari 2017 om 10:12

  Hoi Pauline, Kan ik in plaats van de chilivlokken ook chilipoeder gebruiken? Groetjes Bo.

  Beantwoorden
 • Pauline
  16 januari 2017 om 15:45

  Yes dat kan ook.

  Beantwoorden
 • Ko
  12 december 2016 om 13:36

  Hey, was dat toevallig in Beatty Nevada? Daar had ik met mijn vriendin een soortgelijke ervaring. Dat was in ieder geval de beste chili die ik ooit heb geproefd.

  Beantwoorden
 • Pauline
  12 december 2016 om 14:34

  Haha ja dat klopt :)

  Beantwoorden
 • Janine
  9 november 2016 om 14:24

  Ook heel lekker met stukken (warm) Turks brood (met roomkaas)!

  Beantwoorden
 • Karin London
  16 september 2016 om 12:33

  Heel lekker Pauline. Zeker voor herhaling.
  Ik heb er ook blokjes chorizo doorheen gedaan. Was ook erg lekker

  Groetjes Karin

  Beantwoorden
 • Pauline
  19 september 2016 om 13:41

  Ohh goed idee. I love chorizo.

  Beantwoorden
 • SPM Gommeren
  22 augustus 2016 om 22:26

  Beste Pauline, ik hoop dat je me dit vergeeft, maar Tamara probeert contact met me op te nemen, vandaar dat ik mij tot haar richt. Alvast bedankt.

  Hallo Tamara, vepleging, 1988, Zaandam, Ferdinand Bolstraat? mijn e-mail is s.gommeren@web.de

  Beantwoorden
 • Wendy
  1 mei 2016 om 18:10

  Ik heb hem nu een aantal keer gemaakt maar hij is echt behoorlijk nat. Is dat de bedoeling of doe ik iets niet goed? Lijkt van de blikjes tomaat af te komen.

  Beantwoorden
 • Pauline
  2 mei 2016 om 18:54

  Je kunt hem langer in laten koken. Dan verdampt het vocht.

  Beantwoorden
 • Sann
  11 september 2017 om 18:06

  Klopt idd! Ik heb nu 1 blik tomaten gebruikt ipv 2 en nog steeds (ondanks lang inkoken) is het meer soep dan chili! 😂

  Beantwoorden
 • Mandy van den berg
  7 maart 2019 om 18:21

  Totaal geen last van... goed laten sudderen en ik had er een beetje tomaten puree aan toegevoegd.

  Beantwoorden
 • Marion Zigterman
  26 april 2016 om 18:25

  Echt heel lekker! Net gemaakt!
  Dit is zeker weten m'n nieuwe favoriete snel klaar eten!

  Beantwoorden
 • Pauline
  27 april 2016 om 20:30

  Ja de mijne ook. Een van de weinige gerechten die ik vaker dan één keer maak.

  Beantwoorden
 • riekje
  23 maart 2016 om 08:44

  het was heerlijk! de kinderen vonden het ook lekker! vooral door de nacho's die erbij zaten.

  Beantwoorden
 • Pauline
  23 maart 2016 om 18:28

  Geloof ik meteen, wie wil er nou geen chips bij haar avondeten ;)

  Beantwoorden
 • Daniëlle
  21 februari 2016 om 17:36

  Hoi hoi,

  Vandaag gemaakt en het smaakt heerlijk! Lekker met doritos chips erbij hmmm.

  Groetjes Daniëlle

  Beantwoorden
 • Stephane Gommeren
  3 februari 2016 om 11:20

  Beste Pauline,

  een erg lekker recept en vrij eenvoudig te bereiden.
  Jouw boyfriend en zijn 75 gram rijst zijn maar een stelletje geluksvogels.

  Beantwoorden
 • Tamara Cobos
  18 maart 2016 om 22:32

  Hallo, Ik weer niet hoe ik mijn vraag moet stellen. Ik ben op zoek naar een persoon die ik heb gekent toen ik in nederland woonde en( ook) Stephane Gommeren heet. Kan iemand mij helpen om contact met hem op te nemen. Als hij dat ook wens. Ik heet Tamara Kok-Cobos. Thanks

  Beantwoorden
 • SPM Gommeren
  22 augustus 2016 om 22:29

  Hallo Tamara,
  mijn e-mail is s.gommeren@web.de. We kennen elkaar door de verpleegopleiding, 1988. Groetjes, Stephane

  Beantwoorden
 • Inge Van Neerven - Katuin
  23 december 2017 om 14:15

  Haha, ik ben nu wel benieuwd of jullie elkaar gevonden hebben inmiddels!

  Beantwoorden
 • Marieke
  20 januari 2016 om 10:42

  Ook heel lekker; net voor het opdienen taugé erdoor!

  Beantwoorden
 • Linda
  8 december 2015 om 09:21

  Kan ik voor de kinderen chilibonen vervangen door Hollandse bruine bonen, zodat het minder pittig is?

  Beantwoorden
 • Annika
  8 december 2015 om 14:28

  Ja dat kan ook hoor!

  Beantwoorden
 • Vivian
  10 november 2015 om 13:03

  Stukjes ananas er doorheen is ook lekker!

  Beantwoorden
 • Carola Vlierboom
  9 september 2015 om 12:19

  Hoi Pauline, graag zou ik deze chili vanavond willen maken. Ondanks dat we hier enorme lekkerbekken zijn, is er 1 ding dat we echt niet lekker vinden en dat is paprika. Wat zou een goed alternatief kunnen zijn denk jij?

  Groet,Carola

  Beantwoorden
 • Suzan
  27 mei 2015 om 21:24

  Heb het vandaag voor het eerst gemaakt, ook al was het er niet echt weer voor ,:-) En het was heerlijk!! We hebben allemaal zitten smullen! We hadden een portie over welke ik aan mijn schoonmoeder wilde geven, maar dat mocht niet van mijn man; die vond het te lekker om weg te geven :-) Voor ons nooit meer een pakje!!

  Beantwoorden
 • Maureen peters
  1 oktober 2014 om 13:28

  Welke room kan ik het beste gebruiken?

  Beantwoorden
 • Pauline
  2 oktober 2014 om 10:08

  Zure room is heel lekker

  Beantwoorden
 • Diandra
  24 augustus 2014 om 18:44

  Oh heerlijk!
  Hoe veek gram (zilvervlies)rijst gebruik jij per persoon (man/vrouw)?

  Beantwoorden
 • Pauline
  24 augustus 2014 om 22:10

  Ongeveer 50 gr voor mij en 75 gr voor de boyfriend

  Beantwoorden
 • regina
  23 augustus 2014 om 21:44

  Dit lijkt veel op het recept zoals ik het vaak maak, bij mij gaat er altijd nog een dikke theelepel kaneel bij in. Echt verrassend lekker. Heb ik van Jamie Oliver geleerd.

  Beantwoorden
 • Pauline
  24 augustus 2014 om 11:31

  Oh goede tip, ga ik ook een keer proberen.

  Beantwoorden
 • Marloes
  24 maart 2014 om 12:22

  Klinkt heerlijk, ik ga deze vanavond eens proberen. Wij eten dit vaak met gebakken rijst. Al een aantal keer chili con carne gemaakt met behulp van zo'n zakje van Honig mix toe te voegen, maar hierdoor werd het behoorlijk smakeloos.

  Beantwoorden
 • Suus
  23 oktober 2013 om 17:48

  Lekker, ik heb er ook nog knoflook, kaneel, cacao en maiskorrels aan toegevoegd!

  Beantwoorden
 • Els
  14 november 2013 om 19:15

  Klinkt goed ,ik maak hem altijd met nog 2 eetl. verse citroen en een scheutje stevia naar smaak. En als je één blikje tom. gebruikt is het ook lekker met tortilla chips met een laagje geraspte kaas even in de oven en smullen maar.

  Beantwoorden

Reactie plaatsen