zalmrolletjes

Zalmrolletjes met ricotta en komkommer

Oh dit is me toch een lekker voorgerecht voor kerst! Ik heb zalmrolletjes met ricotta en komkommer gemaakt, lekker fris en licht. Ricotta is lichter dan roomkaas, maar je kunt natuurlijk ook voor het laatste kiezen. Ik heb de zalmrolletjes als voorgerecht gegeten, maar het is ook leuk om het als hapje of amuse te serveren.

Serveer er lekker vers gebakken brood bij en iedereen zal smullen aan tafel. Het citroenschilletje geeft extra frisheid aan het recept. Het is wel een aandachtspunt om de komkommer goed uit te laten lekken. Gebruik bij voorkeur ook niet het middelste gedeelte van de komkommer, deze bevat veel vocht. Het voordeel van deze rol is, dat je het al van te voren kunt maken, bewaar de rol tot gebruik in de koelkast.

Ingrediënten voor 4 personen
200 gr gerookte zalm
100 gr ricotta
1 komkommer
Rasp van 1 citroen
Peper en zout

Zo maak je het
Snij met een kaasschaaf of mandoline dunne plakken van de komkommer. Bestrooi ze met iets zout en leg ze tussen 2 keukenpapiertjes. Zorg dat de komkommer goed uitgelekt is.

zalmrolletjes met roomkaas

Neem een groot stuk vershoudfolie. Verdeel de zalm in de vorm van een grote rechthoek over de folie. Zorg dat de zalm netjes tegen elkaar aan ligt.

Breng de zalm op smaak met wat peper en zout.

Meng de ricotta met de rasp van de citroen en verdeel dit over de zalm.

zalmrolletjes

Verdeel de komkommer plakken over de zalm.

Rol de rol nu voorzichtig op. Dit doe je net als bij sushi, dus niet gewoon rollen, want dan komt het huishoudfolie er tussen te zitten. Je trekt het folie als het ware omhoog en dan rolt de zalm zich vanzelf op.

zalmrolletjes

Laat de zalmrol opstijven in de koelkast.

Snij de zalm voor gebruik met een scherp mes in plakken van ongeveer 1 cm dik.

Serveer 2 tot 3 rolletjes per persoon.

Besprenkel met een beetje olijfolie en serveer de zalmrolletjes met brood.

zalmrolletjes

fijnefeestdagen

Hoe dek je een tafel?
Tips voor de planning van het kerstdiner
Bewaar
27 Comments
  • Brenda

    22 december 2014 at 19:26 Beantwoorden

    Hoelang van te voren kun je deze maken? \r\nIk heb alles in huis voor de kerst om dit al hapje te serveren maar vraag me af of ik een dag van te voren de rol kan maken en in de koelkast kan bewaren.

    • Pauline

      23 december 2014 at 11:29 Beantwoorden

      Ik zou het ’s ochtends doen. Met vis ben ik altijd een beetje voorzichtig.

    • Mickey

      27 december 2015 at 10:16 Beantwoorden

      Wij hadden 3 rolletjes als voorgerecht. Dat vonden we eigenlijk wel wat veel. Maar ze waren erg lekker. De overgebleven rolletjes smaakten een dag later nog prima, dus je kunt ze gerust een dag van tevoren klaarmaken. Als ze een tijdje in de koelkast hebben gestaan en goed koud zijn, kun je ze ook met een scherp mes doormidden snijden om wat kleinere rolletjes te krijgen.

  • Esther van der Eijk

    12 juni 2014 at 16:20 Beantwoorden

    Heerlijk! Ik heb ook nog een heleboel verse fijngesneden dille door de ricotta met citroenschil geroerd. Ook erg lekker!

  • Lucienne

    2 april 2014 at 14:37 Beantwoorden

    Heb het net gemaakt. Tot het rollen prima. Ik geloof dat de rol te hol is geworden. Domme vraag: rol je in de lengte? De start van het rollen is het probleem denk ik. Iemand een tip?\r\nStraks eten we het. Lekker zal het vast wel zijn. Mooi niet geloof ik. 🙂

    • Pauline

      3 april 2014 at 12:09 Beantwoorden

      Ik rol zoals het op het plaatje staat, dus de lange zijde naar je toe!

  • Loesje

    27 maart 2014 at 21:05 Beantwoorden

    mag het ook gewoon voor een lekker dinertje thuis?\r\nIk heb er nu al zin in..

  • Merit

    5 januari 2014 at 18:07 Beantwoorden

    Nu, zo na de feestdagen, ga ik dit ideetje mooi pikken als lunch!\r\nGeroosterde bruine boterham met daarop de zalm, ricotta en komkommer. Lijkt me heerlijk!

  • Lies

    26 december 2013 at 10:55 Beantwoorden

    Ok, eerlijk is eerlijk ik ben geen keukenprinses. Maar de zalmrolletjes zou ook mij moeten lukken.\r\nEerste probleem was het oprollen. Eerste rol ging moeizaam, best geknoei. Tweede rolletje ging al iets soepeler, derde rolletje had ik een foto van moeten maken :)\r\nZag er erg vrolijk uit, de “plakjes” op het bord bij het familiekerstdiner. \r\nHa! Mooi!\r\nVond ze wel wat aan de zoute kant. \r\nMaar recept om te onthouden, ideaal dat je alles kunt voorbereiden en alleen nog hoeft op te dienen.\r\n\r\nBegin helemaal zin in koken te krijgen. Ga deze duidelijke, overzichtelijke site zeker vaker bezoeken. \r\nDank je Pauline!

    • Pauline

      26 december 2013 at 11:21 Beantwoorden

      Fijn dat het gelukt is en oefening baart kunst 😉 Volgende keer alleen iets minder zout toevoegen haha

  • Maxime

    22 december 2013 at 20:47 Beantwoorden

    Ziet er echt lekker uit! jammer dat ik mijn menu al heb gepland, anders was dit zeker een leuk idee geweest 🙂

  • Anne Solveig

    22 december 2013 at 20:08 Beantwoorden

    Aaah wat lekker!

  • Sylvia

    22 december 2013 at 18:32 Beantwoorden

    Hallooo perfect recept! Ik stuur deze eventjes door naar m’n moeder voor oudjaarsavond. En dan duimen dat ze de hint snapt ;P

  • Denise

    22 december 2013 at 18:26 Beantwoorden

    Lekkerr! Dat kan er nog wel bij voor 2e kerstdag 😉

  • Rebecca

    22 december 2013 at 15:46 Beantwoorden

    Die zien er geweldig uit! Wij gaan met kert ook zalmrolletjes maken, maar dan in een pannenkoek 😉 \r\nLiefs, rebecca

    • Pauline

      22 december 2013 at 20:20 Beantwoorden

      Ohh dat lijkt me heerlijk. I love pannenkoeken 😉

  • Chris

    22 december 2013 at 15:08 Beantwoorden

    Wat een lekker & simpel hapje! Ga ik maken voor Kerst….

  • MySimplySpecial

    22 december 2013 at 11:42 Beantwoorden

    Heerlijk!

  • Melissa

    22 december 2013 at 11:07 Beantwoorden

    In staat om nu naar de winkel te gaan om zalm te halen, wat lekker!!

  • Joyce

    22 december 2013 at 11:00 Beantwoorden

    Lijkt me erg lekker!

  • I scream beauty

    22 december 2013 at 09:26 Beantwoorden

    Super leuk en lekker idee!

  • Dita

    22 december 2013 at 08:50 Beantwoorden

    Dat ziet er lekker uit!

Plaats een reactie