hele zalm met dukkah

Hele zalm met dukkah – Feel Good Food Kerstmenu

Vandaag deel ik exclusief een recept uit mijn nieuwe boek Feel Good Food. Deze hele zalm met dukkah vind ik namelijk heel goed bij kerst passen. Weet je wat het leuke is van dit recept?, het is supermakkelijk om te maken. Echt waar. Nog een voordeel, je kan er met zijn vieren van eten. En als je met 8 bent, neem je gewoon een zalm van 2 kilo. Superhandig voor het kerstdiner. Ik ben altijd op zoek naar lekkere en makkelijke recepten met een creatieve twist. Recepten waarbij de ahhhhs en ohhhs je om de oren vliegen, maar waarbij je stiekem kunt gniffelen, omdat het zo easy was. Nu heb ik jullie meteen mijn grote geheim verklapt, maar zo simpel is het eigenlijk.

Dukkah is een Midden Oosters specerijenmengsel, aangevuld met noten. Vaak zit er komijn in, venkelzaad en sesamzaad. Ik maak hem deze keer met hazelnoten. Dat is echt heerlijk in combinatie met zalm. De tahini (dat is sesampasta) yoghurt maakt het helemaal af. Je kunt dukkah eventueel ook kant en klaar kopen bij  de speciaalzaak, maar zelf maken is echt goed te doen. Voor de mensen die mijn boek al hebben heb ik een leuk Feel Good Food kerstmenuu-tje bedacht. Lekkere lichte en makkelijke recepten waar je blij van wordt. Alle recepten staan in mijn boek. Heb je hem nog niet? Je kunt Feel Good Food o.a. kopen bij alle Bruna winkels in Nederland. En hij wordt ook gratis bij je thuisbezorgd als je hem online bestelt.

bloemkoolsoep

Ingrediënten voor 4  personen
1 kilo zalm op de huid
Rasp en sap van een halve citroen
80 gr hazelnoten
1 el sesamzaad
1 tl korianderzaad
1 tl komijn
1 tl venkelzaad
1 tl karwijzaad
Peper en zout
Olijfolie

Tahini yoghurt
3 el Griekse yoghurt
1 el Tahin
1 teentje knoflook
Sap van een halve citroen

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Begin met het maken van de dukkah. Rooster de hazelnoten met het sesamzaad, het korianderzaad, de komijn, het venkelzaad en het karwijzaad kort in een droge koekenpan. Stamp het samen met wat zout in een vijzel. Het is lekker als je nog wat grove stukjes behoudt dus stamp het niet te fijn.

Leg de zalmmoot met de huidkant naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Breng de zalm op smaak met iets peper en het sap en de rasp (citroen eerst wassen) van een halve citroen. Verdeel de dukkah over de zalm. Zorg ervoor dat de hele zalm goed bedekt is.

Drizzle er een klein beetje olijfolie overheen en schuif de bakplaat in de oven. Bak de zalm in ongeveer 12 – 15 minuten gaar in de oven. De zalm is klaar als deze glazig ziet. Is het vocht dat er uitkomt wit, dan is hij eigenlijk al te ver.

Meng de yoghurt met de Tahin, een geperst teentje knoflook en het sap van een halve citroen.

Serveer de zalm met de yoghurt en een frisse salade.

De huid eet je niet op, want deze wordt een beetje nat. Maar je kunt de zalm heel gemakkelijk van de huid afschrapen.

Serveer de zalm met dukkah met fattoush en zoete aardappel wedges.

hele-zalm-dukkah

fattoush zoete-aardappel-wedges

Feel Good Food menu suggestie

Bloemkoolsoep met rozemarijnolie

***

Hele zalm met dukkah

Fattoush

Zoete aardappel wedges

***

Warm chocoladetaartje met rood fruit

Dit recept is Voedselzandloper proof als je de yoghurt door kwark vervangt.

Alle overige recepten vind je in mijn boek Feel Good Food. Bestel hem hier of haal hem bij je lokale Bruna winkel.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

be merry

Kerst voorgerecht: Tonijntartaar met wasabi mayonaise
Sneeuwster met advocaatroom
Bewaar
4 Comments

Plaats een reactie