citroen maandzaad cake

Lemon Poppyseed Cake

Jaaa hierbij verklaar ik de lente voor geopend! Wat een heerlijke lentedag hadden we gisteren zeg. Ik word daar zo blij van, jullie ook? Ik was al van plan om iets te bakken, maar vanwege het zonnetje heb ik gekozen voor deze lemon poppyseed cake een zomerse cake, met citroen en maanzaad!

Dit recept komt uit het boek van de Humminbird bakery. Ik kreeg een aantal opmerkingen van jullie en ben toen eens op onderzoek uitgegaan. Het was voor mij inmiddels al weer even geleden dat ik het recept maakte, dus helemaal precies weet ik het niet meer. Wat blijkt, er stond een foutje in het boek. En dat hadden jullie goed gezien. Ik heb het recept aangepast en nu staat het goed.

Ingrediënten voor 1 cake
125 gr zachte roomboter
370 gr suiker (ik heb 270 gr genomen, voor mij meer dan genoeg)
350 gr bloem
25 gr maanzaad
1 el bakpoeder
Rasp van 2 citroenschillen (alleen het gele gebruiken)
1/4 liter volle melk
Snuf zout
4 eiwitten

Voor de icing
Het sap van 1 citroen
225 gr poedersuiker

lemon poppyseed cake

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Klop de boter samen met de suiker, de citroenrasp en het maanzaad, totdat het wit en luchtig is.

Voeg beetje bij beetje de melk toe, totdat alle melk in de massa is opgenomen. Het kan een beetje gaan schiften maar dat is niet erg.

Meng de bloem, het bakpoeder en een snuf zout in een andere kom en voeg dit beetje bij beetje bij het cake mengsel.

Zorg dat alle bloem goed opgenomen is in de massa. Neem ook de randen mee van de kom.

Klop in een vetvrije kom, de eiwitten stijf, totdat je de kom op zijn kop kunt houden en het eiwit niet verschuift.

Spatel de eiwitten voorzichtig door het cakebeslag.

Vet een cakevorm in en giet het mengsel in de vorm.

Bak de cake in ongeveer 45 minuten af op 170 graden. De cake is gaar als een prikker er schoon en droog uitkomt.

Meng het citroensap met de poedersuiker voor de icing. Als de cake afgekoeld is, besprenkel je deze met de icing. Strooi er eventueel nog wat extra maanzaad over.

citroen maandzaad cake

Quinoa salade met Marokkaanse kip en granaatappel
Vleespasteitjes
Bewaar
18 Comments
 • carla Middelkoop

  7 juni 2017 at 09:18 Beantwoorden

  Wat is de doorsnede of liter inhoud van de te gebruiken bakblikken?

 • Annemarijn

  4 juni 2017 at 16:01 Beantwoorden

  Hoi Pauline, waar kun je deze bakvorm kopen? Groetjes Annemarijn

  • Pauline

   6 juni 2017 at 15:14 Beantwoorden

   Oh ik weet niet meer precies waar ik deze gekocht heb. Vaak hebben ze bij Dille en Kamille wel dit soort bakvormen.

 • Lisette

  1 december 2015 at 21:31 Beantwoorden

  Hij was heeeeerlijk! Dankje voor t recept!

 • Peggy De Leeuw

  19 oktober 2015 at 23:23 Beantwoorden

  Kan je deze cake ook gebruiken (is ie stevig genoeg ?) voor cakedecoratie met figurines erboven op ?

 • Anna

  13 januari 2015 at 16:04 Beantwoorden

  Ziet er goed uit! Ik liep tegen hetzelfde probleem aan: er leek te veel bloem in te moeten. Ik heb er melk bij gedaan tot het weer op cakebeslag leek. Ook heb ik het recept van de hummingbird even opgezocht en ik denk dat er maar 345 gram bloem in moet (alles keer 1,5). \r\nHij staat nu in de oven dus ik ben benieuwd! En anders vanavond nog een keer proberen met minder bloem.\r\nSucces en bedankt voor alle heerlijke recepten!

  • Pauline

   13 januari 2015 at 18:37 Beantwoorden

   Jullie hebben helemaal gelijk. Het was voor mij al weer even geleden dat ik het recept heb gemaakt dus ik wist de ins en outs niet precies meer. Ik heb even onderzoek gedaan en nu blijkt dat er een foutje in het boek staat. Het moet zijn 350 gr bloem, ik heb het aangepast.

 • Delphine

  15 november 2014 at 19:10 Beantwoorden

  kloppen deze verhoudingen? met 560g bloem is het beslag bij mij ook helemaal niet meer lopend?

  • Pauline

   15 november 2014 at 19:36 Beantwoorden

   Ja ik heb het nog even nagelezen. Het is een recept van de hummingbird bakery.

 • wendy

  4 november 2014 at 18:52 Beantwoorden

  Hoi Pauline,\r\n\r\nNu, nog zonder het eiwit is het beslag echt heel erg vast, klopt dit? Of moet ik er meer melk bij doen, op deze manier is het namelijk niet te ‘gieten’ in de vorm maar te scheppen. Heb me verder precies aan je recept gehouden en ook 100 gr minder suiker gebruikt.\r\n\r\ngr wendy

  • Pauline

   5 november 2014 at 18:10 Beantwoorden

   Nee dat hoort niet. Het hoort gewoon te “lopen”

 • Bouchra

  3 oktober 2014 at 16:16 Beantwoorden

  Klopt het dat het een zwaar beslag is? Ik het gebakken en vond het meer een brooddeeg dan een cake beslag. Na een uur in de oven op 170 graden was het helaas nog niet gaar

  • Pauline

   3 oktober 2014 at 20:18 Beantwoorden

   Nee dat hoort niet. Het is wel echt een cakebeslag.

 • Nienke

  2 oktober 2014 at 22:50 Beantwoorden

  Er zijn zoveel soorten suiker, ik weet nooit zo goed wanneer je welke moet gebruiken. Wat heb je gebruikt je in dit recept Pauline?

 • Marja

  14 juli 2014 at 11:27 Beantwoorden

  Binnenkort jarig dus gaik deze maken , hij lijkt mij verrukkelijk

 • Annemieke

  13 juli 2014 at 17:31 Beantwoorden

  Die ga ik zeker maken! Heb een keer bij bagels&beans de lemon en poppy seed muffin gegeten, zo lekker. Als deze cake ook zo smaakt dan ben ik verkocht!

 • Mirjam

  13 juli 2014 at 17:13 Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk! Ben dol op citroen. Volgend weekend maar eens proberen. Helaas zijn niet alle ingredienten in huis. 🙂

 • Nicole

  13 juli 2014 at 17:04 Beantwoorden

  Hij lijkt me super, citroen is heerlijk in de zomer

Plaats een reactie