kerststol cake

Kerstcake met amandelspijs

Ik ben echt dol op kerststol. Onlangs heb ik jullie in een video al laten zien hoe je dit kerstbrood maakt. Als je dat te ingewikkeld vind, dan is deze kerstcake misschien iets voor jou. Dezelfde smaken als in een stol en lekker zoet amandelspijs, maar dan in een  cake. Superlekker!

In het recept gebruik ik sinaasappelstukjes, deze heb ik bij molen de Zandhaas gekocht. Als je ze nergens kunt vinden kan je ook de rasp van een halve sinaasappel gebruiken. Net zo lekker. Dan zou ik alleen wel de citroenrasp achterwege laten, anders wordt het teveel. Het amandelspijs kan je zelf maken, maar ook kant en klaar kopen. Deze kerstcake heeft echt alles, zoete en zachte cake, frisse ingrediënten, crunchy noten en lekker kruidig door de koekkruiden. Mmmm..

Zijn jullie er al uit wat je gaat maken met de kerstdagen? Ik ga een hele kalkoen  bereiden en voor de rest moet ik er nog even goed over nadenken. Door de drukte heb ik daar nog niet echt de tijd voor gehad (erg he?). Annika maakt in ieder geval een toetje. Tweede kerstdag gaan we uit eten, dus dan valt er niets te koken (helaas). Wij hebben trouwens vakantie tussen kerst en oud en nieuw. Maar we houden social media en de comments goed in de gaten voor acute noodsituaties 🙂 Dus geen zorgen, wij helpen jullie de kerst door. Maar geniet er vooral van, want dat is het aller belangrijkste.

kerststol cakekerstcake

Ingrediënten voor 1 cake van 23 cm
200 gr roomboter op kamertemperatuur
150 gr suiker
4 eieren
200 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr amandelspijs
30 gr pecannoten gehakt
20 gr sinaasappelstukjes (of de rasp van een halve sinaasappel)
40 gr rozijnen geweld in warm water
15 gr sukade
Handje amandelschaafsel
Rasp van 1 citroen
1 tl koekkruiden
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).

Klop met een mixer de boter en de suiker luchtig en romig.

Mix nu één voor één de eieren er doorheen. Het lijkt alsof het beslag gaat schiften, maar dit komt helemaal goed.

Spatel (niet mixen) het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en de koekkruiden er voorzichtig doorheen.

Giet het water van de rozijnen en dep ze droog met een keukenpapiertje.

Spatel de rozijnen, de gehakte pecannoten, de sinaasappelstukjes en de sukade door het beslag.

Was de citroen en voeg de rasp van de citroen bij het beslag. Heb je in plaats van sinaasappelstukjes, sinaasappel rasp gebruikt dan zou ik de citroen achterwege laten. Of een klein beetje gebruiken. Anders wordt het teveel.

Bekleed een cakevorm met bakpapier (of vet hem in met een bakspray). Giet de helft van het beslag in de vorm.

Kneed het amandelspijs kort. Vorm er een lange rol van en leg deze in het midden van het cakebeslag.

Giet nu de rest van het cakebeslag op het spijs.

kerststol cake

Garneer de cake met het amandelschaafsel.

Bak de kerstcake in 50 – 60 minuten af in de voorverwarmde oven.

De cake is gaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt.

Laat de cake afkoelen op een rooster.

Garneer de cake met wat poedersuiker en geniet ervan.


kerststol cakekerstcake

merry x mas

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Kerstdiner: Wildstoof van hert
Varkenshaas met paddenstoelenrisotto
Bewaar
24 Comments
  • Paula

    11 december 2016 at 14:02 Beantwoorden

    Wie weet waar ik sukade kan kopen? En hoe gebruiken jullie dit in dit recept?\r\n\r\nAlvast vriendelijk bedankt.\r\n\r\nGr. Paula

    • Pauline

      12 december 2016 at 14:38 Beantwoorden

      Sukade haal ik altijd bij een molen in de buurt. Maar ik denk dat de notenkraam op de markt het ook wel heeft.

  • Leonneke

    24 december 2015 at 16:06 Beantwoorden

    Hij staat in de oven 🙂 ben benieuwd! Heb stiekem de sukade vervangen door cranberries…. ondanks dat sukade wel erg bij kerst hoort. (Maar ik vind het zo vies 😀 )

  • MeikesKitchen

    23 december 2015 at 19:59 Beantwoorden

    Pauline, bedankt voor dit recept ! Ik noem het een lastminute Kerstcake. Mijn collega’s verwachten morgen een Kerstcake omdat ik zoveel bak (@61meike / instagram) én toen zag ik jouw recept via de mail . Ik wens jou en je familie hele sfeervolle en liefdevolle Kerstdagen ??.

  • Dorien

    23 december 2015 at 15:05 Beantwoorden

    Oeh, lijkt me echt heel erg lekker! Ben benieuwd!

  • Joyce

    23 december 2015 at 14:08 Beantwoorden

    Ik ben er nu mee bezig! 🙂 Heb wel een vraagje, Ik heb een halve sinsasappel maar moet ik dan de schil alleen raspen of juist de sinaasappel zelf??

  • Moniek

    23 december 2015 at 13:40 Beantwoorden

    Hmmm.. Lekker. Ik ga hem proberen, maar dan met plantaardige boter ivm melkallergie

    • Moniek

      24 december 2015 at 09:40 Beantwoorden

      Heerlijk geworden!

  • Anita

    23 december 2015 at 08:03 Beantwoorden

    Dat ziet er goed uit. Leuk om te proberen. Is het ook mogelijk dit te doen zonder spijs, als je daar niet van houdt?

    • Annika

      23 december 2015 at 09:23 Beantwoorden

      Ja hoor, dat kan natuurlijk ook!

      • Anita

        23 december 2015 at 17:46 Beantwoorden

        Hoi \r\n\r\nBedankt! Ga het zeker proberen

  • Ilse

    22 december 2015 at 14:05 Beantwoorden

    Wowie, dit ziet er goed uit! Het beste van cake en een kertstol in één. Ik kom er niet meer aan toe deze voor de Kerst te maken, maar gewoon ergens in januari smaakt ‘ie vast ook wel goed 😉

  • April Exalto

    22 december 2015 at 10:56 Beantwoorden

    Hoe krijg je het voor elkaar dat je amandelspijs pil niet naar de bodem van je cake zakt?

    • Pauline

      22 december 2015 at 15:45 Beantwoorden

      Het beslag is door de vulling redelijk stevig. Dus hij blijft wel lekker op zijn plek. 🙂

  • Esmée

    22 december 2015 at 08:06 Beantwoorden

    Oeh, lekker! Ook weer prachtige foto’s!

  • Chantal

    22 december 2015 at 07:39 Beantwoorden

    Wat een heerlijk ideetje weer!!

  • Nicole

    22 december 2015 at 07:28 Beantwoorden

    Deze cake heeft inderdaad alles! Lekker hoor ?

  • Margot

    22 december 2015 at 07:23 Beantwoorden

    Dat ziet er goed uit! Ik ga vandaag de boodschappen halen voor ons kerstdiner!

  • julie

    22 december 2015 at 07:09 Beantwoorden

    Mmm ik ben dol op kerststol! En zoals je zegt “deze cake heeft alles”; kan niet wachten om het recept te proberen!

  • Marlotte

    22 december 2015 at 07:01 Beantwoorden

    Aah, wat ontzettend lekker lijkt me dat met die sinaasappelstukjes, ben hier heel benieuwd naar. Mmm, ik kan niet wachten om deze uit te proberen!

Plaats een reactie