Menu

Lemon Poppyseed Cake

Jaaa hierbij verklaar ik de lente voor geopend! Wat een heerlijke lentedag hadden we gisteren zeg. Ik word daar zo blij van, jullie ook? Ik was al van plan om iets te bakken, maar vanwege het zonnetje heb ik gekozen voor deze lemon poppyseed cake een zomerse cake, met citroen en maanzaad!

Dit recept komt uit het boek van de Humminbird bakery. Ik kreeg een aantal opmerkingen van jullie en ben toen eens op onderzoek uitgegaan. Het was voor mij inmiddels al weer even geleden dat ik het recept maakte, dus helemaal precies weet ik het niet meer. Wat blijkt, er stond een foutje in het boek. En dat hadden jullie goed gezien. Ik heb het recept aangepast en nu staat het goed.

Ingrediënten voor 1 cake
125 gr zachte roomboter
370 gr suiker (ik heb 270 gr genomen, voor mij meer dan genoeg)
350 gr bloem
25 gr maanzaad
1 el bakpoeder
Rasp van 2 citroenschillen (alleen het gele gebruiken)
1/4 liter volle melk
Snuf zout
4 eiwitten

Voor de icing
Het sap van 1 citroen
225 gr poedersuiker

lemon poppyseed cake

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Klop de boter samen met de suiker, de citroenrasp en het maanzaad, totdat het wit en luchtig is.

Voeg beetje bij beetje de melk toe, totdat alle melk in de massa is opgenomen. Het kan een beetje gaan schiften maar dat is niet erg.

Meng de bloem, het bakpoeder en een snuf zout in een andere kom en voeg dit beetje bij beetje bij het cake mengsel.

Zorg dat alle bloem goed opgenomen is in de massa. Neem ook de randen mee van de kom.

Klop in een vetvrije kom, de eiwitten stijf, totdat je de kom op zijn kop kunt houden en het eiwit niet verschuift.

Spatel de eiwitten voorzichtig door het cakebeslag.

Vet een cakevorm in en giet het mengsel in de vorm.

Bak de cake in ongeveer 45 minuten af op 170 graden. De cake is gaar als een prikker er schoon en droog uitkomt.

Meng het citroensap met de poedersuiker voor de icing. Als de cake afgekoeld is, besprenkel je deze met de icing. Strooi er eventueel nog wat extra maanzaad over.

citroen maandzaad cake

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

19 reacties

 • HannaH
  8 maart 2019 om 12:18

  kenmerk van een cake is toch dat het uit gelijke delen bloem, boter en suiker bestaat?

 • carla Middelkoop
  7 juni 2017 om 09:18

  Wat is de doorsnede of liter inhoud van de te gebruiken bakblikken?

 • Pauline
  6 juni 2017 om 15:14

  Oh ik weet niet meer precies waar ik deze gekocht heb. Vaak hebben ze bij Dille en Kamille wel dit soort bakvormen.

 • Annemarijn
  4 juni 2017 om 16:01

  Hoi Pauline, waar kun je deze bakvorm kopen? Groetjes Annemarijn

 • Lisette
  1 december 2015 om 21:31

  Hij was heeeeerlijk! Dankje voor t recept!

 • Peggy De Leeuw
  19 oktober 2015 om 23:23

  Kan je deze cake ook gebruiken (is ie stevig genoeg ?) voor cakedecoratie met figurines erboven op ?

 • Pauline
  13 januari 2015 om 18:37

  Jullie hebben helemaal gelijk. Het was voor mij al weer even geleden dat ik het recept heb gemaakt dus ik wist de ins en outs niet precies meer. Ik heb even onderzoek gedaan en nu blijkt dat er een foutje in het boek staat. Het moet zijn 350 gr bloem, ik heb het aangepast.

 • Anna
  13 januari 2015 om 16:04

  Ziet er goed uit! Ik liep tegen hetzelfde probleem aan: er leek te veel bloem in te moeten. Ik heb er melk bij gedaan tot het weer op cakebeslag leek. Ook heb ik het recept van de hummingbird even opgezocht en ik denk dat er maar 345 gram bloem in moet (alles keer 1,5).
  Hij staat nu in de oven dus ik ben benieuwd! En anders vanavond nog een keer proberen met minder bloem.
  Succes en bedankt voor alle heerlijke recepten!

 • Pauline
  15 november 2014 om 19:36

  Ja ik heb het nog even nagelezen. Het is een recept van de hummingbird bakery.

 • Delphine
  15 november 2014 om 19:10

  kloppen deze verhoudingen? met 560g bloem is het beslag bij mij ook helemaal niet meer lopend?

 • Pauline
  5 november 2014 om 18:10

  Nee dat hoort niet. Het hoort gewoon te "lopen"

 • wendy
  4 november 2014 om 18:52

  Hoi Pauline,

  Nu, nog zonder het eiwit is het beslag echt heel erg vast, klopt dit? Of moet ik er meer melk bij doen, op deze manier is het namelijk niet te 'gieten' in de vorm maar te scheppen. Heb me verder precies aan je recept gehouden en ook 100 gr minder suiker gebruikt.

  gr wendy

 • Pauline
  3 oktober 2014 om 20:18

  Nee dat hoort niet. Het is wel echt een cakebeslag.

 • Bouchra
  3 oktober 2014 om 16:16

  Klopt het dat het een zwaar beslag is? Ik het gebakken en vond het meer een brooddeeg dan een cake beslag. Na een uur in de oven op 170 graden was het helaas nog niet gaar

 • Nienke
  2 oktober 2014 om 22:50

  Er zijn zoveel soorten suiker, ik weet nooit zo goed wanneer je welke moet gebruiken. Wat heb je gebruikt je in dit recept Pauline?

 • Marja
  14 juli 2014 om 11:27

  Binnenkort jarig dus gaik deze maken , hij lijkt mij verrukkelijk

 • Annemieke
  13 juli 2014 om 17:31

  Die ga ik zeker maken! Heb een keer bij bagels&beans de lemon en poppy seed muffin gegeten, zo lekker. Als deze cake ook zo smaakt dan ben ik verkocht!

 • Mirjam
  13 juli 2014 om 17:13

  Lijkt me heerlijk! Ben dol op citroen. Volgend weekend maar eens proberen. Helaas zijn niet alle ingredienten in huis. :)

 • Nicole
  13 juli 2014 om 17:04

  Hij lijkt me super, citroen is heerlijk in de zomer

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.